Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kétszáz gyerek sakkozik a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc SSE szervezésében

Negyvenöt igazolt versenyző, továbbá kétszáz iskolás sportol rendszeresen a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület szervezésében Hódmezővásárhelyen. A csapat hat éve kezdett el építkezni – utánpótlásbázisokat bemutató sorozatunkban ezúttal ők szerepelnek.
Hat évvel ezelőtt vette fel a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület nevet a hódmezővásárhelyi sakkcsapat, azóta tölti be az elnöki pozíciót Botka Péter. A sportág ismertnek és elismertnek számít a városban, nem véletlen, hogy sokan űzik rendszeresen.

– Egyesületünkben az igazolt versenyzők között harminc felnőtt és tizenöt gyermek található, de köszönhetően a vásárhelyi iskolákkal való együttműködésünknek, több mint kétszáz gyerek sakkozik rendszeresen a klubunk szervezésében. Az utánpótlás-nevelésért, az iskolai sakkért két szakember, a vásárhelyi sakk krónikása, a vasarhelysakk.hu szerkesztője, Tőkés János, valamint a nemzetközi mester Tatár Kiss Szabolcs felel – mondta az elnök, aki azt is elárulta, az egyesület tiszteletből vette fel a vásárhelyi születésű, sakkért rajongó költő, Pákozdy Ferenc nevét. Érdekesség, hogy a gyermekek között ott van a vásárhelyi kosárlabdacsapat másodedzőjének, Utasi Gábornak a fia, Zsombor is.

Balázs Máté már a felnőttek között is játszik. Fotók: vasarhelysakk.hu
Balázs Máté már a felnőttek között is játszik.
Fotó: vasarhelysakk.hu

A sakkegyesület felnőttcsapata a megyei bajnokságban szerepel, voltak már bajnokok, és rendszeresen a dobogón foglalnak helyet. Korábban megszerezték az NB II-es bajnokságban való indulás jogát, azonban nem akartak feljutni, ehhez még nincsenek meg a feltételek.

– Régebben a csapat tele volt vidékiekkel, ám más utat szerettünk volna választani. Hat éve határoztunk úgy, hogy az alapoktól kezdjük, saját nevelésű fiatalokból álló csapatot építünk. Már a megyei bajnok, többször is az országos döntőben szereplő Balázs Máté és a szintén nagyon ügyes Illés Anna is a felnőttek között szerepel, de meg kell említenem Dawud Savanna Rose-t is, aki szintén tehetséges – tette hozzá Botka Péter.

Fejtörő. Sok vásárhelyi fiatal gondolkozik rendszeresen az állásokon.Fotó: vasarhelysakk.hu
Fejtörő. Sok vásárhelyi fiatal gondolkozik rendszeresen az állásokon.
Fotó: vasarhelysakk.hu

Versennyel emlékeznek

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg november 2-án Hódmezővásárhelyen az Ifj. Tóth Antal Sakk Emlékversenyt, amelyen az 1990-ben tragikusan fiatalon elhunyt vásárhelyi sakkozó emléke előtt adóznak. A svájci rendszerű, kilencfordulós, 18 éven aluliaknak kiírt snellverseny helyszíne a Pető Ferenc utcai Nyugdíjas Lakópark lesz, a partik 9 órakor kezdődnek. A tornára november 1-jéig lehet nevezni, a részletekkel kapcsolatban pedig Botka Péternél lehet érdeklődni a peter.botka@mail.hodtav.hu e-mail címen és a 30/436- 4588-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisza Volán: bajnoki premier a műjégpályán

Bajnoki premierre készül a Tisza Volán-Szegedi Vízmű jégkorongcsapata. Tovább olvasom