Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: menő a kapussors - a jégkorong

Szeged - Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: rendszeresen bemutatunk egy olyan sportágat, amelynek technikája, fortélyai kevésbé ismertek az emberek számára. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a jégkoronggal?
Rendszeresen több mint nyolcszáz néző előtt rendeznek jégkorongmeccseket Szegeden – ráadásul a másodosztályban. A válogatott sikerei miatt különösen népszerű lett hazánkban a hoki, így kis sportágválasztónkban is helyet kapott.

Alapproblémák

Több probléma is felmerült azonban: egyrészt nem volt felszerelésem (ez a kisebb), másrészt nem tudok rendesen korcsolyázni, ami azért nem árt ebben a játékban. Sebaj, majd leszek kapus – jött az ötlet.

Balázs Csongor segített felcsatolni a mamutokat. Galéria: Karnok Csaba

A Tisza Volán-Szegedi Vízmű egyik edzése előtt kaptam lehetőséget a kísérletezésre. Egy kapusnak edzés előtt minimum fél órával ott kell lennie, hiszen a beöltözés körülbelül ennyi időt vesz igénybe. Nem csoda, kellenek is a védőcuccok, ha egy pakk (ez ugyebár a korong) a 190 kilométer/órás sebességgel száguld felénk.Balázs Csongor, a Volán kapusa kölcsönözte számomra a felszerelését, és segített is öltözködni.

A legmenőbb cucc

– Kezdj a szuszpenzorral, majd jön a nadrág és a korcsolya – sorolta, miközben megnyugtatott: az öltözői „oroszlánszag" elmaradhatatlan kelléknek számít. Bevallom, a hiányos korcsolyatudásom mellett azért is lettem kapus, mert ők néznek ki a legmenőbben.

A sisak, és rajta az izzó szemű vámpírkoponya. Galéria: Karnok Csaba

A nyakvédő, mell- és vállvédő még nem is annyira extra, de a mamutok, amelyek lábszárvédőnek felelnek meg, a kesztyűk, a botos és a lepkés, és mindenekelőtt a sisak (Csongoré egy izzó szemű vámpírkoponyát ábrázol) igazán megnyerő fellépést kölcsönöz – főleg úgy, hogy a felszerelés nagyjából félmillió forintot ér. Rá is kérdeztem, hogy egy ilyen cuccban van-e gondja egy kapusnak a csajozással.

– Nem sok – mondta magabiztos mosollyal az erdélyi származású Csongor.

Fogyókúrának sem utolsó

– Ne lepődj meg, ha beöltözve nem megy majd jól a korcsolyázás – mondta Hidvégi Róbert, a Volán játékosa, aki a kapura lövéseknél segített. Miközben elevickéltem a kapuig (nem estem el!), a gyermekek edzését figyelő néhány néző arcán látszott a kétségbeesettség: „Csak nem ő lesz az új kapusunk?"

Esés nélkül megúsztam. Galéria: Karnok Csaba

Hazai jégen

A jégkorong OB II-ben vasárnap hazai környezetben szerepel a Tisza Volán-Szegedi Vízmű, amely a bajnokság rangadóján a Debrecent fogadja 12.30-tól a műjégpályán. A találkozóra a belépés ezúttal is ingyenes. 

Egy mezőnyjátékos és egy kapus teljesen más igénybevételnek van kitéve a meccsen. Előbbi folyamatosan cserél, néhány percet tölt egyhuzamban a jégen, azt viszont intenzíven. A kapus viszont ha jól véd, 60 percig játszik, és folyamatosan figyelnie kell. Hogy a fizikai igénybevételt érzékelni lehessen, a világ legerősebb bajnokságának számító amerikai NHL-ben van olyan hálóőr, aki négy kilót fogy egy meccs alatt.

Az alaphelyzet - egy amatőrtől. Galéria: Karnok Csaba

– Az alaphelyzetben a két térded összeér, rogyasztasz egy kicsit, az ütővel pedig véded a két mamut közötti rést. Lapos lövésnél letérdelsz, így védesz a mamutokkal, a felső sarkokra pedig a két kesztyűvel kell megpróbálnod odaérni – magyarázta Csongor, aki hozzátette, bár neki egyszer egy lövés széttörte előbb a sisakját, majd az orrát, de én ne izguljak...

Ott van, szedd ki! - gonaolhatja Hidvégi Róbert. Galéria: Karnok Csaba

Akár Mikler

Az kijelenthető, több pozitív élmény ért, mint a legutóbbi wakeboardos kaland során. Hidvégi Róbert megkegyelmezett, hogy 60-70 kilométer/órával lőtt kapura, ezek a gyengécske kísérletek pedig minimális fájdalmat sem okoztak – hiába, a védőfelszerelés megszolgálja az árát.

Oltári érzés. Galéria: Karnok Csaba

Védtem a botossal, kaptam el a pakkot a lepkéssel, és ha nem is túl gördülékenyen, de az alsó sarkokra is leértem a mamuttal, a végén pedig még néhány lövést is elsütöttem. Ha négyet nem is, fél kilót biztosan fogytam. A védési hatékonyságom nagyjából negyven százalék körül lehetett, ami a kézilabdás Mikler Rolandtól egész jó teljesítmény lenne, ám a hokiban inkább a 90 százalék feletti mérlegre mondható el ugyanez.

Sebaj, ettől még menőnek éreztem magam. 

Olvasóink írták

  • 2. ossian33 2012. november 15. 14:02
    „Nagyon jó meccs volt legutóbb is, reméljük most vasárnap is az lesz. HAJRÁ FIÚK!!
    (Csak hiányzott a zenei aláfestés, azzal még hangulatosabbak voltak a mérkőzések.)”
  • 1. Icelander 2012. november 15. 10:15
    „Csak vidáman! Jó volt olvasni, köszönjük! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék Mókus-kupa: hajrá a nevezésben

A Szegedi Sport és Fürdők Kft., Szeged városa, valamint a Délmagyarország napilap ismét megszervezi és megrendezi a hagyományos Kék Mókus-kupát. Tovább olvasom