Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kis szegedi sakkparadicsom az Ortutay kollégiumban

Az ASS-Makói SVSE országos bajnok sakkozója, Erdős Viktor adott sakkszimultánt csütörtökön a szegedi Ortutay Gyula Kollégium vállalkozó kedvű lakóinak és tanárainak. Bár a nemzetközi nagymester veretlensége nem forgott veszélyben, egy-két állás azért komolyan elgondolkodtatta.
– Ki ad ma szimultánt?

– Erdős Viktor.

– Ajjaj…

Ez a párbeszéd hangzott el csütörtökön a szegedi Ortutay Gyula Kollégium előterében. Már ennyiből is látszott, a kolesz lakói szeretik a sakkot, és értenek is hozzá – ha ebben bárki is kételkedett volna, elég volt a terem előtt várakozókra pillantani.

Csütörtöki számunkban az ASS-Makói SVSE sakkozója nem volt egészen biztos benne, hogy összejön a 25 ellenfél a meghirdetett eseményre, ám végül féltucatnyi érdeklődőnek kellett várnia a felszabaduló helyekre.

– Az ilyen alkalmak változatossá teszik a felkészülést, amely mindenképpen jó dolog. Bár biztosan lesznek jó játékosok a táblák túloldalán, nincs realitása annak, hogy legyőzzenek – mondta magabiztosan, ám cseppet sem nagyképűen. Hiába, például a teniszező Zsiga Mátét sem győzné le egy hobbiból játszó szegedi kollégista sem…

Kézfogás, majd az első lépés – így indult minden parti. Erdős ellenfelei között fiúk és lányok, általános és középiskolások, valamint tanárok is voltak, egyvalami azonban összekötötte őket: imádnak sakkozni.

Kis szegedi sakkparadicsom. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– A kollégiumban pezsgő sakkélet zajlik szakkörrel és házibajnoksággal, és mi adunk otthont az intézmények közötti versenyeknek is – mondta Rácz Lajos nevelőtanár, a szimultán szervezője. – Tavalyelőtt a jelenleg Röszkén játszó Papp Petra, tavaly Szabó Zsolt, a Vasas játékosa vendégeskedett nálunk, nagyon örülünk, hogy Viktor is elfogadta a meghívásunkat. Becsülettel készültek a gyerekek – tette hozzá, amit nem kellett bizonygatnia –, az energiaitallal, papírral és ceruzával is készülő jelentkezők közül sokukon meglátszottak az izgalom jelei.

Miközben beszélgettünk, az első „áldozat" már el is hagyta a termet, rögtön ültek is be a helyébe. Viktor eleinte két perc alatt tett meg egy kört, alig 5 másodpercet gondolkodva egy-egy szituáción. Aztán azért lassítania kellett, fél óra elteltével egy-két asztalnál akadt olyan állás, amelyen percekig gondolkodott.

A makói nemzetközi nagymester azért megoldotta az elé állított feladatokat, és bár az ellenfeleknek összesen sem volt annyi, szám szerint 2634 élőpontjuk, mint neki, a felkészülésében mindenképpen üde színfolt volt a tegnapi szimultán. Ellenfeleinek pedig egy hatalmas sakkélményt jelentett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BB Mentor-kupa: a java még hátravan

A harmadik nap is befejeződött az újszegedi BB Mentor-kupa nemzetközi férfi egyéni tekeversenyen… Tovább olvasom