Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Kitti az olimpiáról álmodik

Tizennégy évesen már a felnőttek között pólózik a szentesi Miskolczi Kitti. A nyolcadikos lány decemberben debütált a nagyok között az ASI-Vasas ellen. A Kurca-parti város új sportreménysége a magyar női vízilabda-válogatott tagjaként szeretne részt venni a 2012-es londoni olimpián.
Míg kortársai közül szabadidejükben sokan inkább a barátokkal lógnak, tévéznek vagy épp buliznak, addig a 14 éves Miskolczi Kitti naponta keményen edz azért, hogy megvalósítsa élete legnagyobb álmát: a magyar női vízilabda-válogatott tagjaként az olimpia dobogón szeretne állni. A nyolcadikos szentesi lánynak nem rosszak a kilátásai, hiszen fiatal kora ellenére már a Kurca-parti gárda, a Hungerit MetalCom-Szentes felnőtt keretét erősíti.

– Amikor öt évvel ezelőtt úszni tanultam, azt mondta az oktatóm, hogy nagyon jól mozgok a vízben, érdemes lenne megpróbálkoznom a vízilabdával – árulta el a kezdetekről Kitti, aki a Damjanich János Általános Iskola végzős diákja. – Benedek Tibor edző vett szárnyai alá, nála tanultam meg a póló alapjait: a szabályokat, a labdakezelést, az összehangolt csapatjátékot.

Kitti tehetségét az is bizonyítja, hogy a legtöbb vízilabdázótól eltérően úszó múlt nélkül szállt medencébe. Tibi bácsi óráira egy évig járt, majd a mester „Neked itt már semmi keresnivalód!" felkiáltással bocsátotta útjára, hogy aztán másfél évig a serdülő fiúcsapattal – a bajnokságban a lányok és a fiúk 14 éves korukig játszhatnak együtt – eddzen. Innen a Szremkó Krisztina, később pedig Oltyán Gyula vezette lánycsapatba került, majd a közelmúltban a szentesi pólólegenda, a Hungerit mesteredzője, dr. Tóth Gyula felfigyelt rá, és az OB I-ben játszó együtteséhez vette.

A szentesiek üdvöskéjének, Miskolczi Kittinek mindene a vízilabda. Fotó: Bíró Dániel
A szentesiek üdvöskéjének, Miskolczi Kittinek mindene a vízilabda.
Fotó: Bíró Dániel

– December közepén volt az első meccsem a „nagyokkal", az Angyalföldi Sportiskola (ASI) ellen játszottunk. Két negyedet, tizenhat percet töltöttem a vízben, nagyon élveztem! Főleg úgy, hogy csapatunk 16–3-as elsöprő győzelmet aratott – mesélte Kitti.

A pályaválasztás elé néző lány balkezes, emiatt a felnőtt keretben jobb oldalon játszik, átlövő poszton, de az ifjúsági csapatokban centerként küzdött. Rengeteget kell edzenie, izmait erősítenie, hiszen – évei számából adódóan is – fizikálisan valamelyest gyengébb csapattársainál. A mindennapos sport nála nem megy a tanulás rovására. Kitti szépen rajzol és fest, ezért elképzelhető, hogy a képzőművészet területén tanul majd tovább. Véglegesen ez még nem dőlt el, az viszont már régen, hogy a póló az élete része.

A család minden mérkőzést végigizgul

Kittinek két testvére van, ők és a szülők minden mérkőzésén ott ülnek a lelátón. – Kitti kitartása bámulatos, és soha nem panaszkodik! – mondta büszkén az anya, Miskolcziné Ibolya. Hozzátette: gyakran megnézi az edzéseket is, jó látni, hogy az évek alatt milyen sokat fejlődött nem csupán a lánya, de a csapattársak játéka is. Az ifjúsági válogatott budapesti edzésein rendszeresen részt vevő Kitti szobájának falát 35 érem díszíti, ebből mindössze három az ezüst és négy a bronz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tehet szemrehányást magának

Varga Tamásnak, alias Csuvinak összességében remekül sikerült a 2008-as esztendő. Tovább olvasom