Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Könnyűsúly: erős szakág

Tanulságos évet zárt a sportág az EDF Démász-Szegedi VE evezőseinek vezetőedzője, Dani Zsolt szerint. A klub utánpótlásából főleg a könnyűsúlyú vonal erősödött meg, és akár az olimpiai szereplés sem elérhetetlen.
Ha egy szóval jellemezné, akkor Dani Zsolt, az EDF Démász-Szegedi VE vezetőedzője azt mondaná, tanulságos esztendő volt a 2010-es.
Tanulságok.– Kiváló példa erre Matyasovszki Dániel esete. Kétezren remekelt, mellette megpróbáltunk az ifjúsági olimpia távján, ezren is helytállni, ám a kettősség nem jött be. Ez pedig elindított egy negatív hullámot, vereségek sorát: akit előtte kétezren megvert, attól ezren kikapott, a bajnokság sem sikerült jól, majd ez kitolódott a világbajnokságra is, az ifjúsági olimpiára pedig ki sem jutott. A vb-n a négy pályából csak kettőben tudott önmagához képest jól teljesíteni. A kudarcokon talán már túl van, most már tud előrenézni, az eredményei javultak, felzárkózott a legjobbak közé. A tanulság pedig? Tudni kell, de legalább meg kell próbálni alkalmazkodni minden új körülményhez, illetve nem kell mindent fenntartás nélkül bevállalni. A felnőtt vonal pedig, amely amúgy sem nagy létszámú és erős, szétzilálódott. Mindössze egyetlen versenyző, könnyűsúlyú egypárban Galambos Péter utazhatott ki a vb-re, igaz, ő bronzérmet szerzett, bár nyerési esélye is volt – mondta a tréner.
Matyasovszki mellett a szegedi könnyűsúlyú élcsoportot Pozsár Bence és Kitka Gergely jelenti, de erőben és rutinban Kitka még a másik kettő fölött áll. A két fiatal viszont alanyi jogon indulhat a 2011-es U23-as világbajnokságon – és talán majd olimpián is, amelynek műsorában a könnyűsúlyú kétpárevezős szám szerepel.

Beérik a munka. – Egy őszi, idény végi felmérés alapján a két felnőtt válogatott, Galambos és Varga Tamás mögött ott toporog Matyasovszki és Pozsár is, a sokévi munka tehát kezd beérni. A múlt héten még eveztünk, és ha egy meleg vízi edzőtábor összejön, az esztendő eleji válogatón megszoríthatják őket. London még nem reális cél; extra jutalom, ha összejön, inkább a következő olimpiai ciklus lehet a távlat. Nincs kizárva, hogy egyikük vagy mindkettő bekerül a keretbe, de valamelyiküknek a kvalifikációt meg kell szerezni. Haller Ákos óta egyre több könnyűsúlyú evezős kerül elő Szegeden, ezek közül többen is a csúcsra, annak közelébe jutottak, hozva az eredményeket. Jó példa erre a négyes és a nyolcas, amely utcahosszal nyerte a bajnokságot– sorolta Dani, aki hozzátette: Fehér Szabolcs és Tari János révén a normál súlyú szakág is elég erős.

Matyasovszki Dániel
Matyasovszki Dániel. Fotó: DM/DV

Jól sikerült kezdeményezés a város, a klub és az egyetem részéről a Szeged–Cambridge regatta, de emlékezetes esemény volt az evezős egyetemi és főiskolai világbajnokság is – négy szegedivel.

– Motiváló erő a regatta, és örülnék neki, ha újra megcsinálhatnánk a Tiszán ezt a versenyt, a tapasztalatokból viszont tanulni kell. Az egyetem és a város mellette van, részünkről sincs akadálya. A vb óriási munka, egyben élmény volt. A komplett szegedi négyest a hazai edzői kör is dicsérte. Nem voltak A döntősök, de a B fináléban elért idő biztató, és talán átsegítette őket a csalódásokon – vélte a szakember.

Nőtt a létszám. Utánpótlás: fontos, egyben neuralgikus pont egy klub életében. Az EDF Démász-Szegedi VE ebben is jól áll – köszönhetően Dani edzőkollégáinak, Radics Bélának (minik, tanulók) és Szierer Jánosnak (serdülők, ifjúságiak).

– Az új működési rendszernek hála a gyerekek száma az utóbbi évekhez képest ötven százalékkal, közel nyolcvanról majd 120-ra nőtt. A serdülőknél négy válogatott, Karai Róbert, Fehér Ákos, Priváczki Ákos és Kallai Barnabás található, az ifiknél pedig Baka Sándor és Füge Krisztián emelendő ki. Ők minőségi szinten húzhatják az egyesületet a későbbiekben – jegyezte meg végül Dani Zsolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjúsági tabellák

A felnőttekhez hasonlóan az ifjúsági bajnokságok is téli szünetre vonulnak a megyei… Tovább olvasom