Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ladányi Rékának a határ a csillagos ég

Lapunk kiemelkedő figyelmet szentel a megyei utánpótlás sporteredményeinek, a csapatoknak, versenyzőknek. Új sorozatot indítottunk, amelyben tehetséges sportolókkal foglalkozunk. A második részben a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub reménységét, a 15 éves Ladányi Rékát mutatjuk be.
Ladányi Rékáról tudni kell, hogy véletlenül lett búvárúszó. Gerincferdülése miatt, orvosi tanácsra kezdett el úszni.

 Bajnoki érmek

Réka a különböző korosztályos országos bajnokságok közül 2009-ben a serdülők között két harmadik helyet szerzett, 2010-ben már ifistaként megnyerte az 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszást, 200-on második lett, tavaly 50-en megvédte címét, 100-on és 200-on pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába.

– Az általános iskolában kosárlabdáztam, de mivel közbejött a rendellenesség a gerincemben, 9 évesen az látszott a legjobb megoldásnak, ha azt úszással igyekszem gyógyíttatni – mondta a szegedi Vasvári Pál szakközépiskola nyelvi előkészítős elsős diákja. – Remekül éreztem magam a medencében, ráadásul az akkor már búvárúszó unokatestvérem, Rédli Anna is csupa szépet magyarázott a sportágról, így hát négy évvel ezelőtt én is belevágtam.

Réka akaratos fajta, amit a fejébe vesz, azt ha kell, tűzön- vízen keresztülviszi. Már az elején eltervezte, hogy nagy eredményeket akar elérni.

Ladányi Réka a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub reménysége. Fotó: Schmidt Andrea
Ladányi Réka a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub reménysége.
Fotó: Schmidt Andrea

– Máskülönben nem sok értelme lenne – mondta. – Eleinte akadtak nehézségeim, de serdülőként az első országos bajnokságomon már éreztem, egyszer még sok mindenre képes lehetek. Két bronzéremmel zártam a viadalt, onnan pedig már nem volt visszaút, még eltökéltebb lettem. Abból a szempontból még szerencsém is volt, hogy az edzőmet Kanyó Dénesnek hívják. Felemelő érzés az a tudat, hogy ő figyeli minden mozdulatomat, lát el tanácsokkal, irányítja az edzésemet, arról nem beszélve, hogy egy ilyen klasszissal egy medencében úszhatok. Fantasztikus látni, hogy annyi kimagasló eredménnyel a háta mögött is még milyen elszántsággal dolgozik. Igazi példakép, rengeteget hozzáad ahhoz, hogy a többiekkel együtt jól teljesítsünk.

Dicsér az edző

– Réka nagy tehetség, acélos az akaratereje, példát vehetnek róla. Bevallom, előfordul, hogy még én is erőt merítek a szorgalmából, kitartásából, a sportág iránti alázatából. Hogy meddig juthat el? Tudva, ismerve tehetségét, esetében határ a csillagos ég – mondta tanítványáról Kanyó Dénes.

Réka az uszonyos gyorsúszó számok közül a tavaly év végi kecskeméti viadalon 200 méteren már teljesítette azt a szintidőt, amellyel részt vehet a júliusban Grazban rendezendő junior világbajnokságon, de hasonló a terve az 50 és a 100 méteres versenyszámban is.

– Minden vágyam, hogy jól szerepeljek, és ebben benne van a dobogós helyezés is – tette magasra a lécet. – Az elmúlt évben még csak szurkolóként vettem részt a miskolci Európa-bajnokságon, volt időm és lehetőségem feltérképezni a mezőnyt. Amit akkor ott elraktároztam a fejemben, azt az osztrák városban nagyszerűen hasznosíthatom.
2011-ben nemcsak Miskolcra „kirándult", a hódmezővásárhelyi világbajnokságon is felbukkant.

– Mivel jól beszélek németül, az osztrák csapat mellé lettem beosztva, nekik segédkeztem, a megnyitón például én vittem a táblájukat. Szívesen ügyködtem ebben a szerepben, de a nagy élmény az volt, amikor láthattam az edzőmet versenyezni. Elmondhatatlanul szurkoltunk! Amikor megnyerte a vébét, belém villant, hogy egyszer talán ez nekem is sikerülhet.

Réka minden tekintetben felnéz edzőjére, Kanyóra.  Fotók: Schmidt Andrea
Réka minden tekintetben felnéz edzőjére, Kanyóra.
Fotó: Schmidt Andrea

Réka imádja a sportágát, még az unalmas edzések is feldobják. Abból pedig, főleg mostanában, a felkészülés időszakában bőven kijut. Hetente 9-szer tréningeznek a szegedi búvárúszók.

– Reggel 5.45-kor már vízben vagyunk, egészen 7-ig, onnan megyek a suliba, majd 14.15-től 16 óráig megint. A pályafutásom elején nem volt könnyű korán kelni, Móravárosról eljutni az újszegedi sportuszodába, de most már egy ideje egyáltalán nem jelent problémát. Mint ahogy a sportot sem összeegyeztetni a tanulással. Megtanultam beosztani az időmet, tudom, mikor mit kell csinálnom.

Olvasóink írták

  • 1. kilo 2012. január 20. 10:59
    „Bravo!
    Sok kitartast, turelmet, szorgalmat kivanok. Ilyen tudatos fiatalokat kell peldanak allitani!

    Kedves Reka, en drukkolok Onnek es tudom, hogy tuzon-vizen at el fogja erni, amit kituzott maga ele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi vízilabda Eb: megvan a harmadik győzelem

Az olaszok 12–8-as és a hollandok 19–6-os legyőzése után olykor döcögős játékkal, de… Tovább olvasom