Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lázba hozza a Super Bowl? A Szeged Templars és a Makó Rednecks várja

Lázba hozza a Super Bowl? A Szeged Templars és a Makó Rednecks várja
A hétfő hajnalban kezdődő 50. Super Bowl sok Csongrád megyei sportrajongót lázba hoz, számukra jó hír, hogy a régióban két amerikaifutball-csapat is alakult az elmúlt hónapokban. A Szeged Templars és a Makó Rednecks kínál lehetőséget a kemény sportág kipróbálására, előbbi együttes pedig hamarosan debütál is az Aréna-kupán.
Történelmi alkalomhoz érkezett a világ legnézettebb sporteseménye, ugyanis magyar idő szerint hétfőn hajnali fél 1-kor (tv: Sport 1) az 50. Super Bowlt rendezik. A fél évszázados mérföldkövet hazánk sportrajongói is izgatottan várják, hiszen már itthon is több mint tíz éve közvetítik az NFL-meccseket. Csongrád megye első amerikaifutball-csapata a Szeged Bats volt, de már megszűnt, hiszen több játékos is komoly karrierbe kezdett, néhányan külföldi ligákban játszanak. Ők is példaképek lehetnek két új megyei csapat előtt: a Szeged Templars öt, a Makó Rednecks pedig két hónapja készül.

Márciusban debütálnak

– A dóm miatt lett a nevünk templomosok, az új címerünkön már a fogadalmi templom logója is szerepel majd, pár hét múlva érkeznek az első mezek is – árulta el Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora. Nem csoda, hogy a Tisza-parti csapat már nagyon készül, hiszen március 26-án a hajdúszoboszlói Aréna-kupán az első mérkőzésükre is sor kerül.

 A Szeged Templars augusztus vége óta alakul, azóta már nyolcvanan is megfordultak az edzéseken, de ez kemény legényeknek való sportág, egy idő után ezért sokan lemorzsolódtak. Ez természetes folyamat, a megmaradt – jelenleg 30 fős – keretben 16 esztendős a legifjabb és 42 éves a legidősebb csapattag.
Megyei futball-láz amerikai módra. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

 – Akik nem tértek vissza pár tréning után, tapasztalatból jöttek rá, hogy ezt nem lehet félgőzzel csinálni. Heti négy-öt edzésünk van, emellett napi szinten mindenki karban is tartja magát. Komolyan vesszük ezt a sportágat, szeretnénk nagypályás csapattá érni, ehhez legalább még húsz emberre lenne szükség. Addig a kispályás változatra kiírt Aréna-kupán szerepelünk – mondta Kaldenecker Zsolt védekező koordinátor, aki korábban Dabason játszott, míg edzőtársa Székesfehérvárról költözött Szegedre az egyetemi tanulmányok miatt.

Az általuk alapított klub sokféle sportágtól csábította el a fiatalokat. Van itt például kajakos, fekete öves karatés, maratoni futó, rögbis és a Szeged Bats három volt játékosa is erősíti az újszegedi Herman Ottó Kollégium műfüves futballpályáján edződő keretet, amelyhez a csatlakozási szándékot a Szeged Templars Facebook-oldalán üzenetben lehet jelezni.

Makón is alakul a csapat

A szegedieket télen felkereste két makói fiatal, Bustyaházi Bence és Bottyán Róbert, a tanulmányútnak pedig eredménye lett: belevágtak a klubalapításba. A Makó Rednecks az Almási utcai általános iskolában heti egyszer, szombatonként tart edzéseket 15.30-tól 17 óráig.
Megyei futball-láz amerikai módra. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
– Szépen alakulunk, a létszámot tekintve félúton vagyunk afelé, hogy az Aréna-kupában elinduljunk. Ezt a következő szezonban szeretnénk megtenni, mivel nálunk mindenki az alapoktól kezdte ezt a kemény sportágat. Erősödnünk, fejlődnünk és gyarapodnunk kell, jelenleg tizennyolcan látogatják az edzéseket – mondta Bustyaházi Bence, aki a háromfős edzői stáb tagja.

A csapat neve egyébként igen találó, hiszen az amerikai szlengben a déli gazdálkodókat nevezik rednecksnek. Mivel ők is délen élnek, és sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, nem is volt kérdéses a névválasztás. Amíg pedig nincs tétmérkőzésük, barátságos találkozókon szeretnének tapasztalatot szerezni, természetesen a Szeged Templars ellen is.

A sportágat Makón kipróbálni vágyók a 30/655-3364-es és a 30/362-1881-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Várakozás
Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora

– Az 50. Super Bowl nagy kérdése, hogy a Carolina Panthers mit tud kezdeni a Denver Broncos védelmével. Az AFC főcsoportdöntőjében láttuk, hogy a liga egyik legnagyobb ikonja, Tom Brady végig szenvedett, de a Panthers irányítója, Cam Newton a jövő sztárja lehet, és jobb a fal előtte, mint a Patriotsnál, így lehet belőle nyerőember. Persze azt is meg kell jegyeznünk, hogy a túloldalon Peyton Manning óriási motivációval játszhat, hiszen abban biztosak lehetünk: ha nyer, akkor befejezi tiszteletre méltó pályafutását. Ez a meccs a legjobb védelem (Denver) és a legjobb támadó egység (Carolina) párharca, és ebből a szempontból sokat számíthat a Broncos tapasztalata, hiszen 2014-ben fordított helyzetben volt, azaz a legjobb védelemmel lépett pályára, mégis kikapott 43–8-ra. Ha az ebből tanultakat ötvözi eddig látott védelmével, akkor óriási sikert vihet véghez. Ráadásul van egy játékosa, amely képes megállítani az olykor megállíthatatlannak tűnő Cam Newtont, ő pedig nem más, mint Von Miller, rá minden tévénézőnek érdemes lesz majd figyelni. Ezek után nem lehet meglepő, hogy a Denver sikerére tippelek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordnevezés a tiszaszigeti sakkversenyre

Tiszaszigeten 16 csapat részvételével rendezték a 20. Tisza-Maros Szög Kupa nemzetközi nyílt… Tovább olvasom