Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Lékó: Szó sincs válságról

Lékó Péter a várakozásokhoz képest gyengébb eredményekkel kezdte a 2008-as évet. Elemzők egy csoportja már a vészharangot kongatja. Lékó szerint azonban nincs komoly baj.
Lékó Péter a várakozásokhoz képest gyengébb eredményekkel kezdte a 2008-as évet. A Wijk aan Zee-i ötödik hely után a linaresi tornán nyolcadik lett, és bár a nizzai rapidverseny ezüstérme némi szépségtapaszt jelentett, a szegedi sakknagymester játéka kapcsán az elemzők egy csoportja már a vészharangot kongatja. Lékó szerint azonban nincs komoly baj.

A magyar sakkozó a legfrissebb világranglistán a nyolcadikról a tizedik helyre csúszott vissza, ám ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget.
– A jelenlegi tizedik pozíció semmivel sem értéktelenebb, mint négy évvel ezelőtt az ötödik helyezésem – kezdte határozottan a beszélgetést Lékó Péter. – Nem én lettem gyengébb, hanem a konkurencia sokkal nagyobb. Korábban elég volt három-négy versenyre felkészülni egy idényben, ma viszont jóval intenzívebb a tempó, és ehhez alkalmazkodni kell. Az ukrán Ivancsuk az októberi rangsorban még a második helyen állt, most nincs az első tízben. Komolyan gondolja bárki is, hogy egy fél év alatt elfelejtett sakkozni?

Az aktuális bírálatok szerint a riválisok kiismerték a szegedi klasszis megnyitási repertoárját, ráadásul Lékó nem tud alkalmazkodni a fiatal játékosok rögtönzéseken alapuló stílusához.

Nem dramatizálja túl. Fotó: Frank Yvette
Nem dramatizálja túl. Fotó: Frank Yvette

– Ez utóbbi kritika már csak azért is nevetséges, mert az új generáció képviselői, Carlsen, Radzsabov vagy Mamedzsarov óriási mínuszban állnak az ellenem vívott partikban. Az pedig szintén téves nézet, hogy a vetélytársak kiismertek. A megnyitások terén Anand, Kramnyik és Topalov valóban a mezőny előtt jár, de az ő anyagi helyzetük, szakmai stábjuk senkiéhez sem mérhető a világon. Az utóbbi másfél évben főként velük gyűlt meg a bajom, és azon kell dolgoznom, hogy a velük vívott játszmákban sikeresebb legyek. Jókat mosolygok, amikor egy-egy vereség után a bátrabb stílust kérik számon rajtam, aztán két nap múlva, ha nyerek, azt mondják: na, így kellene. Pedig én ugyanazt a sakkot játszom itt is, ott is.

A 28 éves nagymester ezzel együtt tisztában van a hibáival, tudja, hogy miben kell fejlődnie. A versenynaptár körültekintőbb kialakítása lényeges szempont lehet. Jóllehet már decemberben fáradtságra panaszkodott, pihenés helyett további három hetet edzett.

– A linaresi torna félidejében hasított belém a tudat, hogy hullafáradt vagyok, és még két hét hátra van a versenyből. Ezeket a szerepléseket még az elisztai vb-selejtező előtt elvállaltam, amikor nem lehettem biztos abban, hogy ott leszek Mexikóban. Végül sikerült kiharcolni a részvételt, de a vb után nem tudtam regenerálódni. Linaresben sem szakmai problémák miatt lettem utolsó, hanem mert a sorsdöntő szituációkban mentálisan nem voltam elég friss. A nizzai második helyezés nagyon kellett a lelkemnek. Sorozatban 18 partit játszottam le veretlenül, és Anandot is legyőztem. Ami az új kihívásokat illeti: a megnyitási változatokat hatékonyabban kell a stílusomhoz alakítani, és kezelnem kell a gyakori időzavart, amely néhány játékos ellen gondot okoz.

Lékó Péter legközelebb május végén Miskolcon a norvég Magnus Carlsen ellen ül asztalhoz, majd elindul a dortmundi viadalon és az augusztusi Tal-emlékversenyen is. Az év legfontosabb megmérettetésének azonban a decemberi katari Grand Prix-t tartja.

– Szeretnék beleszólni az első helyek sorsába, meggyőződésem, hogy képes vagyok rá. Egyébként tudja, mikor álltam ilyen hátul a világranglistán? 2002-ben holtversenyben tizedik-tizenegyedik voltam. Aztán abban az évben megnyertem Dortmundot, és én lettem Kramnyik kihívója a vb-döntőben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puljezevics: Nyerünk, nem kérdés

A Budapest Bank férfi kézilabdaliga elődöntőjében a harmadik Pick Szeged–Dunaferr… Tovább olvasom