Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Málnaszörpös szilveszteri buli - interjú Storcz Botonddal

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott december elején kinevezett szövetségi kapitánya hivatalosan csak holnap lép munkába, az előző három hetet azonban már végigdolgozta új munkakörében.
– A háttérben tekintélyes a gyerekzsivaj. Most zajlik a családi bajnokság?
–Tizenkét fős a társaság, de versenyről szó sincs. Eljöttek a szüleim is, és nagyon boldogok, mert hat unoka veszi őket körül. A legfontosabb, hogy a gyerekek tanuljanak. Büszkén mondhatom, hétéves Dorka lányom már harmadik éve síel.

– Ezek szerint néhány napig áll a munka.
– Hajtós volt az utolsó néhány hét, jól jött a kikapcsolódás. Hivatalosan pedig csak január 1-jén állok munkába.

– Emlékszik mi volt a leggyakoribb kérdés, amit feltettek önnek a kinevezése óta?
– Hogy beszéltem-e már Fábiánné Rozsnyói Katalinnal.

– Ezt én sem hagytam volna ki…
– Mintha mindenki tőle féltene, pedig mindig jó kapcsolatban álltunk, edzettem is nála sokat. Most is nagyon pozitív és együttműködő volt. Megbeszéltük, hogy meglátogatom őket az egyik úszóedzésen, és felajánlotta, ha lesz kedvem, álljak be én is.

– És?
– Mondtam, hogy beállok.

– Meglepne, ha a pihenés alatt nem gondolkozna folyamatosan a jövő évi feladatokról.
– Tényleg egyfolytában agyalok. Eldőlt, hogy március elején a válogatott Sevillában edzőtáborozik, és szeretném, ha a korábbi évekkel ellentétben a teljes keret együtt utazna, elvégre egy csapatot alkotunk. Eddig mindenki oda ment, ahová akart, ami a hajószállítást költségesebbé, a szervezést bonyolultabbá tette. Sevillával kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy az európai versenyzők nyolcvan százaléka oda jár, időnként szűkös a hely. Most azon töröm a fejem, hol lehetne Dél-Európában egy másik várost találni, amely később minden szempontból ideális lenne a magyar válogatott számára.

Egykor klubtársak voltak, mostantól Janics kapitánya Storcz. Fotó: Segesvári Csaba
Egykor klubtársak voltak, mostantól Janics kapitánya Storcz.
Fotó: Segesvári Csaba

– Ha valaki egy éve megjósolja, hogy 2008 utolsó napjaiban Storcz Botondot szövetségi kapitányként ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják, komolyan vette volna az illetőt?
– Tetszett korábban is ez a szerepkör, azt viszont nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan ki is próbálhatom magam. Azt persze éreztem, hogy nem vagyok esélytelen, hiszen akkor be sem adtam volna a pályázatot.

– Nehezebb lesz így a sportág sikereiért dolgozni, mint versenyzőként?
– A kajakozás objektív szakma, az a legjobb, aki elsőként célba ér. A jelenlegi pozícióban viszont az eredményesség nehezebben mérhető. Nem szeretném túlértékelni a szövetségi kapitányi szerepkört, mivel a munka kilencvenkilenc százalékát az edzők végzik el, én pedig nagyon boldog leszek, ha például egy csapathajó összehangolásánál segíthetek és a hiányzó egy százalékot hozzá tudom tenni.

– Kidolgozta már a válogatási elveket?
– Az új szisztéma a pályázatomban is szereplő elképzelésekre épül, de a terveket csak januárban véglegesítjük. Szeretném, ha május közepén rendeznénk egy tájékoztató versenyt, amelyen mindenki egyesben is rajthoz állna, és az eredmények alapján készíthetnénk egy egyéni rangsort. Ez a ranglista a világkupa-nevezések tekintetében nyújtana fogódzót, míg a világbajnokságra egyetlen válogató verseny kvalifikálna.

– Hogy áll az újévi ígéretekkel?
– Nem szoktam fogadkozni, így most sem teszem. Kíváncsian látok munkához, tudom, hogy a közeg jó, otthonosan mozgok benne. Távlati tervekben gondolkozom, hiszen a fő cél a londoni olimpia, ugyanakkor akad néhány probléma, amelyet azonnal orvosolni szeretnék. A pekingi eseményeket látva számomra különösen fájó volt, hogy a férfi kajak négyes nem került dobogóra. Ebben a klasszikus műfajban vissza kell kerülnünk a legjobbak közé, és örömmel töltene el, ha az augusztusi kanadai világbajnokságon az olimpiai számokban jobban szerepelnénk, mint Pekingben.

– Ma este erre is koccint a család?
– Szigorúan csak málnaszörppel. Képzelheti ennyi gyerkőc mellett mekkora elhajlás lesz…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizsban vízilabdáznak

A férfi vízilabda OB I mezőnyének többsége pihenéssel, feltöltődéssel töltötte a két ünnep közötti… Tovább olvasom