Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Már az olimpiára gondol Olasz Anna

Úszás, Szeged - A Haász SZUE húszesztendős nyílt vízi úszója, Olasz Anna óriási siker után tért haza, hiszen a berlini Európa-bajnokságon 25 kilométeren ezüstérmet szerzett. Villámlátogatást tett Szegeden, ahol a kontinensviadal élményeiről és az elmúlt négy évről is mesélt, majd utazott tovább az Egyesült Államokba, ahol élete eddigi legfontosabb versenyére kezd felkészülni.
Olasz Anna az egyik leghálásabb interjúalany, de kedd reggel nehéz volt beszélni vele, mondatonként meg kellett állni. Természetesen a Haász SZUE versenyzője továbbra is készségesen válaszol a média kérdéseire, de az újszegedi sportuszodába szervezett találkozón mindig jött egy újabb gratuláció. Nyugdíjas szurkolók ölelgették, edzésre érkező vagy azt megszakító sportolók fogtak vele kezet, puszit pedig mindenkitől kapott, ismerősök és ismeretlenek egyaránt csodálták gyönyörűen csillogó medálját. Az Európa-bajnokságon 25 kilométeres nyílt vízi úszásban ezüstérmet szerző Anna pedig ugyanúgy mosolygott, ahogy a célba érés után.

Elégtétel az ezüst

– Azért abban a berlini mosolyban benne volt némi elégtétel is, ugyanis Angela Maurer szabálytalanul próbált előrébb végezni. Ezt nem csak én mondom, német edzők jöttek oda hozzám, hogy szerintük is ki kellett volna zárni a honfitársukat. Riválisom nyilván úgy volt vele, hogy hazai pályán, világbajnokként úgysem zárják ki őt semmiért. Így is lett, de mégis sikerült előtte végeznem, így még nagyobb volt az örömöm. Nem csak ezért volt nehéz, a megszokottnál jóval messzebb voltak egymástól a bóják, ráadásul ez volt az első 25 kilométeres versenyem – sorolta a nem éppen kedvező körülményeket Olasz Anna, aki mindezek ellenére elérte a kitűzött célt, hiszen dobogós helyezéssel akart hazatérni.

10 kilométer a fő szám

Anna kiemelte, hogy tetszett neki a 25 kilométeres táv, később is elindul majd rajta, de továbbra is az olimpiai számot, a 10 kilométert tekinti fő számának, amelyben a tavalyi világbajnokság után idén a kontinensviadalon is a szintén megsüvegelendő ötödik helyen végzett.

– A nyílt vízi úszásnál megszokott a verekedés a vízben, de ezen a téren nem én vagyok a legjobb, ezt leginkább gyorsasággal szoktam kompenzálni. Akár 10 kilométeren is lehetett volna így, de ezen a versenyen hihetetlen tempót diktált a mezőny. Nem is láttam még olyat, hogy olyan gyorsan ússzunk a hajrában, mint a rajtnál, de most így történt. Tudtam követni ezt az iramot, így remek idővel zártam, amelynek tudtam is örülni. De azt is éreztem, hogy az 5 kilométeren nem szabad elindulnom, túl sokat vett ki belőlem az olimpiai szám – mondta Olasz a 10 kilométeres futamról.

Olasz Anna első 25 kilométeres versenyén rögtön ezüstérmet szerzett a berlini Eb-n. Fotó: MTI
Olasz Anna első 25 kilométeres versenyén rögtön ezüstérmet szerzett a berlini Eb-n. Fotó: MTI

Ünneplésre nem sok ideje maradt, egy napot töltött Szegeden, nagymamája születésnapján a családdal még együtt tudott lenni, de szerda hajnalban már utazott is tovább az Egyesült Államokba, ahol az Arizona State University sportösztöndíjas hallgatójaként második egyetemi tanévét kezdi. Nem lesz könnyű időszak, hiszen most kezdődik a felkészülés arra a nyárra, amely már 2012 júniusa óta koncentrál.

Irány Rio!

– Akkor épphogy nem jutottam ki az olimpiára, így azon a nyáron az edzőmmel, Gellért Gáborral egy hároméves ciklusban gondolkodtunk, hiszen az a legfontosabb számomra, hogy jövőre kvalifikáljam magam az ötkarikás játékokra. Erre a jövő évi világbajnokságon van a legnagyobb esély. A 2012-es kvalifikációs versenyen a harmadik helyem ellenére azért nem jutottam ki, mert Risztov Éva megelőzött, és onnan egy nemzetből csak egy indulhatott Londonban, de a vb-n már egy nemzetből ketten is kvalifikálhatják magukat, ehhez az első tízben kell végeznem. Ott nem az érem lesz az érdekes, akkor is határtalanul boldog leszek, ha csak a tizedik helyen végzem, csak utazhassak Rióba – árulta el Anna, akinek edzőjéhez hasonlóan eszébe jutott, hogy bejött a négy évvel ezelőtti váltás a medencésről a nyílt vízi úszásra. – Gábor azt mondta, hogy most ért be az elvégzett munka gyümölcse, ami így is van, nála jobb edzőt pedig nem kívánhatnék magamnak. De én hozzátenném, hogy minden évben beérett a munkánk, mindig pontosan ott tartottunk, ahol akkor éppen kellett.

Reméljük, a jövő évi világbajnokságon is így lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek Nanjingban

A nanjingi 2. ifjúsági olimpián három szegedi is érdekelt volt az elmúlt két napban, közülük a teniszező Bíró André (Gellért SE) három vereségen van túl. Tovább olvasom