Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Márton Anita: London már elérhető cél

A Szegeden élő, de békéscsabai színekben versenyző súlylökő, Márton Anita két év múlva már a londoni olimpián szeretne indulni.
Igazán sajnálhatja Szeged, hogy nem a város színeiben versenyez Márton Anita. A tehetséges dobóatléta már három éve békéscsabai egyesületének termeli, szállítja a sikereket.

– Tudomásul kellett vennem, hogy Szeged nem támogatja az atlétikát – mondta Anita. – Így pedig esélyem sem lett volna az előrelépésre, nagy, nemzetközi viadalokon való részvételre. Jót húztam, amikor a Békéscsabába igazoltam. Az ottani egyesületem útiköltséget térít, edzőtáborokat finanszíroz, felszerelést biztosít, kalóriapénzt fizet, de kapok juttatást a csabai önkormányzattól, és élvezem a Mol támogatását is.

Amúgy pedig minden a szülővárosához köti. Szegeden él párjával, itt jár iskolába (az SZTE JGYPK-n levelező szakon gyógypedagógusnak tanul), itt edz.

Márton Anita továbbra is Szegeden tréningezik. Fotó: Karnok Csaba
Márton Anita továbbra is Szegeden tréningezik.
Fotó: Karnok Csaba

– Súlylökésben szabadtéren 17,27 méter az egyéni csúcsom, fedett pályán 17,64 méter, diszkoszvetésben pedig 55,07 méter, de utóbbi csak kiegészítő számom. Minden vágyam az olimpiai részvétel, szeretnék már Londonban szerepelni. De azzal is tisztában vagyok, az én időm inkább csak a 2016-os, de még inkább a 2020-as ötkarikás játékokon jön majd el. Addigra már jó lenne 20 méter közelébe jutni.

Éremhalmozó

Anita 1989. január 15-én született Szegeden. Atletizálni 2001-ben kezdett: kivételesen eredményes pályafutása során eddig több mint 80 országos bajnoki címet szerzett, ebből a felnőttek között 9-et. A súlylökés a fő versenyszáma, de diszkosszal a kezében sem jön zavarba. Nemzetközi színtéren az U23-as Európa-bajnokságon (Kaunas, Litvánia) tavaly elért 5. helye a legjobb helyezése, de ugyancsak büszke lehet az idei fedett pályás világbajnokságon (Doha, Katar) szerzett 10. helyére.

Idei legfontosabb versenye a júliusi barcelonai felnőtt Eb.

– A szintet, a 17,20 métert már teljesítettem, kizárólag a minél jobb felkészüléssel foglalkozhatok. Addig is lesznek persze versenyeim, meghívásos, pénzdíjas viadalon veszek részt Torinóban és Svédországban, de szerepelek a budapesti csapat Eb-n is. Nagyon bizakodó vagyok.

Ideális tanítvány

Márton Anitának kilenc éve, 2001 óta edzője Eperjesi László. A szegedi szakembertől azt kérdeztük, milyen alany Anita?

– Csak kívánni lehet hozzá hasonlót, szerencsés vagyok, hogy a trénere lehetek. Csodálatos a munkához való hozzáállása, a sportág iránti alázata. Hogy mire viheti? Még nagyon fiatal, súlylökésben 27–32 év között érhetnek a versenyzők pályafutásuk csúcsára. Anitában bőven benne van, hogy olimpiák, világbajnokságok döntőiben szerepeljen. Fizikális és technikai téren is sok tartalék van még benne.

Olvasóink írták

 • 3. Miska 2010. június 04. 16:41
  „Erőt, egészséget és sok-sok kitartást!
  Szegedről meg ennyit...”
 • 2. kilo 2010. június 04. 12:21
  „Igen, példamutató a munkája! Érdemes kimenni a stadionba és megnézni, milyen szorgalommal edz.
  És szomorú, hogy át kellett igazolnia. Talán észre kellene venni, hogy sok sportágban vannak ám tehetségek Szegeden, nem csak néhány egyesületbe tolni a pénzt...”
 • 1. reagens 2010. június 04. 08:38
  „Hála az Istennek, hogy nemcsak a "szállítók" vannak Szegeden!
  Minden tisztelet a kisasszonynak, hogy mennyi áldozatot hoz a sportért, meg tágabb értelemben a magyar sportért, amit az olimpiai eredményekben mérnek.
  És Békéscsabára kellett igazolnia!!?? - Ja kérem, itt csak a kézilavda a sport, és csak a "világklasszis" szerb, román játékosok élnek meg jól egy közepes bajnokság örök másodikjaként, nulla nemzetközi teljesítménnyel.
  Remélem a következő városvezetés megtalálja a módot rá, hogy egy átlag "világklasszis" szerb kézilabdás gázsijának (havi 500eFt÷2mFt) megfelelő összeggel biztosítsa a következő szegedi olimpiai aranyakat.
  Békéscsabára kell kuncsorognia, azt itt 8 év rutinnal működnek a szeged ügyiek!!... Hát ciki...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosmenti UFC: mindenkit szívesen látnak

Csongrád megye hemzseg a tehetséges sportolóktól. Sorozatunkban remélhetőleg a teljesség igényével utánpótlásbázisokat keresünk fel. Tovább olvasom