Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Maty-éri állomás Kanada előtt

A Szeged melletti Maty-ér ad otthont mától vasárnapig az egyik legnagyobb hazai kajakos, kenus eseménynek, a vidékbajnokságnak, egyben az ifjúsági és U23-as világbajnoki válogatónak.
Igen népes eseménynek lesz a házigazdája mától vasárnapig a Maty-ér. Az olimpiai vízi centrumban hatvanhét hazai egyesület kajakosa és kenusa vesz részt a vidékbajnokságon, amely egyben az ifjúsági és az U23-as korosztályban jelentős téttel bír: ebben a két korcsoportban világbajnoki válogatót rendeznek.

Vidékbajnokságnak hívják az eseményt, ám érdekes, hogy számos budapesti klub is elküldi versenyzőit az eseményre. Így itt lesznek az FTC, az MTK, a KSI, a Honvéd, a Csepel vagy a Lágymányosi Spartacus sportolói is. A népes csoportok közül a Győr 300 feletti, az EDF DÉMÁSZ-Szeged éppen 300 alatti nevezést adott le, az utóbbi klub esetében ez körülbelül 130 sportolót jelent.

Forr a víz a Maty-éren: a felnőttek mellett rengeteg fiatal és gyermek ragad lapátot a hét végén. Fotó: Karnok Csaba
Forr a víz a Maty-éren: a felnőttek mellett rengeteg fiatal és gyermek ragad lapátot a hét végén.
Fotó: Karnok Csaba

A hétvégi program

Kajakos, kenus vidékbajnokság, egyben ifjúsági és U23-as világbajnoki válogató.
A program, péntek, 9 órától: U23-as előfutamok; 11.05-től: ifjúsági és serdülő előfutamok; 12.14-től: felnőtt előfutamok; 12.38-tól: ifjúsági és serdülő elő- és középfutamok. 14.45-től 18.42-ig: A döntők.
Szombat, 8 órától: előfutamok minden korosztályban, közte A döntők is; 10.10-től: kölyök és serdülő előfutamok; 14.35-től 18.40-ig: A döntők (parakenuban is).
Vasárnap, 8.30-tól: 4000 méteres utánpótlás A döntők; 11.20-tól: 2000 méteres utánpótlás A döntők; 14 órától: utánpótlás váltódöntők.

– Az eseménynek két nagy tétje van: az egyik az ifik és az U23-asok legnagyobb válogatója, amely az egyesületünknek is fontos. Akik a korosztály Európa-bajnokságán szerepeltek, így Nagy Vendel, Birkás Balázs, Horváth Alexandra, Szabó Gábor, Forgó Christopher és Tóth Attila Tas is elindul, de ott lesz a mezőnyben Kárász Anna, akinek nem feltétlenül kellene startolnia, ám edzésből érkezve kiváló felmérőnek tekinti a viadalt. Az Eb-n jártaktól megint jó szereplést várok, de mellettük érdemes megemlíteni az ifi Fekete Martint, aki már tagja a vb-négyesnek, illetve Hasanovics Dávid és Császár Gergely nevét. Emellett egy nagy létszámú utánpótláscsoport érdekelt, amelynek kritériumverseny a korosztályos országos bajnokság előtt – ez a második tét. A felnőttek számára a viadal nem válogató, így például Vajda Attila, Bozsik Attila, Horváth Gábor nem is vesz részt, a budapesti klubok pedig a két korosztály válogatója miatt érkeznek Szegedre. Az ifjúsági és U23-as világbajnokságot Kanadában rendezik augusztus 1. és 4. között, remélem, megint népes szegedi csapat utazhat majd a tengerentúlra – nyilatkozta Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója.

Az Universiade ugyan ma elkezdődik, ám az EDF DÉMÁSZ- Szegedből Petrovics Máté, Tóth Attila Tas és Császár Gergely csak jövő szerdán utazik, edzőként pedig Csamangó Attila kíséri el őket a kazanyi eseményre.

Megyei indulók

A vidékbajnokságon, egyben ifjúsági és U23-as világbajnoki válogatón Csongrád megyéből részt vesznek az alábbi klubok is: Algyő (összesen 3 nevezés), Csongrád Kajak-Kenu Klub (25), Szegedi Dózsa (12), Szőke Tisza Ifjúsági Hajós Egylet Szeged (28). A csúcs természetesen az EDF DÉMÁSZ-Szegedé, amely összesen 295 nevezést adott le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc 3D-s íjászérem

A 3D íjászati szakág országos GP-sorozatának 2. fordulóját rendezték meg Örkény mellett, a… Tovább olvasom