Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Még pihennek az EDF Démász-Szeged kenusai

Az EDF Démász-Szegedi VE kenusai Vécsi Viktor vezetésével október 18-án kezdik el a tíz és fél hónapos idényt az alapozással. A csapat nem változott, lesz tavaszi edzőtábor talán új helyszínen, és megkezdődhet a távok közötti specializálódás.
Jól megérdemelt pihenőjüket töltik az EDF Démász-Szegedi VE sportolói, így azok a kenusok is, akiket Vécsi Viktor edz.
Járt a szabadság. A fiatal szakember szerint a hosszú idény után járt már a fiúknak a szabadság.

– Első hallásra meghökkentő lehet, hogy az augusztusi poznani világbajnokság óta, amelyet 19. és 22. között rendeztek a lengyel városban, nem tréningeznek a srácok – mondta Vécsi Viktor. – Ám ez a hét-nyolc hetes időszak kell nekik, hiszen utána beindul az úgynevezett élsportolói őrjöngés, amikor például még december 24-én is edzünk, majd tavasztól a hétvégék is foglaltak lesznek. Október 18-án találkozunk, onnantól maximum egy-két nap pihenés lehet, a többi mind edzéssel, versenyzéssel, utazással, felkészülési táborozással telik. Ez egy olyan mókuskerék, amely tíz és fél hónapig tart, és amelyből mint élsportolók nem szállhatnak ki. Muszáj kizökkenniük ebből, ami életformává vált számukra. Azért mostanában már hallom, hogy hiányzik nekik a mozgás.

A pihenés időszaka nem jelent egyet az inaktivitással. Vécsi szerint ugyan nem edzenek a kenusai, ám élsportolóként nem is tudnak teljesen elszakadni a mozgástól.

– Fognak ugyan lapátot, de az nem ugyanaz, mint amikor kötelező. A választható dolog egyáltalán nem teher nekik. Edzett férfiak, akik érthetően nem tudnak a fotelben ücsörögni, mert különben megőrülnek. Azzal is tisztában vannak, hogy utána azonban, ami szükséges, azt meg kell csinálni az eredményes szezonhoz – vélte Vécsi.

A szárazföldön. Vécsi Viktor (balról) majd csak október 18-án vezényel edzést Fürdökéknek. Fotó: Karnok Csaba
A szárazföldön. Vécsi Viktor (balról) majd csak október 18-án vezényel edzést Fürdökéknek.
Fotó: Karnok Csaba

Specializálódás. A 200 méteres egyes olimpiai programba kerülése érinti Vécsi csoportját is, hiszen az egyik legjobb hazai sprinter, Horváth Gábor vele dolgozik. Vajon kell-e változtatnia a szakembernek az edzések felépítésén?

– Az ezer méterre tudjuk, mit kell csinálni, azt követjük most is, és Vajda Attilának azokat a szinteket kell majd hoznia, amelyeket az előző időszakokban. Horváth esetében harminc, negyven százalékkal el kell mennünk a specializálódás felé, így előfordulhat, hogy egyedül vagy csak velem edz majd – jegyezte meg a kenus tréner.

Változatlan csoport

A csoport két tagját már említette, rajtuk kívül a harmadik felnőtt válogatottkeret-tag, Fürdök Gábor, valamint Makai Tibor – akinek a két bajnoki bronzérme nagyon értékes Vécsi szerint –, Ződi László, Lédeczi Péter, valamint Molnár Tamás, aki pedig gyúróként (!) dolgozott a válogatott mellett, de fiatal lévén még bőven vannak versenyzői ambíciói – alkotja a csapatot. Nem változott tehát a keret.

– A héten már szóba hoztam a tavaszi edzőtábor kérdését a szövetségi kapitánynak, Storcz Botondnak. Szeretném minél hamarabb lefixálni, erre már a jövő héten sor kerülhet. Nem támogatom megint Horvátországot, ahol idén három héten keresztül 8–10–12 Celsius-fokban és esőben edzettek a fiúk, és Európát sem szeretném elhagyni, hogy a saját eszközeinkkel edzhessünk. Van egy A verzióm, amely Törökország, aztán meglátjuk, hogy mi a végeredmény – mondta Vécsi, aki elárulta: neki is szüksége volt a pihenésre, mert bizony ő mentálisan még jobban elfárad, mind a versenyzői. – Egész egyszerűen kikapcsolódok és feltöltődök, hogy október 18-ától újra jöhessen számomra is az élsportolói életforma – a sok-sok lemondással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei párharcok vízilabdában

A nők az újszegedi Napfényfürdő Aquapolisban a mától vasárnapig tartó nemzetközi tornán csapnak össze. Tovább olvasom