Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Megyei utánpótlásbázisok: Virtus Karate Egyesület

Utánpótlás-sorozatunkban a szegedi Virtus Karate Egyesület következik, amelynek elnöke, Hamza Zsolt (48) szerint elsősorban nem az eredmény, hanem a nevelés a lényeg.
A szegedi Virtus Karate Egyesület eredményeiről rendre beszámolunk. A sikerek folyamatosak, a klub pedig a 2004-es hivatalossá válása óta jövőre ünnepli a tizedik évfordulóját.

– Már 1988 óta oktatom a karatét szülővárosomban, Szegeden – mondta Hamza Zsolt, a klub edzője, elnöke, negyedik danos fekete öves mester. – Rajtam kívül még Mucsi László, Kóródi Csaba és a lengyel származású dr. Chomiak Waldemar edzősködik, utóbbi 1992 óta tanítványom, és harmadik danos fekete öves mester. A wado-ryu szakmai vezetője, Shibamori Kando 25 éve irányítja és vezeti a magyarországi szervezetet, ő kilencedik danos mester: 71 éves, és néhány éve kapta meg a legutóbbi dant. Itthon ebben a szakágban még nem jutott el eddig senki, a legmagasabban kvalifikált magyar szakember Rostás Tibor, aki hatodik danos mester, a szövetség elnöke, civilben pedig kiképzési vezető Budapesten a készenléti rendőrségnél – mondta Hamza.

A szegedi Virtus Karate Egyesülethez egyre több fiatal csatlakozik. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Virtus Karate Egyesülethez egyre több fiatal csatlakozik.
Fotó: Frank Yvette

Nagy kérdés, vajon honnan jött az ihlet ehhez a sporthoz.

– Tizenéves koromban tetszett meg a karate; ahogy sokan mások, én is a Bruce Lee-filmeken nőttem fel. A szüleim ugyan tiltották, mert csak a verekedést látták benne. A megkapott zsebpénzt tagdíjra költöttem, és egy évig eltitkoltam, hogy mit csinálok, ám aztán már nem lehetett, el kellett mondanom. A szüleim látták, mit csinálok, így végül elfogadták, a karate pedig az életem részévé vált. A sportágnak van hozadéka: a magyar bajnoki címek, az Európa-bajnoki és a nemzetközi elsőségek, de nem ez a lényeg, hanem a nevelés. A fiataloknak életformát adunk át, amely végigkíséri az egész pályájukat – vélte Hamza, aki már öt világbajnokot nevelt ki.

A klub folyamatosan gyarapodik, a tanév kezdetével húsz elsős érkezett az első edzések egyikére a már meglévő szegedi, szentesi és újszentiváni, összesen ötvenes létszámhoz.

– A legkisebb tanítvány négyéves, a legidősebbek pedig már apukák, anyukák. Egyiküknek, Szabó Lászlónak hat gyermeke van, közülük öt hozzánk jár. Vannak, akik csak hobbiszinten érkeznek az edzésre, és már nem akarnak versenyezni. Másokkal rendre elindulunk a különböző versenyeken, de inkább a belső kapcsolat a lényeg. Kitartás, tisztelet, a monotonitás tűrése – én is tanulok még nagyon sok mindent – tette hozzá Hamza.

A klub két helyen tart edzéseket: a szegedi Madách-iskolában hétfőn, szerdán, pénteken 16.40-től, Szentesen a Koszta-iskolában kedden és csütörtökön 17 órától. A klub sportolói legközelebb versenyen a szerbiai Csókán és Balatonfüreden indulnak, majd az angliai Sheffield ad otthont az Eb-nek – itt két versenyző, Vozár Enikő és Vozár Ferenc képviseli a Virtust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megye I.: Brakszatórisz András tippelt a hétvégére

A megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban a negyedik forduló következik. Tovább olvasom