Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Nagyot ütött az orosz medve

Magabiztos, 29–22-es győzelmet aratott az orosz Csehovszki Medvegyi tegnap este az újszegedi sportcsarnokban a Pick Szeged ellen a Bajnokok Ligája C csoportjában, a hatodik fordulóban. A magyar együttesnek esélyese sem volt a győzelemre.
Pick Szeged-Csehovszki Medvegyi 22-29 (6-18)
Férfi kézilabda BL, C csoport. Újszegedi sportcsarnok, 4000 néző. Vezette: Lazaar, Reveret (franciák). 
Pick Szeged: Tatai - Vadkerti 2, Butenko 1, Lékai 6, Zubai 1, Katzirz 4/2, Törő 1. Csere: Mikler (kapus), Bajorhegyi, Herbert, Sulc 3 (2), Stranovsky 4, Beocsanin, Grünfelder. Vezetőedző: Skaliczki László.
Csehovszki Medvegyi: GRAMS - Kovaljev 2, SELMENKO 4, Dibirov 2, Csernoivanov 3, Rasztvortcev 1, Ivanov. Csere: Zenko (kapus), FILIPPOV 5 (1), CSIPURIN 4, HARBOK 4, Sztarih 1, Szkopincev 1/1, Siskarjev 2, Aszlanyan, Kamanyin. Vezetőedző: Vladimir Makszimov.
Kiállítások: 14, ill. 18 perc.
Hétméteresek: 5/4, ill. 5/2.

Sok ilyen meccs létezik. Tegnap este a kilencszeres orosz bajnok, a Csehovszki Medvegyi ellen esélye sem volt a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának. Makszimov mester olyan szinten készítette fel az idei BL Final Four-résztvevő vendégeket, hogy jóformán az első harminc percben eldőlt a meccs. A Pick hihetetlen gyengén támadott, hiába volt Tatai Péter révén megfelelő kapusteljesítmény az első játékrészben, a rengeteg elrontott helyzet – számolatlanul lőtték a hazaiak a kapufákat –, az átlövők gyámoltalansága, Zubai szinte megjátszhatatlansága döntőnek bizonyult. A Csehov remekül semlegesítette a magyar válogatott beállósát. Sajnos Frantisek Sulc hetek óta nem találja a játék ritmusát, Dusan Beocsanin pedig nem vállalkozik, legtöbbször még kapura sem mer „nézni". A kapitány, Katzirz Dávid is csak harcolt a „hegyomlás" nagyságú orosz védőkkel. Lékai Máté tartotta a lelket a Pickben, a fiatal irányító-átlövő remek találatokat szerzett, ami után a lelkes és hangos szegedi közönség űzte, hajtotta a játékosokat.

Jobbak voltak a medvék: Pick Szeged-Csehov 22-29

A második játékrészben apait-anyait beleadtak a hazaiak, az összes erőtartalékukat mozgósították. Mentek, harcoltak, fokozatosan dolgozták le a hátrányukat. A Tatait váltó Mikler Roland is elkapta a fonalat, sőt Dibirov piros lapos kiállítása után – Zubait tarolta le – felcsillant a remény a csehovi bravúr megismétlésére. Butenko végre betalált, Stranovsky is gólokat szerzett a szélről, így már csak négy volt a különbség. A második félidő 18. percében éppen a szlovák szélső hibázott hatalmasat. Stranovsky Butenkótól kapott labdát, a jobbszélső azonban Grams lábát – előtte háromszor is felülre lőtt a szegedi játékos, talán ezért váltott – találta el. Mínusz három helyett pillanatok alatt mínusz hét lett. A Tisza-parti drukkerek azonban nem adták fel, a hajrára is olyan hangulatot teremtettek, ami erőt adott a Picknek. Hiába sikerült néhányszor közelebb kerülni a vendégekhez, az oroszok megtartották előnyüket – Harbokot is kiállították a francia játékvezetők –, s végül magabiztosan nyerték a meccset.

Esélyese sem volt a Pick Szegednek a Csehovszki Medvegyi ellen. Fotó: Schmidt Andrea
Esélyese sem volt a Pick Szegednek a Csehovszki Medvegyi ellen.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi közönség csalódott volt, mert sokan reménykedtek abban, hogy talán sikerül az újabb csoda. Győzött azonban a realitás, a „kicsinek" csak néha sikerül a bravúr. Néhány napja ez Oroszországban összejött. Ha valaki a bécsi sorsolás után azt mondja, hogy a Csehov ellen két meccsen két pontot szerez a Pick, akkor a legtöbben ezt gyorsan aláírták volna. A két pont megvan, és nem kell aláírni semmilyen papírt. Csak készülni a szerdai, Kecskemét elleni bajnokira, majd a szombati, Minszk elleni utolsó idei hazai BL-találkozóra. Ha ezt a két meccset megnyeri Skaliczki László együttese, akkor már senki sem foglalkozik majd a Medvegyi elleni vereséggel.

A Pick-játékosok értékelése

Lapunk minden BL-találkozó után értékeli a Pick Szeged játékosait, 1-től 6-ig osztályozzuk a kézilabdásokat.
Tatai (4): Az első félidőben védett jól.
Mikler (4,5): A szokásos jó formáját hozta.
Vadkerti (3,5): Kezdett, a védekezésére nem lehetett panasz.
Butenko (2,5): Ez nem csehovi forma volt.
Lékai (5): A Pick legjobbja.
Katzirz (3,5): A második félidő elején játszott elfogadhatóan.
Zubai (4): Harcolt az orosz óriások között.
Stranovsky (4): Ziccert rontott mínusz négynél.
Herbert (3): Ő sem tudta felvenni a ritmust.
Sulc (3): Gödörben van.
Beocsanin (3): Ő sincs csúcsformában.
Grünfelder: Kevés szerepet kapott.

Nyilatkozatok

Skaliczki László: – Tudtuk, hogy harminc kapott gól körül leszünk a meccsen, ezzel nincs is baj, de ismét előjött a Balatonfüred-szindróma, tehát az átlövők megmagyarázhatatlanul gyenge teljesítménye. A múlt héten nekünk, most a Csehovnak kedvezett a szerencse. Csapatként mondtunk csődöt, ebben én is hibás vagyok.

Vladimir Makszimov:
– Igyekeztünk visszavágni a múlt heti vereségért. Harcos meccset játszottunk, és büszke vagyok a csapatomra, amely akkor is hajtott, amikor kettős emberhátrányban volt.

Maxim Butenko:
– Fejben nem tudtuk azt a formát hozni, mint Csehovban, és Grams extra teljesítménye is hozzájárult a vendégek sikeréhez.

Siarhei Harbok:
– Remek hangulatú meccset tudtunk megnyerni jó játékkal. A kiállításomat nem érzem jogosnak, biztos vagyok benne, hogy a felvételek is engem igazolnak.


A csoport állása

1. Valladolid 6 4 2 0 186 – 172 10
2. Csehovszki 6 4 1 1 191 – 165 9
3. Pick Szeged 6 3 0 3 166 – 167 6
4. Aalborg 6 1 2 3 185 – 204 4
5. Schaffhausen 5 1 1 3 151 – 159 3
6. D. Minszk 5 1 0 4 150 – 163 2

Olvasóink írták

 • 13. Boribona 2010. december 01. 08:24
  „Persze, igazad van, lényegesen nagyobb játékerőt képviselnek az oroszok. Ilyen értelemben valóban túlzásnak tűnhet a posztonkénti kritika - de nem a magyar és az orosz csapat játékosai lettek összehasonlítva. Hanem önmagukhoz képest lettek értékelve a mieink. Ráadásul ez eddig minden BL-meccs után megtörtént, nem csak most, amikor a csoportbeli legerősebb ellenféllel játszottunk.
  Na, de lépjünk túl most már a múltheti meccsen. Ma már másik mérkőzést játszunk, remélem nagyon jól sikerül a hangolódás a Minszk elleni hétvégi visszavágóra. És tényleg visszavágunk :)”
 • 12. theodora 2010. december 01. 06:51
  „O.k.Boribona, részben elfogadom a véleményed, de úgy gondolom, hogy a Csehov egy olyan csapat amelyik nálunk jobb erőkből áll, ezért tartom túlzásnak a posztokra lebontott kritikákat. Ez kicsit olyan, mintha a Fradi kikapna a Barcelonától, s bírálnánk a játékosokat,hogy nem tudták mondjuk leszerelni, vagy lefutni a Xavit, Iniestát, Messit. Lehet, hogy rossz a hasonlat, de most ez jutott eszembe. Minden jót.”
 • 11. Boribona 2010. november 30. 21:37
  „hát, ha így gondolod, akkor félreismersz, és nem jól ítéled meg a csapathoz való viszonyomat.
  És sosem olvastál olyan hsz-t tőlem amikor örömködök egy-egy klasz meccs, jó játék, szép eredmény után. Vagy amikor kiállok értük - akár más fórumokon is
  Azt meg végképp nem gondolom, ha a szurkolók bölcse lennék...
  de azt sem, h egy szurkoló csak akkor nyilváníthat véleményt, ha dícsérni kell. És miért kéne azt mondani valamira, hogy jó volt, amikor nem volt az?
  Tudom, nem vigasztal, de én magammal is eléggé kritikus vagyok.
  Az utcsó mondatod meg egyenesen blődség”
 • 10. theodora 2010. november 30. 19:11
  „Kedves Boribona! Tőled, mint a szurkolok bölcsétől nem is várom, hogy "elvtelen" legyél, s szeresd Őket. Lényeg az igazság, főleg az amit "mi" gondolunk igazságnak, igaz ? Ha rózsa színű szemüveget nem is áll szándékodban beszerezni, akkor legalább a sötétet vedd le.

  Katzirz meg korrekt módon nyilatkozott, de Ö magáról nyilatkozik, míg te másokat bírálsz. Neked minden olyan nyilatkozat tetszik amelyikben kritizálják a játékosokat.”
 • 9. Boribona 2010. november 30. 18:56
  „ez előbbiek alátámasztására ezt a Katzirz "vallomást" még becsatolnám. És részemről ezzel a téma lezárva, nézzünk előre!
  "- Olyan fal volt előttünk, hogy sokszor a kaput sem láttuk. Ez azonban nem ment fel engem sem az alól, hogy gyengén játszottam. A tudásomtól messze elmaradtam, amit nagyon sajnálok, mert a közönség fantasztikus volt, megérdemelte volna, hogy még szorosabb meccset játsszunk."”
 • 8. Boribona 2010. november 30. 18:36
  „kedves theodora, nem tőlem kell "megvédeni" a csapatot, én is szeretem őket. És a nagybetűt sem sajnálom attól, aki kiérdemli (Nálad úgy látszik csak Strano nem érdemlte ki ;)
  Viszont abban nem hiszek, hogy elvtelenül kéne szeretni őket, és már attól is elájulni, h kifutnak a pályára.
  Eddig sem volt rózsaszín szemüveget, és nem is terveztem, h szerzek ilyet ;)

  Skala szavaira meg nagyon is oda kell figyelni. Mert amit megfogalmazott az néhány játékos esetében nemcsak a vasárnapi meccsen mutatott játékra vonatkozik.

  Egyébként meg valóban nem a múlt szombati meccset "kellett" volna megnyerni, hanem majd a mostanit, a Minszk ellenit. És erre minden esély megvan. Drukkoljunk együtt nekik :)”
 • 7. theodora 2010. november 29. 19:45
  „Boribon nekem mindegyik játékos nagybetűs TATAI, MIKLER, VADKERTI. BUTENKÓ, LÉKAI, KATZIRZ, ZUBAI, Stranovszki, HERBERT, SULC, BEOCSANIN, GRÜNFELDER, TÖRÖ,.

  A világ egyik legjobb csapatától kaptak ki. (Orosz válogatott) Le a kalappal előttük. Büszke vagyok rájuk, hogy egyszer letudták győzni őket. Egyedül Skaliczkit nem értem. Biztos vagyok benne, hogy a vasárnapi nyilatkozatával csak a hangulatot rontja a csapat körül. Bánt játékosokat akik becsülettel harcoltak, küzdöttek, még ha ez most nem is vezetett "eredményre". Szép volt Fiuk !! Ne hagyjátok magatokat "belülről" sem.”
 • 6. ashmore 2010. november 29. 15:44
  „Butenkonak (Hajdú B. szerintButyenkónak)ez az igazi arca.Most már semmi kétségem.Beocanin az elején jó volt, de most olyan semmilyen.”
 • 5. xene@freemail.hu 2010. november 29. 14:07
  „"a kinti meccs valljuk be véletlen volt"
  Én nem véletlennek nevezném ezt! Néha vannak szenzációs, csodás eredmények, inkább annak nevezném azt!
  Tavaly pl. a román Constanta elverte a Montpelliert, idén a Tatran Presov meg pontot rabolt a Hamburgtól.
  A földön kell maradni minden ilyen siker után. Az oroszok jók voltak otthon is, de hála az égnek megtörte őket a Pick. Most kijött a különbség, s látszódott, hogy mire is képesek a ruszkik. Nem vitás, jobbak a Szegednél, s megérdemelték a tavalyi Final Fourt...
  Sajnos a "magyar" átlövőkkel viszont nagy problémák vannak: Butenko, Beocanin finoman szólva sem mutatnak jó játékot. És ugye Katzirz meg a többi játékos sem lesz mindig formában. Nincs, aki kiemelkedjen, összefogja a csapatot sajnos. Egyedül Lékait lehet dicsérni....meg talán a kapusokat.”
 • 4. tintasbarns 2010. november 29. 12:18
  „Annullált játék ilyen eredményt produkál nincs pardon. A szegedi csapat alul múlta önmagát a libikóka játékával.”
 • 3. csizmadialaszlo 2010. november 29. 11:20
  „Kikapott a MedvegyiRől? (Képek.)”
 • 2. frakk 2010. november 29. 08:58
  „Nem is a vereség a probléma, mert az érezhető volt. Hiszen a kinti meccs valljuk be véletlen volt. Valós tudásban az oroszok jóval erősebbek.
  Ellenben az átlövőink valóban gyatra teljesítményt mutattak. Beocsaninnak elmondhatná végre valaki, hogy a kapu 1 m-rel lejjebb van, mert erre 1 év alatt még nem jött rá. Felállt fal ellen képtelenek vagyunk átlőni. Kár érte”
 • 1. Boribona 2010. november 29. 08:54
  „Hogy is vagyunk ezekkel a név kiemelésekkel??
  Mind a szöveges értékelés (aminek az őszinte hangvételéhez már a másik fórumon is gratuláltam), mind a pontszámok fedik a valóságot, a kiemelésekbe egy kis hiba csúszott.

  1. TATAI nagybetű, és 4.5 mert: jól védett az első félidőben, egy gyenge védőfal mögött + hétméterest hárított.
  2. Katzirz kisbetű, mert valóban csak "A második félidő elején játszott elfogadhatóan" Ráadásul sokat hibázott, és Skala is "impotensnek" titulálta az átlövőjátékot (amiből persze bőven kivette a részét Sulc, Butenko és Beocanin is). De ők nem is lettek kiemelve...
  3. Törő mindkét értékelésből kimaradt. Mondjuk azon az egy labdamentésén túl inkább a hibáival vétette észre magát. Max. 3, de csak azért mert aludtunk rá egyet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged TE: Szél repítette csapatát

A férfi tekecsapat BL nyolcaddöntőjének első meccsén a Szegedi TE Belgrádban értékes 4:4-et ért el a házigazda KK Beograd ellen. Tovább olvasom