Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

NB III: hol van már a területi elv?

A labdarúgó NB III Alföld csoportjának sorsolásakor kiderült: a tizenhatos mezőnyben nyolc budapesti, illetve Budapest környéki csapat is helyet kapott. Csongrád megyéből a Makó utazik legtöbbet, kis híján 4600 kilométert.
A kedvenceiket elkísérő szegedi, hódmezővásárhelyi, makói szurkolók Szarvas, Gyula, Kecskemét és Szolnok mellett olyan helyekre is elkísérhetik az együttest a labdarúgó NB III-ban, mint Pilisvörösvár, Dunaharaszti, Üllő, Monor, Dabas, Csepel, Tápiószecső vagy Tököl, de Jánoshida sincs közel.Kupasorolás

Tegnap elkészítették a labdarúgó magyar kupa országos főtábláján a második forduló sorsolását. A Csongrád megyei csapatok nem jártak szerencséve. A várható kezdési időpont és a párosítás, szombat, 17 óra: Makó– Békéscsabai Előre (NB II), Tisza Volán–Orosháza (NB II), Békéscsabai Jamina (megyei I. osztály)–Szeged 2011.

Egykor az NB III-at területi bajnokságnak nevezték. Hogy miért? Mert a négy déli megye, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye csapatai harcoltak benne. Bármily hihetetlen, volt tizenhat együttes ebből a régióból. Ez a szám, mint fent is látszik, nyolcra csökkent. És akkor itt értünk a lényeghez, amely ahhoz vezetett, hogy Pest megyei alakulatokat is idesoroltak: a három megyében már több éve tendencia, hogy az aktuális bajnok nem vállalja a magasabb osztályú megmérettetést annak minden terhével. Így most nincs a mezőnyben a friss bajnok Kistelek (Csongrád), a Solt (Bács-Kiskun) és a Kondoros (Békés) sem, de ha az előző évi elsőket vesszük, akkor a Csongrád és a Ladánybene (Bács-Kiskun) sem vállalta a fellépést, a Szabadkígyós (Békés) pedig csak egy évet töltött az NB III-ban.

Az előzőek figyelembevételével ne is csodálkozzunk, hogy így feltöltve jön össze a csoport tizenhatos mezőnye. Viszont ez azt jelenti, hogy a tizenöt idegenbeli meccsből nyolcszor több mint száznyolcvan kilométert kell utazni. Grafikánkban Csongrád megyéből azért a Makót vettük példának, mert a magyar útvonaltervező adatai alapján – amelyben a leggyorsabb lehetőséget választottuk ki – ez a kisváros van legmesszebb az ellenfelek többségétől. Bány Tamás tanítványai a sorozatban összesen 4592 kilométert buszoznak majd a következő idényben. És ha ezt az éppen makói adatnak számító 260 forint/kilométer plusz áfa buszbérlési árral is beszorozzuk, rögtön kikötünk 1 millió 492 ezer 400 forintnál.

Értjük is meg nem is ezt a hozzáállást. Az anyagiak mindent meghatároznak, ma már az önkormányzatok nem fejőstehenek, és a szponzorok – mély tisztelet a kivételeknek – sem látnak túl sok fantáziát az NB III-ban. Viszont akik most lelkesek, azok így járnak a meghátrálások miatt. Csak reménykedni tudunk abban, hogy megyénkben a 2008 óta tartó folyamat mihamarabb megszakad: akkor és azóta utoljára a Tisza Volán vállalta a feljutást.

Olvasóink írták

 • 4. Legolas 2011. augusztus 10. 21:57
  „Ez tökéletesen így van. Amíg ebben nem lesz változás, addig tutira nem jut előrébb a foci. Szerintem vannak olyan megye I-es játékosok akik ebből élnek, miközben még az NB III-as szint is amatőr kellene, hogy legyen. Nem is értem, hogy nem tűnik ez fel senkinek... Majd hátha erről is ír a Délmagyar, a megyei megélhetési focistákról!”
 • 3. promto 2011. augusztus 10. 13:38
  „Az a baj hogy a megye 1-es csapatokban ahol van pénzt túlvannak fizetve a játékosok.Sajnos ezért azok a hozzá nem értő szponzorok a felelősek akik ezt megteszik.Ők a magyar labdarugás sirásói.Amig a megye 1-ben fizetnek a sok léhűtő játékosnak kényelmasabb nekik ott játszani mint az NB 3-ban.Sajnos a megyében az NB 3-ban sem Vásárhelyen sem a Tisza Volánnál ez nem történik meg ,vagy csak keveset.Mig Makón szintén sokat adnak a jáátékosoknak.Igaz most is több minz 8 millióval tartoznak a játékosoknak.A mai focisták nem ismerik a foci szeretetét sem.Mindnek a forintok lebegnek a szemük előtt,nemhogy elmennének dolgozni.Mert ugyanis a munka az büdös nekik.Megélhetési focisták.A jövőjükre egy sem gondol.”
 • 2. eldorádó 2011. augusztus 10. 08:43
  „"meghátrálás"!? "Értjük is meg nem is ezt a hozzáállást."
  Kedves József!
  Ugyan, mennyivel jobb volna az, ha a bajnokság közben dobnák be a törülközőt az egyesületek? Mi az érthetetlen abban, ha egy klubvezetés tudja meddig ér a pénzügyi takarója?

  - a cikkben ott van a válasz: NINCS PÉNZ. Az útiköltségen felül ott van még a nevezési díj, bírói költség, utánpótlás csapatok indítása...”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 10. 08:41
  „Utazgatnak, utazgatnak, az országunkat legalább megismerik?
  Vagy nincs elég csapat, hogy a költségeket vállalja?
  Akkor több jól fizető szponzort a csapatok mellé!!!
  Most jön az újabb megszűnési hullám?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei futballkörkép

Csongrád megye. Beindult a nagyüzem a Csongrád megyei labdarúgócsapatoknál. Lapunkban mindennap… Tovább olvasom