Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Oltványi Dávidnak a legjobbak közt a helye

A 25 éves Oltványi Dávid odacsapott. Megmutatta, képes arra, hogy a legjobbak között tartsák számon. A chicagói ökölvívó-világbajnokság 54 kg-os súlycsoportjában ugyanis egyetlen lépés választotta el attól a Szeged BC versenyzőjét, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Az országnak és Szegednek – utóbbinak a sportágban elsőként.
Ez az egyetlen lépés azonban még hiányzik, mivel az igazi örömet jelentő cél, a nyolc közé jutásért Oltványi Dávid kikapott mongol ellenfelétől. Ám ha nem is könnyedén, de tudatos, alázatos és türelmes munkával – ami eddig is jellemezte a Szeged BC ökölvívójának pályafutását – ez a hiányzó lépés megtehető.

Ez derült ki többek között azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán a Kedves presszóban tartott a Szeged BC. Az eseménynek már jó néhány napja vége, ám a klub – teljességgel érthetően – mégis úgy érezte, érdemes visszatérni rá. Főleg mert Oltványi csak három napja érkezett haza az USA-ból. Az élmények még frissek.

– Már sikerült az időzónák miatti átállás, és most még egy hét pihenő vár rám, majd jön az ob-felkészülés. Ilyenkor bármi kikapcsol, ami nem az ökölvívásról szól. Tiszta fejjel mentem fel a ringbe, de elismerem, ha a thaiföldi elleni meccset kívülről látom, megőszülök. A kvalifikációs tornák Eb-szintűek lesznek, de látom, ott a helyem a legjobbak közt – mondta a boldog bokszoló, az SZTE JGYTF földrajz–informatika szakos hallgatója.

A kvótáért Oltványi sokszor szeretne győztes lenni. Fotó: MTI

Mit hozhat a jövő? Ahogy Oltványi említette, még három éles versenyt. Az egyik az ob Derecskén, december elején, ahol a debreceni Kalucza (is) vár rá, majd jövőre két kvalifikációs viadal Olasz- és Görögországban. A vb-n két európai (az első orosz és a harmadik angol révén) hely kelt el, azaz hat még kiadó. Az említett két eseményen kell kivívni tehát az olimpiai indulást, amihez elég lehet az elődöntőbe kerülés vagy a dobogó, legrosszabb esetben viszont csak a döntő.

– Számítottam arra, hogy Dávid bejut a nyolc közé, hiszen olyan taktikát dolgoztunk ki, amelyet a vb-t megelőző nemzetközi versenyeken sikeresen alkalmazott. Zárt védekezés jellemző a tanítványomra, emiatt keveset is üt, ezért tűnhetnek pontszegénynek a meccsei. A mongol elleni első és harmadik menet szoros volt, a másodikban elhúzott az ázsiai, a negyedikben pedig Dávid ment előre, ezért juthatott sok lehetőséghez riválisa. Összességében nem sokon múlott a kvóta – vélte a tréner, Gál László.

Hiába hangoztatta Dobó László, a Szeged BC elnöke, hogy nem a szavak embere, rendkívül frappánsra sikerült a beszéde: – Dávid az olimpiai kvótáért, mi pedig érte, illetve az álmai eléréséért teszünk meg mindent.

Büszke elnök mondhatta mindezt: a klubban hemzsegnek ugyanis a különböző válogatottak. Nem csak bokszban, hanem más sportágban is. Az egyébként ökölvívó Szuknai Zsuzsára (–56 kg) és Hornok Zsoltra (–75 kg) például a portugáliai kick-box vb vár. Szuknai címvédő, és ismételni szeretne, Hornoknak viszont kemény ellenfelei lesznek, hosszú menetelés kell(ene) az éremhez. Rajtuk kívül egyébként még a Tigers SE-s Rácz Dénes (–81 kg) és Zatykó Zita (+70 kg) is tagja a full-contact vb-keretnek.

Olvasóink írták

  • 1. T-Kay 2007. november 11. 21:49
    „Szép volt Dávid!!!Mind Veled vagyunk és Gratulálunk az eddigi eredményeidhez!!Zsuzsának és Zsoltinak pedig nagyon szorítunk a portugáliában megrendezésre kerülő kick-box világbajnoksághoz!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi VSE: három aranyérem

Kalocsán Deák Ferenc-emlékverseny címen szabadfogású diák és serdülő korúaknak birkózóversenyt… Tovább olvasom