Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Panaszt tett a bíráskodás miatt a Mediteam

A Mediteam Szeged női kosárlabdacsapata panaszlevelet küldött Faidt Mihálynak, az MKOSZ játékvezetői bizoságának elnökének a Zalaegerszeg elleni bíráskodás miatt.
A csapat hivatalos honlapján közzétett levelét változtatás nélkül közöljük.

„Kedves Mihály!

Mélységes megdöbbenéssel és felháborodással fogalmazzuk egyesületünk nevében alábbi levelünket. Amit ugyanis a Zala Volán–MediTeam Szeged mérkőzésen a játékvezetői hármas produkált, az nem sportpályára való, pláne nem „Új pályára" való. A legrosszabb, rendszerváltás előtti időket idéző, céltudatos, részrehajló fújás volt, melyet megítélésetektől – amely természetesen rendkívül fontos a számunkra – függetlenül nem hagyunk szó nélkül! E találkozó videofelvételét szakmai és szakmán kívüli körökben fogjuk terjeszteni és ígérjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy ilyen többé magyar kosárlabda-pályán ne forduljon elő.

A videóelemzés természetesen a Ti feladatotok, a teljesség igénye nélkül mi az alábbiakra szeretnénk felhíni a figyelmeteket.
- Kulcsjátékosunk, Olena Zserzserunova első négy személyije közül több is erősen vitatható. Az ötödik azonban nevetséges, lábmunka közben, a gyűrűtől távol, „testkontaktusért" pontozták ki (26. p.)
- Második légiósunk, Marina Szazonova kipontozása (30. p.). Laklóth Anna szerzett labdát saját térfelének közepén. Hátulról, utolsó emberként faultolták. A sportszerűtlen szabálytalanság megtorlatlan maradt, az így szabad labdáért vívott harcban viszont befújták a semmit ukrán légiósunk ellen. Ő sajnos elvesztette a fejét, bemutatott a bírónak, jogos technikait kapott. Mindez szempontunkból mínusz egyes állásnál történt. Megítélésünk szerint nekünk járt volna két büntető és labda, ehelyett négyet dobott a Volán és labdát kapott, melyből újabb kosarat szerzett. Nagyjából „tízpontos fújás"!
- 31. perc. Még ennyi sem volt elég. Következett harmadik légiós kulcsemberünk kipontozása. Iva Roglic negyedik faultja (harmadik negyed közepe) a játékvezetők szerint sportszerűtlen hiba volt. Szerintünk semmi sem történt. Az ellenfél térfelének közepén, messze nem utolsó emberként Laklóth Anna lábán esett keresztül rendkívül látványosan az egerszegi játékos, ezért Roglic kapott sportszerűtlent. A sporik az ötödik faulttal ezt is felül tudták múlni. Miközben Lengyel Dalma kihagyhatatlannak tűnő ziccerben tört kosárra, a bírók kettős hibát fújtak a tripla vonalon álló játékosunkra, aki így szintén kipontozódott.
- 36. perc. Biztos, ami biztos, legjobb magyar játékosunkat, Rasheed Ritát is kipontozzák úgy, hogy egyértelműen támadó faultot vét az ellenfelünk.
- A botrányos befejezés. Miután a mérkőzés eldőlt, 44 büntetőt dobott az ellenfél, 4 legjobbunkat kifújták, a bírók nekiláttak a kozmetikázásnak. Cseresorunkat nevetséges ítéletetekkel segítették, saját maguk bohózatát foglalták keretbe, majd teljes zavarodottsággal, az edzőkkel történő kézfogás nélkül, két biztonsági őr kíséretében (biztosan edzőnk és klubigazgatónk, Mészárosné Kovács Andrea és Donkó Orsolya jelentett komoly veszélyt a testi épségükre) sietve távozott.

Ennyit a meccsről. Néhány további adalék. A mérkőzés után az örülni természetesen nem tudó, korrektül viselkedő hazai edző, Gáll Tamás csak annyit mondott a kézfogásokat követően: „Higgyétek el, mindenki tehet a történtekről, csak én nem." Az arcpirító ítéleteket a férfimeccsre készülő, ezresre hízott zalai szurkolótábor síri csöndben, mosolyogva, talán kicsit szégyenkezve – ki-ki vérmérséklet szerint – figyelte. A Nemzeti Sportnak tudósító helyi (!) újságíró (Karvalits Levente), 10 soros írásában félreérthetetlenül állást foglalt abban, hogy a bírók a hazaiakat segítették. Tette ezt egy Zala Volánnak szurkoló, ősegerszegi kosárszakértő.

Összefoglalva: ez a mérkőzés a pályán, de nem a két csapat között dőlt el. Hogy mi vezetett idáig, arról van véleményünk, de az hivatalosan természetesen nem a JB-re tartozik. Az viszont igen, hogy az elmúlt négy évben bajnoki dobogós, a Pécs és a Sopron mögött messze legeredményesebb női csapatunk korrekt, tisztességes, egyenlő feltételek mellett léphessen pályára.

Véleményeteket, a játékvezetők megítélését természetesen érdeklődve várjuk. De levelünk elsősorban nem ezért íródott, hanem hogy csapatunk, keményen dolgozó lányaink és edzőnk lehetőséget kapjon arra, hogy győzzön. Mert ezt kedd este elvették tőlünk.
Kérlek a történtek kivizsgálására, és arra, segíts abban, hogy ehhez hasonló szégyen ne fordulhasson még egyszer elő."

Domokos Mihály ügyvezető (külföldi tartózkodásom miatt videofelvételről látta a mérkőzést) és Donkó Orsolya klubigazgató

Olvasóink írták

  • 2. W666W 2011. április 14. 15:14
    „Itt is mint másik sportágban SPORTDIPLOMÁCIA !!!!

    Sajnos ki kell nyalni a felsö vezetés seggét vagy az Öket pártolókét , hogy eredményt lehessen elérni..
    Ennyi és nem több..Ha a valagfényesítés elmarad akkor bizony ez lesz az eredmény sajna..:(((((”
  • 1. Jozsoci 2011. április 14. 08:33
    „Én még az "átkos"-ban sportoltam egyéniben, félelmetes csalások voltak. Bízom benne, hogy a csapatuknak nem lesz további hátránya a szövetségnél a panasz miatt , és főleg a nyilvánosságra hozatal miatt. Biztos vagyok benne, hogy ez nem a játékvezetők magán akciója volt, hanem felsőbb utasításnak tettek eleget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenlíthet a Taylor&Nash

A Taylor&Nash Universitas Szeged teljesítette a bajnoki tervét, bejutott a legjobb négy közé. Tovább olvasom