Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Papp Petra, a sakk megszállottja

Sakk - A napokban fejeződött be az Egerben rendezett női felnőtt országos sakkbajnokság, amelyen az utóbbi időszakban sikert sikerre halmozó 16 éves szegedi lány, Papp Petra bronzérmével feltette teljesítményére a koronát.
Az Élő-pontok alapján csak nyolcadikként rangsorolt Papp Petra remekül sakkozott az egri női felnőtt országos bajnokságon, kilenc partijából 5,5 pontot gyűjtve a harmadik helyet szerezte meg.

– Akár bravúrként is értékelhető a teljesítményem, de én inkább azt mondom, a versenyen mutatott játékom alapján reálisnak mondható a bronzérmem – jelentette ki a Tömörkény-gimnázium magántanulója. – Nem érdemtelenül állhattam fel a dobogóra, hiszen a későbbi győztes Gara Anitát is legyőztem.

Petrát nagy tehetségnek tartják a szakemberek, főleg annak tükrében, hogy viszonylag későn, csak tízévesen kezdett el játszani.

– Nagymamám élettársa fedezte fel a tehetségemet, azt mondta a nagyinak: „Sakkiskolába kellene járni Petrusnak, hiszen olyan kiemelkedően sakkozik". Így kerültem Lékó Péter első edzőjének, Herpai Józsefnek a tanodájába, és a Maróczy Géza Sportegyesületbe. Nem az a típus vagyok, akit nógatni kellene, megszállottnak tartom magam, napi 8-10 órát töltök a sakkal.

Petra nemcsak szép, sakkozni is nagyon tud.   Fotó: Segesvári Csaba
Petra nemcsak szép, sakkozni is nagyon tud.
Fotó: Segesvári Csaba

A csinos lány azért a magánéletét sem hanyagolja, udvarlója van, szeret moziba járni, biciklizni, úszni, imád három testvérével játszani. Már ha persze otthon, a szegedi családi házba téved, hiszen rengeteg időt tölt versenyzéssel, azzal, hogy a budapesti Központi Sakkiskola nebulója, nem beszélve arról, hogy edzőjével, Polgár Judit egykori mesterével, Hazai Lászlóval is a fővárosban tartja a kapcsolatot.

Az egri harmadik helyéhez visszatérve, azért is számít nagy dolognak, mert Maróczy Géza és Lékó Péter után ő a harmadik szegedi, aki érmet nyert egyéni felnőtt ob-n.

– Büszke is vagyok rá, még ha zalaegerszegi színekben is indultam a viadalon – mondta Petra. – Egy éve igazoltam a zalaiakhoz, akiknél egyrészt biztosított a fejlődésem, másrészt pedig anyagilag is támogatnak.

Szükség is van rá, hiszen a rengeteg versenyzés sok pénzbe kerül.

– Most minden energiámmal a novemberi törökországi korosztályos világbajnokságra készülök, jó lenne az első nyolcba bekerülni – vallott terveiről. – Célom a nagymesteri cím megszerzése, illetve a jövő évi oroszországi olimpiai részvétel, de a legnagyobb álmom a világbajnoki cím elérése.

Anyukája, Révész Rita szerint mindez nem lehet kérdéses. Hihetünk neki, elvégre ő ismeri Petrát legjobban a világon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnoki induló

A szegedi atlétika egykor az országban is meghatározó szerepet töltött be. Tovább olvasom