Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Petrovics és az ötödik iksz

Az augusztusi kajakos és kenus világbajnokságot felvezető heti sorozatunkban – 125 nap múlva kezdődik az esemény – az 50. születésnapját a napokban ünneplő Petrovics Kálmán, az EDF Démász-Szegedi VE igazgatója beszél emlékekről, slágerről, kiszámíthatóságról, vb-ről.
– Készül az idei kajakos és kenus vb himnusza?
– A művészet és a sport egyenrangú fél: az eredmény mögött ugyanolyan munka, gyakorlás áll, mint egy szobor, egy festmény, egy színházi produkció, egy vers, egy könyv megírása mögött. A sport a test, a mozgás kultúrája, és mint két társ, össze lehetne kötni a sportot és a kultúrát. Ezért gondoltam azt, hogy egy zenei alkotás, sláger jelképezhetné a vb-t, a sport értékeit. Erre a gondolatra Pély Barnabás már elkészített egy kiváló számot, amely nem a vb dala. Itt tartunk egyelőre.

– Gyorsan lepergett ez az ötven év?
– Igen. Egy barátom nem is olyan régen hívott, és azt mondta, hogy eltelt a harminc esztendő. Aztán most itt vagyok az ötödik iksznél. A család és a barátok köszöntöttek, megható ünnepséget szerveztek. A buli nem volt meglepetés, viszont maga az esemény tele volt meglepetésekkel.

– Vezetőként vagy versenyzőként mozgalmasabb az élet?
– Egyértelműen vezetőként. Az élsportoló élete kiszámítható, pontos, precíz, hiszen délelőtt és délután edzés van, közte pihenő. Száz százalékig csak arra kell figyelni, hogyan érhető el a legjobb eredmény.

– Kiragadható egy vagy akár több momentum is az életéből?
– Nem. Hála a gondviselésnek, nagyon sok és szép dolog történt velem versenyzőként, vezetőként és magánemberként egyaránt.

A klubigazgatót már többen is felköszöntötték. Fotó: Schmidt Andrea
A klubigazgatót már többen is felköszöntötték.
Fotó: Schmidt Andrea

– 2011. augusztus 20. az új kenyér, az állam mellett a kajak és kenu ünnepe is Szegeden.
– Nagyon sok munkát ad az augusztus 17–21. közötti Maty-éri vb, és több olyan egyedi kezdeményezés is összeállt a fejemben, amely tudom, hogy jó, de egyelőre nincs forrás hozzá. Nem csak a pénzre kell gondolni ebben az esetben. Jó lenne a lehető legtöbb szegedi versenyzőt látni a világbajnokságon. Szeretnénk felhívni a figyelmet még nyomatékosabban a városra, az élményre: aki a kajak-kenut említi, az a sportágat azonnal Szegeddel kösse össze. És a klubnak, az EDF Démász-Szegednek házigazdaként óriási felelőssége van az esemény sikerében. 1998-ban mindenki arra koncentrált, hogy az első vb jól sikerüljön. 2002-ben az Eb-n már kicsit könnyebb volt a helyzetünk, és frappánsan le is ment az esemény. Aztán az újabb vb-n, 2006-ban már a televíziós közvetítés lett az első számú megoldandó feladat. Ez is sikerült. Most más jellegű problémák lesznek.

– Bár még messze van, de mivel lenne elégedett, ha egy év múlva az 51. születésnapon visszatekintene 2011-re?
– A legfontosabb, hogy a szegedi klubból minél többen indulhassanak a vb-n. Így az olimpiai felkészülésben sokaknak lenne lehetősége kivívni a londoni indulást. Aztán nagyon szeretném, ha a vb kísérő rendezvényei olyan emléket hagynának az idelátogatókban, amely hosszú évekre összeköti a vb-t egy kellemes, különleges élménnyel. Legyen kuriózum a szegedi esemény.

– Semmi személyes?
– Most még semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukács Levente a megyei asztaliteniszbajnok

A volt Móricz-iskola tornacsarnokában rendezték meg a Csongrád megyei nyílt… Tovább olvasom