Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Pistrui László átadja a helyét

Pistrui László, a Sante Kézilabda Kft. többségi tulajdonosa nem dolgozik tovább a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata mellett.
A sportvezető – a csapat a tevékenysége alatt egy magyar bajnoki címet és két magyarkupa-győzelmet aratott – kiszáll, de teljesen nem tud elszakadni szeretett sportágától: ha kell, segít, ha nem, akkor megmarad szurkolónak.

– Ön román?
– Nem! Miért?

– Azt olvasni több fórumon, hogy román, mert a neve azt jelenti románul, hogy szeplő.
– Magyar vagyok, de ez érdekes sztori!

– A futballszurkolók nem kedvelik, nagy ellenségnek tartják, tudja?
– Hogyne tudnám!

– Szereti a focit?
– Nem mondom, hogy rajongok érte, de a jó meccseket kedvelem, és a jónak ígérkező meccseket rendszeresen megnézem. Tudom, sokszor kritizáltak a futballszurkolók, pedig én azért a sportágért dolgoztam, amit kedvelek, ez pedig nem más, mint a kézilabda. Ez a legnagyobb bűnöm!

– Azt mondta, hogy dolgoztam. Hallani, hogy kiszáll. Kiszáll?
– Igen! Még tavaly értékesítettem a Szeviépben való tulajdonrészem, így a továbbiakban a cégnél nincs ráhatásom, döntési jogom, hogy mire adják a szponzori pénzt, mit támogassanak.

– Teljesen a háttérbe vonul?
– Ha igénylik a segítségem, akkor nem. Azért annál jobban szeretem a kézilabdát, hogy meglegyek nélküle. Ha nem kellek, akkor mint szurkoló leszek ott az újszegedi sportcsarnok lelátóján.

– Azt suttogják, hogy nagy a gond a csapatnál, nagy az adósság. Ebből mi az igaz?
– A legtöbb jegyzett csapat a recesszió miatt anyagi gondokkal küzd. Mi is, ez nem titok. De semmivel sem nagyobb a hiányunk, mint más együtteseké. Két éve 2 millió euróból gazdálkodtunk, most 1,2 millió euróból. Kénytelenek voltunk csökkenteni a büdzsét, jelentősen csökkent a szponzori bevételünk. Ha azt mondom, hogy a Szeviép, a Pick és Szeged város támogatása után 5 millió forint idén a negyedik legnagyobb szponzori bevételünk, akkor az sok mindent elmond a jelenlegi helyzetről. Két éve ez az 5 milliós támogató közel 20 milliót adott.

Nem csinálja tovább. Pistrui kivonul a kézilabdából. Fotó: Frank Yvette
Nem csinálja tovább. Pistrui kivonul a kézilabdából.
Fotó: Frank Yvette

– Csalódott valakikben?
– Persze, de azok már nincsenek a csapatnál.

– Csinálna valamit másként?
– Sok mindent! De ezen kár rágódni. Egyvalami viszont nagyon hiányzik majd, ez pedig a rendezvénycsarnok. Ez hosszú időre megoldhatta volna a csapat gondjait. Nagy lehetőséget, bevételt hozott volna az ötezres aréna a kézilabdacsapat számára. Nagyon sajnálom, hogy nem valósulhatott meg, ebben nem volt egységes az önkormányzat. Ez Veszprémben nem történhetett volna meg, ott olyan összefogás van minden szinten, ami itt Szegeden elképzelhetetlen.

– Mi lehet a kiút? Lát megoldást a jelenlegi gondok orvoslására?
– Bebizonyosodott, hogy két különálló személynek kell irányítania a klubot. Egy gazdasági vezetőnek és egy sportigazgatónak. Erre a két pozícióra megvannak a javaslataim, és a vezetés is ezen dolgozik. Ebben hamarosan döntés születhet.

– És mi lesz a csapattal?
– Sokan mondták már, hogy racionális változásokra van szükség. Mindenképpen váltani, a keretet frissíteni kell. De a teljes leépítésnek nem vagyok híve. Ebből a színvonalból nem szabad engedni, mert egy újraépítés még nagyobb költséggel jár. A legfontosabb, hogy idén meg kell szerezni a második helyet a bajnokságban, a BL-ben való szereplés jogát, utána pedig lehet tervezni.

– A Pickben azért néhány játékos jóllakott lett, nem lehet tőlük menet közben elköszönni?
– Ilyen nincs! Minden kézilabdásnak szerződése van. Ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra felbontani. A szerződések pedig nemcsak a klubot, hanem a játékosokat is védik. Csak egy példa: amikor Nikola Karabatic Montpellier-be szerződött, akkor a játékos diktálta a szerződést. A meghatározó kézilabdásoknál ez így működik.

– Vonzó még a Pickbe igazolni?
– Két éve még az volt, ma már az eredmények miatt nem biztos, hogy az. Volt olyan időszak, amikor a menedzserek nap mint nap kopogtattak az ajtónkon. Így volt ez Momir Iliccsel is, aki jelenleg a Kiel játékosa. Vele már mindenben megegyeztünk, végül a menedzsere húzta keresztül a szerződtetést. Két éve jött Nenadics, Zvizej, Laluska és Ghionea, mind a négyen jegyzettek voltak a nemzetközi porondon. Tény, hogy most ilyen kaliberű kézilabdásokat nehéz lenne megszerezni, de lehet olyan kézilabdást Szegedre hozni, akinek még vonzó a Pickben kézilabdázni. Keressük az ilyen játékosokat, és úgy gondolom, meg is találjuk.

– Úgy beszél, mint aki még a Pick Szegednél tervezi a jövőjét.
– Egyik pillanatról a másikra nem tudok elszakadni a csapattól, de a döntésem végleges. Nem csinálom tovább!

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. xene@freemail.hu 2010. február 26. 17:24
  „"hogy működése a Pick Szegednél nem egy sikertörténet"
  A többieké sem volt az....hiszen előtte csak 1 bajnokságot nyert a csapat....”
 • 50. hamankato 2010. február 26. 02:13
  „Kreatív !

  Szánalmas vagy!A focisták is ingyen használják a létesítményt,mint az összes szegedi csapat!!!!

  A kosárlabda 40 mFt,a poló 30 mFt ,a teke x millió forintját nem kéred vissza ??????

  <moderálva> Az ilyenek miatt nem jutunk előre sosem!!!!”
 • 49. Yossarian 2010. február 26. 00:10
  „ki nem tojja le, hogy román-e, vagy mi a bánat? számít? nem.
  az sem érdekes, hogy mekkora jachtja van, meg akármije. aki ezekkel foglalkozik, hülye.
  ami a lényeg, hogy működése a Pick Szegednél nem egy sikertörténet.”
 • 48. Lúdasmatyi 2010. február 25. 23:39
  „Legyen amatőr a csapat.Kár erre a csapatra 5 forintot adni.”
 • 47. rozator 2010. február 25. 22:23
  „Lehet a palit szidni, de csak betolt egy pár millát, a többi okos meg csak vitte! Remélem ezek most pótolják a kiesett lóvét!”
 • 46. Szegedrugby 2010. február 25. 22:07
  „Puhos! Ne hagyd magad!
  Az egész olaj suli büszke rád. A tanárok különösen. HAHA.
  A Zsigmondyból te vitted legtöbbre az biztos. Hogy csináltad?

  Egyébként gyereknek szeplős volt, úgy emlékszem. De a talpa nem volt szőrös.
  És kézilabdát már akkor is szerette. Talán még kapus volt.

  Mindig jó kapcsolati tőkével rendelkezett, ez is tudomány.”
 • 45. antikos 2010. február 25. 21:20
  „Itt Szegeden olyan szimpatikus vezéralakok vannak:)
  Csak azt nem értem miért van minden szinten probléma...”
 • 44. k8 2010. február 25. 21:09
  „Na végre!!!!
  Már épp ideje volt hogy leakarodj!! Mióta pozicióba vagy a csapat egyre Szarabb!
  talán majd most már lesz Szakértelem is!

  Hajrá Pick Szeged!!!”
 • 43. ultra 2010. február 25. 20:07
  „Azt észrevettétek, hogy amikor a fenti " úr " kb. fél éve megzsarolta a szegedieket azzal, hogy kiszáll a sportból akkor 200-300 hozzászólásban a szegediek egymásnak ugrottak, és ment a feszültség, most hogy a zsaroló kilép csak pár ember siratja, a többiek inkább zavarják a pi...!

  Ez a való világ!?”
 • 42. tintasbarns 2010. február 25. 19:38
  „<moderálva>. annyit értett a kézilabdához mint a kutya a hold ugatáshoz.”
 • 41. kreatív 2010. február 25. 19:37
  „PIstrui: Ha azt mondom, hogy a Szeviép, a Pick és Szeged város támogatása után 5 millió forint idén a negyedik legnagyobb szponzori bevételünk.
  Nos...vajon helyes-e a felsorolás sorrendje?!...
  Nekem teljesen mindegy, hogy a sokat emlegetett Úr mit tesz. Engem az önkormányzati támogatás érdekel, de nagyon!!!!
  Azzal mindenki egyetért, hogy ilyen vesszőfutásért önkormányzati támogatás, közpénz NEM JÁR!!!!
  Mennyit is áldozott a város a lúzerekre??!! Nézzük! Először 140 millió, aztán 50 millió, de ez nem minden! A sportcsarnoki ingyen bérlet, a városi adományok, jutalmak, a közbeszerzéseken elvesztett milliók (milliárdok?) Ki fizeti ezt vissza???!!! Ezerszer hasznosabb felhasználási területeket tudtam volna a közpénzcsorgatás előtt! Ezen csak az élsportimitációs holdudvar nyert és nyerészkedik jelenleg is!!!
  Még egy kérdés:- Ki a városi sporthivatal elnöke? Van-e kötődése a kézilabdához?”
 • 40. Sandman 2010. február 25. 19:30
  „Sok igazság, féligazság és jó adag totális baromság van a hozzászólásokban. Az irigység szánalmas dolgokra készteti az embereket. Drága újságíró barátunk is nekiáll egy ilyen otromba kérdéssel, hogy "maga román?"! Ha még az lenne, akkor is mi van?! Az, hogy román a neve, nagy kaland. Azt ne gondoljátok már, hogy itt a kárpát medencében nem csorog mindenki ereiben egy kis román, szerb, horvát, török vér!
  Nem, nem kiköltözködött újgazdag, hanem már gyerekkorában itt lakott, a Csikósba járt suliba.
  Fel vagytok háborodva, hogy előnyt mert kovácsolni az ismeretsége nyomán? Szabad utána csinálni! És nem kell félteni, hogy miből lesz új jachtja! Nyilván azért van kilencmilliárdos vagyona, mert tudja, hogy feneketlen kútba nem szabad lapátolni a pénzt. Lehet, hogy szereti is a kézilabdát, de nyilván elsősorban üzleti lehetőséget látott benne, ami be is jött neki! De ha nem kapja meg cserébe a zsíros megbízásokat, akkor mi a francnak adjon pénzt bármire is?! Azon az áron minden héten vehet repülőjegyet Barcelonába, Montpellierbe vagy Kielbe és páholy első sorból nézheti a világ legjobbjait. Itt mielőtt a lokálpatrióták(én is az vagyok) levennék a fejemet, megkérdezném, hogy mitől szegedi a Pick kézilabdacsapata??
  Nem mondom, hogy nem hibás a mostanra kialakult helyzetben, de jó lenne megvizsgálni az ügyben érintett sportvezetők, politikusok, egyéb érintettek tetteit és nem tetteit is!!
  A kézilabda iránti szeretetből merítve remélem lesz még kézilabda Szegeden. Addig maradnak a tévében a Veszprém meccsek.”
 • 39. Yossarian 2010. február 25. 18:50
  „ha már nem az övé a Szeviép, és pénzt se ad, akkor mi a bánatért rontaná tovább a levegőt a klubnál?
  a kézilabdához nem ért, azt igéreteiből nem lett semmi, csak a menőjenőt játszotta. erre nincs szüksége a csapatnak.”
 • 38. xene@freemail.hu 2010. február 25. 18:43
  „Csak egy megjegyzés....sokan példáloznak itt a politikával, s arra is emlékszem, hogy volt ez a cirkusz a Loki BL-be kerülése kapcsán (Debrecen BL; Szeged NB3)....
  Nos Debrecenben sincsen kolbászból a kerítés.....
  A férfi kézilabda-csapatuk az utolsó, kieső helyen áll.
  Tegnap visszalépett az NB1-es kosárlabda-csapatuk is.....
  Egyébként meg lehet, hogy Botkáék "tömték" a Szeviépet megrendeléssel, de a Fidesz is anno a Vegyépszert és társait....mindenkinek megvan a maga klientúrája....”
 • 37. dömdödöm 2010. február 25. 18:00
  „miért, most láttam george michael koncertjét, tele volt szőkített, egyenes hajú néger vokalistanőkkel...ma már ez nem számít:)”
 • 36. bigroy 2010. február 25. 17:46
  „35.dömdödöm....
  Szőke arab???:-)”
 • 35. dömdödöm 2010. február 25. 17:38
  „nem román, mert arab.”
 • 34. Tisza 2010. február 25. 16:30
  „1. Nem igazán értem, miért kéne hozsannázni egy olyan mecénásnak, aki kizárólag közpénzekből finanszírozott megrendelésekből származó magánvagyona egy részéből csöpögtetett vissza, s közben egy uborkafára fölkapaszkodott újgazdag kulturáltságával elefántkodott a porcelánboltban.
  2.A magyar kézilabda az utóbbi évtizedben teljességgel érdektelenné vált, országszerte leépült, másfél csapatos élmezőnyre zsugorodott, ennek végtelen káros hatásai lassan látszanak a válogatotton is.
  3. A föntebbbieket nem pótolja ez a BL-nek nevezett valami, lényegében telt ház csak akkor van, ha német vagy spanyol sztárcsapat jön vendégségbe, balkáni, skandináv posztszovjet kisvárosok csapatai ellen nemhogy 5000-es , de 3000-es csarnok is bőven elegendő.
  4. Természetesen a szegedi tradíciók miatt Városunkban továbbbra is lesz férfi kézilabdacsapat, de a szegedi tradícióknak megfelelően újra a helyére kerül.
  Nem történik tehát semmi falrengető.”
 • 33. valakiszegedről 2010. február 25. 15:41
  „Kedves 32-es
  Annak szurkolsz, akinek akarsz, mondjuk ez téged minősít...
  Egy dolgot azért nem kéne elvitatni: amikor ennél sokkal nagyobb bajban volt a csapat, a Szeviép (és Pistrui Laci) segített. Továbbá azt sem, hogy voltak eredmények is, amik sajnos kicsit elkényelmesítettek mindenkit. Az a fikázó jozzászólók legnagyobb problémája, hogy valaki gazdag és sajnos ez volt kedves képviselőink problémája is, amikor megfúrták a csarnoképítést. Nehogy már a Pistrui keressen... Miért, talán az volna a normális, hogy támogatja a csapatot, fizeti a melósokat, épít, mindezt saját zsebből, semmit viszont nem látva? Ti talán úgy jártok a munkahelyetekre, hogy viszitek oda a pénzt? Mert, ha igen, akkor jogos a kritikátok. Lehet itt visszatekintgetni akár 1970-ig is, csak sajnos azt nem fogjátok föl, hogy az az idő már nem jön vissza. Ébresztő, 2010-et írunk! Aki most kihullik, gyakorlatilag 0 eséllyel kapaszkodik vissza. Azt persze elismerem, hogy voltak hibák, legfőbbképpen a kézilabdából évtizedek óta jól megélők el nem kergetése. Apropó, az általatok dícsért Kővári - akinek a munkáját egyébként én is elismerem, de ő nem a 21. század embere - mennyi pénzt is fektetett a csapatba?”
 • 32. kismacko9 2010. február 25. 15:10
  „Undorító! Remélem minden hozzászólást elolvas és elgondolkozik egy kicsit. Emberek ezrei fordítottak hátat a Pick Szegednek többek közt miatta. Szegedi létemre a Veszprémnek szurkolok! Ott van teljesítmény. Itt már csak a Katzirtzot kedvelem. MAGYAR és még játszani is tud...”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimális Inter-előny

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek mai két találkozóján leginkább a vendégcsapatok… Tovább olvasom