Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Sakk: háttérben az egyéni érdek

Szegedi vezére volt a sakkolimpián második helyen végzett magyar nyílt csapatnak: Lékó Péter az első táblán rendre erős ellenfelekkel küzdött, ám csapatként érték el ezt a remek sikert.
– Péntek éjszaka hazatért Norvégiából, szombaton már elvégezte a kezdődobást a MOL-Pick Szeged Vojvodina elleni második felkészülési meccsén. Ennyire fontos volt a kézilabda-mérkőzés?
– Háromszor szálltunk át, három repülőn utaztunk Tromsö, Osló, Koppenhága, Budapest vonalon. Azaz fáradt voltam, de azt éreztem, hogy ott kell lennem a MOL-Pick Szeged meccsén. A berlini siker nekem nagyon sokat adott: a Pick sem volt az EHF-kupa favoritja, mégis mentálisan együtt gondolkodva, csapatként győzött. Tudtam, hogy mi is csak hasonló szemlélettel érhetünk el sikert. Ott szurkolóként voltam jelen, és rám ragadt a berlini hangulat.

– Sokan el sem tudják képzelni, mekkora tettek vittek véghez.
– Valóban óriási sikert értünk el. Úgy kell ezt az olimpiát elképzelni, mint amikor a futball-vb-n minden nemzet egyszerre játszik, és ebben a mezőnyben leszel második. Mennyire cseréltek volna velünk az oroszok, az ukránok, az örmények...

Gondolkodás és ünneplés közben. Lékó Péter előbb a sakktábla mellett teljesített...
Gondolkodás és ünneplés közben. Lékó Péter előbb a sakktábla mellett teljesített...
Fotó: DM

– Mi volt a csapat titka?
– Titok? Nincs. De garancia sincs, hogy bármit csinálunk ezután, ennyire jól sikerül majd. Lehetsz akármennyire jó, garancia semmire sincs. A kulcs egyébként a csapatszellem: egyéni sportolóként az egyéni érdekeket mellőzve haladtunk előre. Kína és India szintén ezen a vonalon érte el a sikert, míg az ukrán, az orosz és a francia előzetesen esélyesebb volt, mégis mögöttünk végzett.

– Megint tizenkét év telik majd el a következő olimpiai éremig?
– Tizenkét évente olimpiai érmet nyerni nagy dolog. 2000 óta erős a csapatunk: akkor az isztanbuli olimpián negyedikek lettünk, ezt követte 2002-ben a bledi második hely, majd a 2004-es év, amikor a világbajnoki döntő miatt nem voltam olimpiai résztvevő. 2006-ban Polgár szülés miatt lemondta a részvételt, majd 2008-ban lett újra teljes velünk a csapat, így voltunk nyolcadikok. 2010-ben megint negyedik hely jutott, 2012-ben pedig az első tíz között végeztünk. Mi a tanulság? Folyamatosan jól kell játszani, és akkor kijön a lépés. Ahogy most. Polgár Judit visszavonulása után is van merítési lehetőség: Berkes Ferenc vagy Erdős Viktor is a helyébe léphet.

majd a dobogón mosolygott (jobbról a harmadik). Fotók: DM
...majd a dobogón mosolygott (jobbról a harmadik).
Fotó: DM

– Elégedett az olimpiai teljesítményével?
– Nem a saját játékommal, hanem a szerepemmel kezdeném. Az utóbbi években gyakran együtt edzem Balogh Csabával, ennek nagy szerepe van abban, hogy ő stabil játékos lett. Almásival az év eleje óta szintén együtt dolgozunk, aki az olimpiára jó formába lendült. Támogatott lett a sportág, így az egész sakktársadalom nagyon pozitív lett. A nagy lemaradás után látszik a jövőkép... Az első táblán mindig a legnehezebb ellenfelekkel játszottam, ahol nem mindig a sikerem volt a lényeges: a kínait például legyőztem, ám a csapat kikapott.

– Az utolsó mérkőzés utolsó lépéséig izgulnunk kellett a döntetlenért, Tromsőben is feszült volt a helyzet?
– Speciális meccs volt. Az ukrán volt a legkeményebb ellenfél, amely jöhetett – de azért mégsem az oroszokat kaptuk. Nekik csak győzelem esetén volt esélyük az éremre. Ivancsukra készültem, helyette Ponomarjovot kaptam, így éjszakai elemzés következett, néhány óra alvás, majd a meccs. Közel voltam a győzelemhez, és ha én nyerek, akkor már nem veszíthetünk. Ám egyetlenegyszer elvitt a hév, jó állásban rosszul érvényesítettem az előnyt, Ponomarjov pedig megmenekült. Mérges voltam, mert a győzelmi esélyem elúszott, csak döntetlen lett. A végére maradt Balogh Csaba, akinek kellemetlen állást kellett védenie a remihez. Ha kikap, nincs érem. Csak passzív védekezéssel védhette meg magát, ezt láttuk kívülről, ám amikor ott ülsz, nem vagy abban biztos, hogy ez a stratégia elég lesz a remihez. Elég volt. Ekkor még nem tudtuk, hogyan végzünk, és nagyjából félóra kellett, hogy kiszámítsuk, másodikok lettünk. Izgalmas volt, szó se róla.

– Jön a megérdemelt lazítás?
– Egy kicsit pihenek – mikor, ha nem most, az olimpiai ezüstérem után? Eleget repültem az elmúlt időszakban, így beülünk az autóba, és meg sem állunk a horvát tengerpartig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyitófordulóban megsérült a SZEOL SC játékosa

Hacker Bence súlyosan megsérült a ESMTK elleni meccs hajrájában: arc-, járom- és orrcsonttörés,… Tovább olvasom