Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Siker Fábiánsebestyénben - rendezés és pálya: aranyérem

Fábiánsebestyén - Teljes hazai sikert hozott a fábiánsebestyéni Kinizsi Parkban rendezett Duna-Alpesi Kupa kettesfogat-hajtó verseny. Egyéniben a hétszeres világbajnok Lázár Vilmos, csapatban a magyar válogatott bizonyult a legjobbnak. Lázár összesen négy elsőséget szerzett, hiszen a magyar bajnokság egyéni és csapataranyát (Pest megyével) is begyűjtötte.
A harmadik nap is látványos magyar sikereket hozott a 7 ország 45 fogatának részvételével zajló 19. Duna-Alpesi Kupa – Magyarország negyedszer házigazda és egyben magyar bajnoki döntő – kettesfogat-hajtó versenyen a fábiánsebestyéni Kinizsi Parkban. Ezt az embert és lovat próbáló kánikula sem akadályozta meg: a hétszeres világbajnok Lázár Vilmos (a Magyar Lovas Szövetség elnökeként is tevékenykedik) imponáló magabiztossággal nyerte a díjhajtás után a maratonhajtást is, és ugyanez mondható el a Lázár, ifj. Nagy Tibor (maratonban 24. lett), Margitai Sándor (8.) összetételű válogatottról.

Magabiztos magyarok. Ezt a versenyt a tetemes előnynek köszönhetően – ahogy Baranyai Antal, a fogathajtószakág sajtófőnöke fogalmazott – más csak a magyarok veszíthetik el, ahhoz viszont valami nagy „tragédiának" kellene történnie. Utoljára 10 évvel ezelőtt, 2002-ben született kettős magyar siker, akkor Nyúl Zoltán és a válogatott diadalmaskodott a Duna-Alpesi Kupán. A csehek és az osztrákok ezúttal már csak a dobogó másik két fokáért versengtek egymással a zárónapon.

A sajtófőnöknek igaza lett: a magyar válogatott az akadályhajtásban sem talált legyőzőre, és nagyszerű teljesítménnyel hódította el a Duna-Alpesi Kupát.

XIX. Duna-Alpesi-kupa fogathajtóverseny. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Újabb serleg.
Egyéniben a végig kiegyensúlyozott, jó produkciót nyújtó Lázár Vilmos győzött, akinek a trófeagyűjteményéből ez a serleg még hiányzott. A hétszeres világ- és immár tizenegyszeres magyar bajnok semmit sem bízott a véletlenre, mind a négy elsőséget besöpörte: a Duna-Alpesi Kupa egyéni és csapat- (a válogatottal), valamint a magyar bajnokság egyéni és csapat- (Pest megye első együttesével) aranyérmét. A több ezer főnyi közönség – dacolva szombaton és vasárnap is az embertelen kánikulával – joggal ünnepelhetett. A megyei színeket a szegedi Hódi Károly képviselte, aki a magyar bajnokság döntőjében a 4. helyen végzett.

– Ez volt a 31. versenyünk, amelyet a Kinizsi Parkban rendezhettünk meg Fábiánsebestyénben – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a szervezőbizottság elnöke. – Örülök, hogy zökkenőmentesen sikerült. Azt is megmutathattuk, hogy mit jelent a magyaroknak a lovassport, a lovas kultúra, milyen fontos az életünkben, és külön öröm, hogy ez a verseny nagyszerű magyar eredményeket hozott. Többen dicsérték – és tudom, hogy nem csak udvariasságból – a rendezést, a szervezést, a létesítményt, és ez is arra biztat bennünket: merjünk még ennél is nagyobbat álmodni. Már szövögetjük is a terveket, és nem csak fogathajtásban gondolkozunk, hiszen a Kinizsi Park mind a hat szakágnak otthona lehet a jövőben. Szeretnénk azokban is rangos versenyek házigazdái lenni, elsősorban az utánpótlásra koncentrálva – zárta mondandóját a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója.

XIX. Duna-Alpesi-kupa fogathajtóverseny. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Lovasünnep.
Valóban, igazi lovasünnep volt csütörtöktől vasárnapig Fábiánsebestyénben, a Kinizsi Parkban, amely Mondok József, a lovasszövetség fogathajtószakágának elnöke szerint előbb-utóbb világbajnokságnak is otthont adhat.

Jegyzőkönyv
A maratonhajtás végeredménye, egyéni: 1. Lázár Vilmos 83,70 hibaponttal, 2. Martin Gössl (cseh) 87,32, 3. Galbács Ferenc 87,74; csapat: 1. Magyarország 175,02, 2. Csehország 184,79, 3. Ausztria 188,52.
Az akadályhajtás végeredménye, egyéni: 1. Galbács Ferenc 0 hibaponttal, 2. Radek Nesvach (cseh) 3,41, 3. Papp János 5,52; csapat: 1. Magyarország 14,33 hibaponttal, 2. Szlovákia 20,83, 3. Románia 21,50.
A Duna-Alpesi Kupa végeredménye, egyéni: 1. Lázár Vilmos 135,81 hibaponttal, 2. Galbács Ferenc 148,92, 3. Margitai Sándor 151,26; csapat: 1. Magyarország (Lázár Vilmos, ifj. Nagy Tibor, Margitai Sándor) 285,35 hibaponttal, 2. Csehország 323,27, 3. Ausztria 336,15.
A magyar bajnokság végeredménye, kettes fogatok, egyéni: 1. Lázár Vilmos 135,81 hibaponttal, 2. Galbács Ferenc 148,92, 3. Margitai Sándor 151,26, 4. Hódi Károly (Szeged) 156,11; csapat: 1. Pest megye I. (Varga Péter, Galbács Ferenc, Lázár Vilmos) 284,73 hibaponttal, 2. Délkelet Magyarország (Galambos Nándor, Hódi Károly, Papp János) 315, 3. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Margitai Sándor, Kovács Szabolcs Tamás, Fekete György) 321,34. Egyes fogatok, egyéni: 1. Nyúl Katalin 152,41 hibaponttal, 2. Rondzik Gábor 168,22.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyekettő: két hatpontos az élen

Vezet az idén százéves Szentes és a Székkutas. A korábbi megyeegyes bajnok Balástya folytatta mélyrepülését, gólkülönbsége 2–16. Tovább olvasom