Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Skaliczki László elégedett a szegediek vb-szereplésével

A magyar férfi kézilabda-válogatott a hetedik helyen végzett a svédországi világbajnokságon. A vb-t a franciák nyerték a dánok előtt. A Pick Szeged mestere, Skaliczki László a Sport Tv szakkommentátorként vett részt a rangos eseményen, vele elemeztük a vb-t. A Pick Szeged mestere játékosait külön is értékelte.
– Hogy tetszett a világbajnokság?
– Végül azt kaptam, amire számítottam. A meghatározó szerepet betöltő országok saját stílusuk mellé kombinatív játékkal és feltörekvő fiatalok beépítésével rukkoltak elő, ebben voltak jobbak a többieknél. Fontos eszköznek bizonyult az új, tehetséges játékosok megjelenése a válogatottakban. Ez a franciáknál, a dánoknál és nálunk is megfigyelhető volt. Itt a Pick játékosára, Lékai Mátéra gondoltam.

– Milyen volt a hangulat Svédországban?
– Sokat utaztunk, több helyszínen is voltunk, de egyedül Malmőben volt olyan a körítés, ami megszokott egy vb-n. A jégcsarnokok nem voltak megfelelők a meccsekre, olyan „skandinávos" volt a rendezés.

– Látott valami új taktikai elemet a válogatott együttesektől?
– Sokat. Az élcsapatok támadásfelépítése a precizitásra törekszik. Egy lassabb tempóból építik fel a támadást, amit gólhelyzetbe érve, 5–6 méteren hihetetlen sebességre pörgetnek fel. A beállósok olyan szerepet töltenek be, mint kosárlabdában az ötös poszton szereplő játékosok. A mai kézilabdában a beállósoknak akrobatikus mozdulatokra is képesnek kell lenniük. A kapusteljesítmény továbbra is fontos, és ebben pedig a belső hármas védekezése került előtérbe. A gól kivédése kulcsfontosságú volt a vb-n, ebből lehetett olyan ellentámadást indítani, ami az Iváncsik testvérek révén nekünk is fegyverünk volt.

A francia válogatott megérdemelten védte meg világbajnoki címét a svédországi vb-n. Fotó: MTI
A francia válogatott megérdemelten védte meg világbajnoki címét a svédországi vb-n.
Fotó: MTI

– Elégedett volt a magyar válogatott hetedik helyével?
– A vb-n három együttes ünnepelhetett felhőtlenül. A világbajnok franciák, a bronzérmes spanyolok, és mi, azaz a hetedik helyet megszerző magyarok. Jó volt látni, hogy milyen boldog volt a csapat a lengyelek legyőzése után, úgy gondolom, hogy siker ez a helyezés ebben az erős mezőnyben.

Értékelés

Zubai. A válogatott egyik kellemes meglepetése volt. Remekül élt, Császár Gáborral (nem véletlen, hogy serdülőkoruk óta együtt játszottak – a szerk.) kiválóan megértették egymást, védekezésben harcos volt, tetszett a produkciója. Remekül mozgott üres területre, nemzetközileg is érett játékossá vált.

A kapitány rendben van

Katzirz Dávid a svédországi világbajnokságon kézsérülést szenvedett. A Pick csapatkapitánya azonban vállalta a szereplést, rögzítőkötéssel játszott a magyar válogatott meccsein. Katzirz tegnap már a társakkal edzett.

– Persze, hogy fáj egy kicsit a kezem, szerencsére azonban a játékban nem zavar, így holnap a Tatran Presov ellen is pályára lépek. A hetedik hellyel mindannyian elégedettek vagyunk, nálunk jegyzettebb válogatottak előztek csak meg, és sikerült erősebb nemzeti együttesek előtt végezni a vb-n. Egyedül a vb-hangulat hiányzott Svédországból, nem volt igazán világbajnoki láz a skandináv országban.

Lékai.
Több meghatározó válogatottban is villantak a fiatalok. Lékai a magyar együttesben tette ezt. Lendületes, gólerős, remekül lő középtávolról, jól lát a pályán, élvezi a játékot. Talán védekezésben kell még fejlődnie és pontosabbá válnia, mert néhányszor technikai hibákat vétett.

Katzirz. Szerencsétlen volt, pont akkor sérült meg, amikor talán több szerep jutott volna neki, hiszen a belső védőfalban rá meghatározó szerep hárult, a kapitány jobban forgathatta volna a csapatot. Harcolt, küzdött, kézsérülése miatt azonban távoli átlövésekre nem vállalkozott, góljait betörésekből szerezte.

Törő. Jól kezdett, jól játszott, gólerős volt, Iváncsik mögött azonban a végén kevés lehetőséget kapott. Ha pedig háttérbe szorul, akkor őt ez megviseli. A környezet sem volt számára a legideálisabb. Amikor játszott, csoda dolgokra is képes volt, elég a láb közötti passzát, illetve parádés gólját megemlíteni.

Mikler. Nagyon jól kezdett a világbajnokságon, a magyar válogatott egyik legjobbja volt a csoportmeccsek elején. Ezután Fazekas Nándor elkapta a fonalat, így kevesebb szerep jutott neki. Mindenképpen jó benyomást tett, élt a lehetőséggel, meghálálta a kapitány bizalmát. A vb-n szerzett tapasztalatokból sokat tanulhat.

Statisztika

Az öt Pick-játékos vb-statisztikája. Mikler Roland 36 százalékos hatékonysággal védett. Katzirz Dávid 8 gólt szerzett, 2 gólpassza volt. Törő Szabolcs 11-szer talált a kapuba, 6 asszisztja volt. Lékai Máté 20-szor köszönt be a kapuba, 10-szer adott gólpasszt. Zubai Szabolcs 16-szor zörgette meg a hálót, és nyolcszor adott gólpasszt a svédországi világbajnokságon.

Olvasóink írták

 • 10. Boribona 2011. február 01. 22:47
  „" (nem véletlenül, hiszen serdülőkoruk óta együtt játszottak - a szerk.), védekezésben "
  ugye mennyivel jobban hangzik magyarul?

  http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-vb-a-franciak-es-a-spanyolok-mellett-mi-unnepelhettunk-skaliczki-2062711/”
 • 9. Boribona 2011. február 01. 22:41
  „"A hatodik helyről vissza esni a hetedik helyre szép teljesítmény"

  játékvezető bácsi, teccik ám érteni az igazság elferdítéséhez.

  A 14. helyről léptünk előre a 7. helyre. és ezt maga is jól tudja, csak megpróbálta a maga szája ize szerint kiforgatni tényeket.
  Ha játékvezetőként is ilyen szelektív volt a látása és a hallása, akkor bizonyára sok tisztelője volt akkoriban is”
 • 8. xene@freemail.hu 2011. február 01. 21:04
  „5. tintasbarns 2011.02.01. 12:44
  Gondolom, ahol sportvezetőként tevékenykedtél, csak aranyakat szereztetek, ugye?
  A játékvezetés és egy csapat vezetőedzői posztjának ellátása nem ugyanaz a dolog, már bocs.

  Minősítened nem kell a csapatot, mert legyőzték a németeket, a 2007-es világbajnokokat, a lengyeleket, akik szintén jó pár érmet begyűjtöttek az előző tornákon.
  Kikapni meg jóval erősebb csapatoktól kaptunk ki, tehát szégyenre semmi ok.
  Amúgy meg ha a magyar csapat szereplését nézzük, ez a 7-12. hely a realitás! Kétszer sikerült a legjobb 4 közé jutni eddig a VB-n, ami azért bravúrosnak mondható.”
 • 7. falusi01 2011. február 01. 21:00
  „Szerintem is jó eredmény ez ezzel a játékosállománnyal.Sokan kritizálták a beállós és a szélsőjátékot. Amíg nem lesz két igazi átlövőnk,aki szaggatottról bármikor bárkinek gólt lő,addig az ellenfél nagyon jól tud védekezni a beállós és a szélsőink ellen.Én még kiemelném Timuzsin védőjátékát,szerintem kiemelkedő volt. Kár,hogy a sporiknál nincs tekintélye,így sokszor könnyen kiállították szerintem helytelenül.Látjuk,hogy egy Francia,vagy egy Spanyol védőnek sokkal több mindent megengednek.”
 • 6. kutyuskavilaga 2011. február 01. 15:17
  „tintasbarns!
  Hát ha ilyen nagy szakember vagy, ugyan mond már meg, az előbbiekben általam felsoroltakon felül, ki az, aki megüti a nemzetközi élvonalbeli mércét? Egy foggal nem lehet szotyizni. Szélsőjáték a Kisharsányi kivételével =0, átlövőink mint a harmatos fi..g, Zubaiara meg ráfeküdtek aztán úgy maradt, túl kicsi. Ez a magyar valóság, nincs ilyen szintű játékosállománya a válogatottnak és kész. Remélem nézted a német-izlandi meccset, hát valahová ide kellene eljutnunk, de lassúak és gyengék vagyunk, ennyi.”
 • 5. tintasbarns 2011. február 01. 12:44
  „T Hozzászólók !

  Nem engem kell meggyőzniök , hanem a sportot szerető embereket. Én vallom és állítom, hogy a jelen helyzetet ismerve e vb visszaesés következett be és nem lehetünk elégedettek. A csapat nyert mérkőzései minősítik az edzőt és annak stábját. Lehet itt fűt fát orgonafát összehordani de ami tény az tény és a tények makacs dolgok.
  Ami pedig a kézilabdához való hozzáálásomat és szakértelmemet illeti nem akarok dicsekedni de 30 évet játékvezetőként tevékenykedtem és 10 évet sport vezetőként töltöttem e sportban. Nem tisztem önmagam tömjénezése, hogy érteke e a stophoz vagy nem, helyettem mások már megtették.”
 • 4. üzbég 2011. február 01. 10:00
  „edző bá, a gólt hogyan lehet kivédeni??????????????????????”
 • 3. kutyuskavilaga 2011. február 01. 08:53
  „tintasbarns!
  Fogalmad sincs a magyar kézilabda mai helyzetéről! Ez egy csoda, hogy a csapat egyáltalán idáig eljutott. A Kismocsai meghálálta a lehetőséget és úgy játszott mint még életében tán soha, Zubait elsöpörték, de mindig feltápászkodott, Csaszi végre elkezdett úgy játszani ahogy tud, Illyés a végletekig megszakadt a győzelemért, a két kapusunk fenomenálisan védett. Nagyjából ennyi. A többiek csak voltak, messze tudásuk és az elvárható teljesítmény alatt játszottak. És sajnos ez a valóság. Katzirz és a többi sem fizikálisan, sem játék-intelligenciában nem érnek fel az első 13 csapat tagjaival. Mögöttünk végeztek a szerbek, a németek, a norvégok, ami tegyük hozzá, igen nagy meglepetés. Más, gyorsabb, agresszívabb, kombinatívabb játékot játszanak mint mi, hogy ezzel mit tudunk kezdeni, az már a csapatvezetés dolga, de sz..-ból nem lehet várat építeni, jelen pillanatban ez a helyzet!”
 • 2. xene@freemail.hu 2011. február 01. 08:50
  „1. tintasbarns 2011.02.01. 08:12
  Kedves Tintás!

  A 7. hely igenis jó eredmény! Nemcsak érmekben kell gondolkozni! Van a világon kb. 200 ország, ebből 24 jut ki a VB-re, és ott a 7. helyen végezni, nem rossz eredmény. A magyar csapata számára ez a realitás, 7-12. hely. Minden annál jobb eredmény, bravúr! Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, mert az előttünk levő csapatoknál biztos, hogy nem vagyunk jobbak. Néha-néha elér a csapat 1-2 bravúrós, világszenzációnak számító eredményt, de az nem elég érmekhez, sajnos. Igenis legyünk megelégedve a 7. hellyel!”
 • 1. tintasbarns 2011. február 01. 08:12
  „A hatodik helyről vissza esni a hetedik helyre szép teljesítmény. Ebben az a baj, hogy a mai garnitúra edzők ebben a posványba belenyugszanak és szemrebbenés nélkül azt mondják h, hogy ez jó teljesítmény itt van a baj.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második vonal, 2011.02.01.

Tovább olvasom