Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sportlegendák: Kiss Lajos sztárokat nevelt a magyar pólónak

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban ezúttal a Szeol AK egykori élvonalbeli pólósára, későbbi kiváló edzőjére, az 1995. október 5-én, 47 éves korában elhunyt dr. Kiss Lajosra emlékezünk.
Kiss Lajos Egerben született, ott kezdett el pólózni, és onnan vezetett az útja 1969-ben Szegedre. A JATE jogtudományi karára nyert felvételt, a diploma megszerzése után a bíróságon dolgozott, először mint fogalmazó, majd bíróként a Szegedi Városi, később pedig a Csongrád Megyei Bíróságón.

Sportolóként a Szeol AK oszlopos tagjának számított, ott volt abban a csapatban is, amelyik 1973-ban kiharcolta az élvonalba kerülést. 1984-ig segítette játékával szeretett klubját, az OB I-ben 202 mérkőzésen 71 gólt szerzett.

– Bár 15 évvel idősebb volt nálam, néhány évet mégis tudtam vele együtt játszani – emlékezett Török Béla. – Úgy maradt meg az emlékezetemben, mint a csapat, de az sem kizárt, hogy az egész mezőny leggyorsabb pólósa. Ráúszásnál csak elvétve nem tudta elhozni a labdát.

Amikor 35 évesen befejezte aktív pályafutását, elkezdődött edzői sikerkorszaka. Az egriek és a szolnokiak által elsajátított rafinált, fineszes, technikás póló elkötelezett híve volt. 1988-ban az ő vezetésével a Szeol AK húsz éven aluli csapata megnyerte a Komjádi-kupát. Lihotzky Károllyal karöltve olyan játékosegyéniségeket nevelt Szegeden a magyar pólótársadalomnak, mint például a Molnár Tamás, a háromszoros, illetve a kétszeres olimpiai aranyérmes Fodor Rajmund, de a teljesség igénye nélkül említhetnénk a korosztályos válogatottal világversenyeken érmeket nyertek közül Török Tibort, Szabó Zoltánt, Mód Pétert, Király Györgyöt, Juhász Gábort, ifj. Lihotzky Károlyt, Kiss Csabát vagy Csörgő Pétert is. Mindig azt vallotta, hogy a szakmai dolgok mellett elengedhetetlenül fontos a gyerekekkel morálisan is foglalkozni. Közöttük érezte legjobban magát, egy évad erejéig mégis kipróbálta tudását a felnőtt OB I-ben. A Pozsgay Zsolttal nyert első bronzérem után a távozó edző helyére lépett. Irányításával jól szerepelt a Szeged SC, az 1990/91-es idényben a hatodik helyen zárta a bajnokságot.

Kiváló szakember hírében állt, mindig a hivatástudat vezérelte munkájában. Gyűlölte a középszert, tevékenységét mindig az értelem és az ésszerűség jellemezte. Tanítványai felnéztek rá, a mai napig szeretettel beszélnek róla. Fájdalmasan fiatalon bekövetkezett halála után munkásságát, szakértelmét és a pólóért tett fáradhatatlan munkáját az egykori OTSH akkori elnöke, Gallov Rezső posztumusz-díjjal ismerte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZVSE-aranyak birkózásban

Ismét remek eredményeket értek el az SZVSE utánpótlás-birkózói. Tovább olvasom