Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szegedi futballstadion: szeptember vagy november?

Labdarúgás, Szeged - Bár hivatalosan lezajlott az októberi választások előtti utolsó közgyűlés, apró esély még van rá, hogy a szegedi stadionügyben még egyszer összeüljön a testület. Ha viszont erre nem lesz lehetőség, és a leendő stadion környékének közlekedési kérdései is megoldódnak, november lehet az építkezés kezdetének új időpontja.
Megtartotta a négyéves ciklus utolsó, rendkívüli közgyűlését a szegedi testület. Hogy ez a hír miért kívánkozik a sportoldalra? Mert érinti a leendő stadion ügyét. Mégpedig elég érzékenyen.

Mint megírtuk, a volt Napfény kemping területén kialakítandó stadion ügyét áprilisban kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány, majd kiderült, ki kell bővíteni a területet (amelynek határpontjai: Dorozsmai út, körtöltés, bajai út, Városgazda sor, Méntelepi Fehér-tó), ehhez viszont módosítani kellett a szabályozási tervet, amelyet el kell fogadtatni a szegedi közgyűléssel. Az ügy azért nem alakult ilyen egyszerűen, hiszen az október 12-én esedékes helyhatósági választások előtti utolsó önkormányzati összejövetel lett volna hivatott erről dönteni – ám az megvolt, a téma pedig szóba sem került a hatperces közgyűlésen. Azaz a szeptemberi építkezés kezdése veszélybe került.

– Nagyon bízom abban, hogy nem ez volt a négyéves ciklus utolsó közgyűlése. A szabályozási terv elkészült, amelyben megtörténtek a változtatások. A dokumentum felkerült az országos főépítészhez, akinek a jóváhagyása után, remélem, két héten belül összeül a közgyűlés éppen a stadionépítés miatt – nyilatkozta Emődi Sándor, a Szeged 2011 Labdarúgó Sportszolgáltató Kft. ügyvezetője.

Most még ez látható a bejáratnál. A leendő stadion a Napfény kemping helyére épülhet – kérdés az, hogy mikor? Fotó: Karnok Csaba
Most még ez látható a bejáratnál. A leendő stadion a Napfény kemping helyére épülhet – kérdés az, hogy mikor? Fotó: Karnok Csaba

– Az elképzelt terület 3100 négyzetméter, ám három darabban, három különböző besorolás alatt van, viszont egy közös tulajdonos kellene az építkezés elkezdéséhez. A kft.-nek szándéka van a hiányzó terület megvételére, nekünk pedig az eladásra. A szabályozási terv dolga jól halad, nem kell hozzá különösebb csoda, hogy a terület futballstadion építésére alkalmassá váljon. A gyenge pont a közlekedés. Az elemzés folyamatos, de még egy szűk hónap kell, hogy a teljes terv elkészüljön arra vonatkozóan, egy futballstadion környezeteként hogyan üzemelhet, milyen pluszberuházásokat, például kerékpár-, autó- és buszparkolók megépítését igényli a terület. A szurkolók egy része a villamosról gyalog érkezhet, ám az Izabella híd járdája a biztonságos közlekedésre most nem alkalmas. A kerékpárutat át kell vezetni a híd Napfény kemping felőli oldalára, emellett egy buszöbölpár kialakítása is szükséges. A közlekedési lámpa programját racionalizálni kell, a Dorozsmai úttal párhuzamos szervizút széles és rendezetlen, nincs meg, hogy melyik a be- és melyik a kimenő oldal, a szélén pedig parkolókat kell kiépíteni. A Kereskedő köznél nagyszámú, nagyjából 500 külső parkolót kell kialakítani, amely megvalósítható, de egyelőre még gazos a terület. A város a testületi döntéssel támogatja a beruházást, ám nem tudni, a létesítményen kívüli közlekedési változtatásokat ki állja. Néhány napon belül ezekre a kérdésekre is kész a válasz: még van egy utolsó tárgyalás a két fél között, amelyen az említett közlekedési csomópontok kérdésében léphetünk előre – nyilatkozta dr. Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője.

Ami biztos, októberben választunk, ezt követően 15 napon belül alakuló közgyűlést tart a város új vezetése. Talán még ebben a hónapban megint összeülhet a testület, amelyen szóba kerülhet a stadion ügye – feltéve, ha korábban, a választások előtt nem lesz egy közgyűlés. Ha viszont így marad, és a két fél között kompromisszum születik a közlekedési változtatások több tíz-, legrosszabb esetben százmilliós összegének finanszírozására, novemberben elindulhat az építkezés.

Stadionkronológia

2012: a Szeged 2011 Kft. tao-támogatást nyert a stadionépítésre, a cég tulajdonosa a Szeged–Csanádi Egyházmegye. Az előzetes tervek egy 6000 férőhelyes, később bővíthető lelátójú arénáról szóltak, amelyre több mint 2 milliárd forintnyi tao-pénzt nyert a kft., a stadion pedig összesen 3 milliárd forintba kerül.
2012. december 21.: az Etelka sori stadion településfejlesztéséről döntést hozott a közgyűlés.
2013. június 26.: lapunk megírta, hogy „egyre kevesebb akadály áll a leendő szegedi stadion építése előtt", hiszen az új stadion engedélyes tervét beadták a szegedi önkormányzathoz, és akár már augusztusban kiadhatják az építési engedélyt.
2013. november 15.: a stadionpályázattal kapcsolatos döntést elhalasztották, de a közgyűlés létrehozott egy stadionfejlesztési ad hoc bizottságot.
2013. december 20.: eldől, hogy biztosan lesz új stadion Szegeden, hiszen a helyi közgyűlés elfogadta az előterjesztést, majd kiírták a pályázatot a Felső Tisza-parti stadionra.
2014. február: előbb a hónap elején Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden kijelenti, hogy mégsem a Felső Tisza-parton, hanem a volt Napfény kemping helyén épül fel az új stadion, miközben február 24-én, a határidő lejártakor kiderült, nem érkezett pályázat az Etelka sori létesítmény új stadionná alakítására.
2014. április 30.: megjelenik a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánította a Szegedre, a Napfény kemping helyére tervezett futballstadiont.
2014. július 21.: e napi keltezéssel Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvánosságra hozta a leendő stadion területének területnövelési lehetőségeit, környezeti tematikáját tartalmazó dokumentumot, amely a tematikával kapcsolatos 30 napos környezeti vizsgálat észrevételeit sorolja.
2014. szeptember: az összefoglaló terv elkészítésének határideje.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken búcsúznak Dömétől

Augusztus 15-én, pénteken 13 órakor vesznek végső búcsút a HVSE egykori kiváló vízilabdázójától, edzőtől, úszómestertől, Pánczél Tamástól. Tovább olvasom