Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Szegedi mester, váci és bajai evezős együtt megy Londonba

Szeged - Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE evezőseinek edzője, Dani Zsolt irányításával olimpiai induló a Hirling Zsolt (Vác), Varga Tamás (Baja) könnyűsúlyú kétpárevezős egység.
Három ember, három különböző személyiség három magyar városból. Az útjuk mégis találkozott egy cél, az olimpia miatt. A váci Hirling Zsolt, a bajai Varga Tamás – ők a versenyzők – és a szegedi Dani Zsolt – ő pedig az edző – tavaly októberben félretett mindent, amivel éppen foglalkozott, és nekilódult az olimpiai felkészülésnek. Hirling mindent egy lapra tett fel, Varga a munkájában kapott jókora felmentést, Dani pedig az EDF DÉMÁSZ-Szeged utánpótlás- neveléséből léphetett ki klubengedéllyel.

Szegedi mester, váci és bajai evezős együtt megy Londonba. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az utak találkoztak, a célt elérte a trió, így nem csoda, ha önbizalomtól duzzadó, magabiztos sportemberek ültek le a média képviselőivel szemben tegnap a Maty-éri olimpiai központ VIP-épületének első emeletén megtartott sajtótájékoztatón.

– Váratlanul, egy őszi hosszú távú verseny közepette jött a felkérés, amelyet elsőre elutasítottam, mert a szegedi gyerekekkel komoly nevelőprogramot kezdtünk el. Néhány nap gondolkodás, majd egyeztetés után azonban mégis vállaltam a feladatot – emlékezett vissza Dani.

A szegedi szakember rutinos, sorrendben a harmadik olimpiájára ugyanabban az összeállításban készülő és kijutó – ilyen még nem volt a magyar evezés történetében –, tehát hatalmas tapasztalattal bíró egységet vett át.

Szegedi mester, váci és bajai evezős együtt megy Londonba. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Peking a minta

Dani Zsolt negyedik olimpiájára készül: kétszer (Barcelona és Atlanta) versenyzőként, egyszer (Athén) pedig edzőként volt az ötkarikás játékokon.
– Ebben is úgy gondolkodom, mint edzőként: kiinduló helyzet a pekingi eredmény, és ilyen háttérrel, mint amilyen most adott a magyar sportban, az is óriási siker, ha a pekingi számokat hozzuk. Szegediként elsősorban a szegedi kenu és a kajak sikereinek szurkolok – vélte Dani Zsolt.

– Eddig főleg normál súlyban dolgoztam, így a könnyűsúlyú munka új kihívást hozott nekem, a közös hónapok alatt pedig sokat tanultam én is – vélte Dani, aki elárulta, az idő előrehaladtával a támogatók is segítségre érdemesnek találták a trió munkáját, így aztán az EDF DÉMÁSZ és Hiezl József mellett a szegedi veterán versenyző, a saját utazási irodáját irányító Jakócs György neve kiemelésre érdemes.

És hogy ki is a két evezős? Kétségtelenül Hirling a színesebb egyéniség. Másfél évvel ezelőtt Kenyában egy árvaházban vállalt munkát, és éppen egy éve érkezett haza.

– Mindent egy lapra tettem fel, mert ilyen az életem. A pótkvalifikáció is igazolta ezt, amely az orosz rulettre hasonlított. Ugyanezt csinálta az amerikai hajó is, ám velünk ellentétben mégsem érte el a célját. Ez a kihívás adta az egész felkészülés lényegét – mondta Hirling.
Varga a maga 34 évével a megfontoltabb oldalt képviseli.

– A tavalyi ob után hárman maradtunk: Hirling, Galambos Péter és én, ebből alakult ki aztán a mi duónk. Azt gondoltam, csak akkor lehet komoly esélyünk, ha a belgrádi világkupán tudunk 6:20 percen belüli időt húzni. Aztán a második pályánk 6:19, a harmadik 6:16 volt. Az olimpián nincs tuti éremesélyes, a belgrádi és a luzerni világkupán más-más egységek álltak a dobogón – jegyezte meg az esélyekről Varga, míg Hirling annyit tett hozzá: – Képes 12–15 csapat is 2–3 másodperces időkülönbséggel beérni a célba.

Szegedi mester, váci és bajai evezős együtt megy Londonba. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A trió Szegeden folytatja a felkészülést, miközben a hétvégén részt vesz a müncheni harmadik világkupán – jó verseny, komoly ellenfelekkel. Az evezősök számára az olimpia július 29-én kezdődik, a döntőket augusztus 4-én rendezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nagy visszatérés: Magyarország-Norvégia 27-21 (videóval)

Kiváló hajrával, Nagy László, Császár góljaival, Fazekas és Mikler nagyszerű védéseivel hat gólos előnyt szerzett a magyar férfi kézilabdaválogatott a norvégok ellen. Tovább olvasom