Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Szerencsés tizenhármas

Kajak-kenu - Közel egy órája befejeződtek a világkupa versenyei a Maty-éren, amikor Storcz Botond, a kajak-kenu-válogatott szövetségi kapitánya még mindig a gratulációkat fogadta a parton.
A decemberben kinevezett szakember a mögöttünk álló hétvégén huszonegy éremmel – közte tizenhárom arannyal – debütált a nemzeti csapat élén, ám az elismerő szavak hallatán a dicséretet a versenyzők és edzőik felé „hárította".

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos a III. Mol-világkupát megelőzően hat aranyérem megszerzésében reménykedett. A valóság ennek több mint a duplája lett, ami Storcz Botond legmerészebb álmait is felülmúlta. A szövetségi kapitány meglepő, ezzel együtt logikus kijelentéssel kezdte az értékelést:

– Életemben nem néztem még végig egy háromnapos nemzetközi versenyt, sportolóként erre nem volt lehetőségem. Más ez az összpontosítás, mint amikor az ember a kajakban ül. Természetesen nem számítottam ekkora sikerre, de nem téveszt meg az éremtáblázat, mert tudom, ezen a világkupán a lehetőségeink száz százalékát kihasználtuk. Ami bejöhetett, az be is jött. A történteket hiba lenne túlértékelni, a szegedi viadal ugyanis csak egy felkészülési állomás volt az augusztusi kanadai világbajnokság előtt, mint ahogyan három hét múlva az Eb is az lesz. Az érdem természetesen a versenyzőké és az edzőké, nem ringatom magam abba a hitbe, hogy öt hónap alatt megváltottam a világot.

Storcz szerint hasznos versenyen vannak túl a magyarok. Fotó: Karnok Csaba
Storcz szerint hasznos versenyen vannak túl a magyarok.
Fotó: Karnok Csaba

A válogatott klasszisai mellett a fiatalok is kitettek magukért a Maty- éri olimpiai központban, olyan tehetségek is bemutatkoztak a nagyvilágnak, akiket korábban csak a bennfentesek ismertek.

– Vajda Attila és Janics Natasa teljesítményéről csak a dicséret hangján lehet szólni. Örömmel láttam, hogy a Janics-féle ötszázas négyes nagyon jól ment, szemre is tetszetős volt, ahogyan a lányok végigjöttek a pályán – folytatta Storcz Botond. – Kőbe vésve azonban továbbra sincs semmi, az Európa-bajnokságig és a vébé kezdetéig még sok minden változhat, így a női kajak négyes összetétele is. A fiatalok közül nagyon kellemes meglepetést jelentett a Széles Gábor, Varga Dávid kenu páros ötszáz méteren szerzett bronzérme, de említhetném az ezren győztes Tóth Márton, Mike Róbert kenu kettőst vagy a fiatalabb férfi kajak négyest, Tóth Dáviddal, Paumann Dániellel, Szalai Tamással és Dobos Andrással, amely az olimpiai távon aranyérmes lett, többek között Kammerer Zoliékat megelőzve. Egy szó mint száz: hasznos versenyen vagyunk túl, láthattuk, hogy az alap adott a további sikerekhez, és tudjuk, miben kell még javulnunk az előrelépéshez.

Janics Natasával (hátul) szemre is tetszetősen lapátolt a női négyes.
Janics Natasával (hátul) szemre is tetszetősen lapátolt a női négyes.
Fotó: Karnok Csaba

Büszke klubigazgató

Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged VE igazgatója elégedetten összegezte a világkupa tapasztalatait: – Nagyon büszke vagyok a versenyzőinkre és az edzőkre, kiváló munkát végeztek. A szolnoki rangsoroló után egyértelműen előreléptünk, és bízom abban, hogy a június 19. és 21. között sorra kerülő válogatóig a fejlődés töretlen marad, hiszen nagyon fontos, hogy ott sikeresen szerepeljünk. Janics Natasa és Vajda Attila eredményeit aligha kell ecsetelni, mindketten valamennyi futamukat megnyerték, és összesen hat aranyérmet tartottak itthon. Persze legalább ilyen fontos, hogy a fiatalok is hozták magukat, Horváth Gábor arany-, Makai Tibor ezüst-, Bodor Attila és Varga Norbert bronzérme igazán gyönyörűvé teszi az összképet.

Az ifjúságiak már válogattak

A felnőtt világkupa mellett ifjúsági válogatóversenyt is rendeztek a Maty-éren, már a júliusi poznani Eb, és az augusztusi moszkvai vébé jegyében. A Démász-Szeged VE legjobb utánpótlás korú versenyzői ezúttal is kiválóan szerepeltek, hat dobogós helyezést – köztük a kenusok révén két aranyérmet – szereztek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Olajos Tamás, aki az ezerméteres páros győzelme után másnap ötszáz egyesben is dobogón végzett.

A második válogató előtt hat fiatal szegedi áll versenyben az indulásért. Érdekesség, hogy a négy kenus Vajda Attilához és Horváth Gáborhoz hasonlóan a Dózsa György Általános Iskola kajak-kenu sporttagozatából indult.

A szegedi eredmények: 1. hely, C–2, 1000m.: Olajos Tamás–Korisánszky György (KSI). C–2, 500 m.: Belicza Bence–Müller György (BKV). 2. hely, C–2, 500 m.: Csanádi Krisztián–Koletics Péter. K–2, 500 m.: Császár Gergely–Kiss Tibor. 3. hely, C–1, 500 m.: Olajos Tamás. C–2, 500 m.: Szabó Gábor–Dóczé Tamás (Győr). Felkészítő edzők: Kása Ferenc, Kása Péter (kenu), Kovács László (kajak).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó megyei II. osztályú bajnokság – a 29. forduló ered

Labdarúgás - A labdarúgó megyei II. osztály utolsó fordulója izgalmas lesz: a pillanatnyilag első… Tovább olvasom