Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Szűkös négyes: a Maty-érről Londonba lehet jutni

Szeged - A hétvégi szegedi második olimpiai kajakos, kenus válogatóverseny egyik sarkalatos futama a férfi K4 1000 méter, amely tradicionális szám, ám az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE sportolói egyik négyesben sem kaptak helyet.
A férfi kajaknégyes ezerméteres döntője tradicionális magyar szám, amelyben az 1964-es, tokiói debütálása óta eltelt tizenegy olimpián három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar hajók. Nem véletlen, hogy akármilyen nemzetközi viadalról is van szó, nagy a csata a magyar színek képviseléséért.

Érdekek ütközése

Az olimpia mindezt felerősíti, így az sem véletlen, hogy ez a felkészülési időszak sem múlt el harcok, érdekütközések nélkül. A lényeg: egyetlen négyes válogató van, mégpedig július 15–17-én Szegeden, a Maty-éren, amelynek győztese indulhat a jövő heti zágrábi Európa-bajnokságon. Ha ott az első háromban végez, akkor biztos londoni résztvevő, más esetben a szövetségi kapitány, Storcz Botond vállalja magára a döntést, azaz változtathat az egység összetételén.

Párosban: Sík (jobbról) és Beé lemarad a négyes válogatóról. Fotó: Schmidt Andrea
Párosban: Sík (jobbról) és Beé lemarad a négyes válogatóról. Fotó: Schmidt Andrea


Az ezen való szereplésen az első válogató 3–7. helyezett párosa (3. Noé Bálint, Noé Milán – mindkettő Vác; 4. Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin – mindkettő Bomba; 5. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor – Győr, Kőbánya; 6. Schenk Áron, Kugler Attila – mindkettő MTK; 7. Dombvári Bence, Vereckei Ákos – mindkettő Honvéd), a párosválogatásban alulmaradt duó (Tóth Dávid, Kulifai Tamás – mindkettő MTK) és a poznani kvalifikációs versenyen indult K1 1000 (Paumann Dániel – MTK) és K2 200 méteres (Sík Márton, Beé István – EDF DÉMÁSZ-Szeged, Honvéd) egység tagjai szereztek jogosultságot.

Egységek, kimaradók

A fenti létszámból három egységet sikerült kialakítani: Kammerer csatlakozott három MTK-shoz (Paumann, Tóth, Kulifai), négy fiatal alkot egy hajót (Schenk, Kugler, Noé B., Noé M.), illetve a hírek szerint összeült Dombvári, Hufnágel, Kucsera és Vereckei – bár a tesztek alapján nem tűnik ütőképesnek az egység, sőt lehet, hogy el sem indulnak. Mindebből pedig kikövetkeztethető, hogy az előző olimpián a négyest sztrókoló és ott ötödik helyen záró szegedi Sík Márton Beével és Ceinerrel együtt négyes egység nélkül maradt.

– A négyes válogatóról megvan a véleményem. A száraz tény, hogy az elmúlt öt év Eb-n és vb-n indult versenyzői közül mindössze egy ember található meg biztosan a mezőnyben, ez pedig Kammerer. A fair play szabályai szerint készültem, bízom abban, hogy a sportágban mindenki, versenyző, szakvezető, edző így tesz. Bízom abban, hogy minden döntés elsősorban szakmai elven alapul, és amilyen döntés ezek alapján születik, azt én elfogadom. Van tapasztalatom, mert korábban többször is nyertem versenyt mindaddig, amíg nyílt négyes válogató volt. Ezek után kényszerből kikötöttem a kétszáz párosnál, mert a kapitány nem tartott rám igényt sztrókként – vélte Sík.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE klubigazgatója, Petrovics Kálmán hiába próbálkozott versenyzői érdekében.

Nincs változás

– Szerettük volna a kapitányt meggyőzni arról, hogy a felkészülési tervben megjegyzésként leírt kitételt, amely szerint további versenyzőnek vagy versenyzőknek is lehetőséget adhat a négyes válogatózásra, alkalmazza. Én már ősszel írásban jeleztem, hogy a helyezéses korlátozással nem értek egyet, mert nem szolgálja az olimpiára utazó legjobb négyes egység kialakítását. Viszonylag sok a hasonló teljesítmény a férfi kajak szakágban, ám viszonylag kevés a kiemelkedő produkció, ezért nagyobb munka a legütőképesebb kvartett kialakítása. Sajnos ebben nem változtatott a kapitány, így fordulhat elő, hogy a 2008-ban olimpiai ötödik Sík, Beé, valamint a szegedi Bozsik Gábor és a paksi Boros Gergely esélyt sem kap együtt az újabb bizonyításra, mert utóbbi két versenyző a párosoknál összesítésben néhány tizeddel lemaradva a hetedik mögött nyolcadik lett – mondta Petrovics.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitettek magukért a tájékozódási futók

Az SZVSE tájékozódásifutó-szakosztálya rendezte meg az országos éjszakai bajnokságot. Tovább olvasom