Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

SZVPS: erősödnek, fejlődnek

Szeged - Lépésről lépésre fejlődik a Szegedi Vízipóló Suli. Egyre többen járnak edzésre, a klub egyre több mindent tud biztosítani a gyerekeknek. Az A-Híd Szeged két kiválósága, Varga Péter és Lehmann István már edzősködik, a fiatalok imádnak a két tréner edzésére járni. Mód Péter elnökkel beszélgettünk.
Mód Péter. Fotó: Schmidt Andrea
Mód Péter. Fotó: Schmidt Andrea
Mód Péter immár második éve elnöke a Szegedi Vízipóló Sulinak. Az egykori kiváló játékos nagy lendülettel látott munkához az utánpótlás-egyesületnél. Eltelt egy hosszú idő, így először arra kértük a sportvezetőt, hogy értékelje a hátrahagyott hónapokat.

– Komoly átalakuláson ment keresztül az SZVPS, a suli küldetése, hogy a felnőttcsapat részére képzett játékosokat biztosítson az alapoktól felépített képzési terven keresztül. Ennek érdekében teljesen új arculat és küldetés lett létrehozva: az egyesület célja az utánpótlás-nevelés, de lehetőséget biztosít a szegedi fiatalok számára a rendszeres sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére, egészséges életmód kialakítására, elősegítésére. Kiemelt feladatnak tekintjük továbbá a szegedi vízilabdázás hagyományainak megőrzését, a sportág népszerűsítését, jövőjének biztosítását, képzett játékosok felnevelését az első osztályú csapat, illetve a különböző korosztályú válogatottak számára. Nagy könnyebbséget jelentett, hogy a TAO-s pályázatnak köszönhetően komoly anyagi háttérrel rendelkezhetett az egyesület. Ezúton szeretném megköszönni a támogatóknak a segítséget. Elkészült egy konditerem az újszegedi sportcsarnokban, az idei évben kiemelt beruházásunk lesz egy rehabilitációs bázis kialakítása, amely, ha minden jól alakul, a sportcsarnok területén valósulhat meg. Mozgáskoordináció-fejlesztésre, tartásjavításra és esetlegesen előforduló sérülések kezelésére, rehabilitációjára lesz alkalmas. Ebben sokat segít majd Thékesné Cinike. Ez a mai világban fontos, hiszen ha egy sérülés nincs a korai fázisban kezelve, akkor sokkal hosszabb lehet a felépülés. Felszerelések? Most a teljes pályarendszer felújítására is pályáztunk, új kapukat tudtunk venni, a gyerekeket pedig tetőtől talpig felöltöztettük.

A szegedi vízilabda sok-sok tehetséget nevelt már fel. Elég a jelenlegi felnőttkeretből megemlíteni Molnár Tamást, Kiss Csabát, Török Bélát, Varga Pétert vagy éppen a tehetséges kapust, Molnár Dávidot.

Toborzó

2001-ben és 2002-ben született gyerekeket vár a Szegedi Vízipóló Suli. A biztos úszástudás a feltétel. Mindennap 17 és 18 óra között az újszegedi sportuszodában Lehmann Istvánnál és Varga Péternél lehet jelentkezni.

– Jelenleg 140 játékosunk van. 112 fővel rendelkeztünk, amikor átvettem az irányítást. Hét korosztály játszik bajnokságban, és van két előkészítő csoportunk is. Van egy úszás-előkészítőnk – a Némó Uszósulival dolgozunk együtt, ennek keretén belül kerülnek hozzánk a gyerekek –, akik három úszásnemben tökéletesítik a technikát. A labdás előkészítővel – ebben a csoportban már labdával edzenek – Varga Péter, a klub saját nevelésű játékosa foglalkozik. Lehmann István a 2001-es korosztályt is trenírozza, ők tornarendszerben csatáznak. Lengyel Gábor és Éles Vilmos dolgozik még a stábban, és Lehmann István még az ifikkel is foglalkozik. Eredményben ez még most nem mutatkozik meg, hiszen az évek alatt többen lemorzsolódtak. Ami mindenképpen pozitívum, hogy az alsóbb korosztályok felduzzadtak, egyre többen járnak edzésre. Az ifibajnokságban sokkal fiatalabb csapat játszik, így azonban jövőre sokkal erősebb lesz a csapat. Két korosztályos válogatott játékosunk van a legidősebbeknél, Török András és Hullmann Kristóf. Szeretnék tovább növelni a létszámunkat, amihez persze jó lenne több vízfelületet. Tavaly Szarvason voltunk edzőtáborban, idén is tervben van, hogy közösen készülünk. Kiemelt kapcsolatot szeretnénk kialakítani általános iskolával és középiskolával, amiben már lépéseket tettünk, és ebben fontos lenne együttműködni a női csapattal, mert így csapatszinten lehetne plusz edzésidőt biztosítani. Nyáron több tábort is tervezünk, hogy a képzés folyamatos legyen, valamint kiszakadjanak a megszokott környezetből, erősítsük az emberi értékeket is. Az SZVPS-kártya révén igyekszünk a tagoknak és családtagjaiknak egyéb kedvezményeket is biztosítani, legyen szó akár gyógyszerről, vitaminról, étkezésről, ruházkodásról. Szeretnénk, ha az egyesület a vizilabdán túl a gyerekek személyes fejlődéséhez is hozzájárulna. Szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a nagy múltú és sikeres Szegedi Úszó Egylettel, hogy az esetlegesen a labdajátékok iránt érdeklődő úszópalánták is megtalálják a helyüket – fejezte be a beszélgetést Mód Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is az arany a cél a Tisza Volán jégkorongcsapatánál

Hosszabbítás után, 5–4-re nyert a Tisza Volán Szeged Vízmű a Debrecen ellen. A hátralévő három fordulóban azonban még behozhatja a hátrányát a Tisza-parti együttes. Tovább olvasom