Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Takács László sporthálót sző

Szentes - A 63 éves Takács László nélkül elképzelhetetlen sportesemény Szentesen: szervezőként, szurkolóként vagy aktív résztvevőként. Generációkat tanított meg úszni a városban.
– Látod ezeket zászlókat? – kérdezte Takács László, az önkormányzat sportbizottságának tagja a szentesi Dr. Papp László Városi Sportcsarnok galériáján elhelyezett relikviákra mutatva. – A 3 éve elhunyt Dunás-Varga Zoltán ajándékozta az intézménynek, még legalább ennyit, vagyis közel háromszázat őrzünk a raktárban. Nagy gyűjtő volt, minden európai klubnak írt levelet, azok pedig küldtek neki zászlót, sálat, pólót vagy mezt. Mások is adományoztak különböző ereklyéket, dokumentumokat, múzeumnyi anyag gyűlt össze.

Takács László
Takács László

Történelem–testnevelés szakos tanárként diplomázott, vezette az önkormányzat humánpolitikai osztályát, valamint mindig szoros szálak fűzték a diáksporthoz. Sportpályafutását tornászként kezdte Krám Lehelnél, majd a középiskolában az 1936-os berlini olimpiát megjárt Gál Tivadarnál folytatta, a főiskolán atletizált, majd tanárként kézilabdázott és asztaliteniszezett – megyei szinten. Utóbbi sportágban a fábiánsebestyéni (1974-től 1987-ig dolgozott a településen), a tantestület alkotta gárdával és egyéniben is megyei aranyat szerzett, de a felsőbb osztályba lépést nem vállalták. Fábiánban még a helyi labdarúgócsapat trenírozását is vállalta, járásbajnokságot nyert tanítványaival.

Butykóval Strasbourgban
Takács László rengeteg hírességgel találkozott, láthatta őket vendégül a város nevében Szentesen, mégis egy strasbourgi kaland a legemlékezetesebb számára. A város küldöttségével, köztük vízilabdásokkal járt a francia metropoliszban, és ott találkozott az ott élő és dolgozó pólólegendával, Lemhényi „Butykó" Dezsővel. Sohasem felejti el, hogy a kissé könnyelműsködő szentesieket ő figyelmeztette: Magyarországot képviselik. Hatott az intelem, összekapták magukat, és a folytatásban jól szerepeltek.  
Később, Szentesre visszatérve csatlakozott a Polyáné Téli Éva vezette szenior úszócsapathoz, de hűtlen lett hozzájuk. – Többen „rugdosnak", kezdjem újra, már olyan sokan és sűrűn mondják, hogy nem futamodhatok meg – közölte. – Vezetésem alatt a sportcsarnokban futsal magyarkupa-döntőnek, küzdősportfesztiválnak, karate és kick-box Európa-bajnokságnak adhattunk otthont, a standard táncok bajnokságát pedig általában Szentesen tartják. A rendezésben, a szervezésben segítettek a sportágak ismert vezetői, mint például Bertók Róbert, Brezovai Sándor és Szatmári-Nagy Szilvia. Büszke vagyok arra, hogy működésem alatt 38 csapatosra fejlődött a kispályás focitorna, ami 9 héten át 450 embert mozgatott meg. Jól éreztem, érzem magam a sportemberek között, mindig azt csinálhattam, amit szeretek.

Bár már nyugdíjas, nem unatkozik: a sportbizottság tagja, van két unokája, egy 3 éves és egy 10 hónapos. 1974 óta nyaranta úszást oktat az 5–6 éves gyerkőcöknek, ezzel közvetett utánpótlást adva a férfi és a női vízilabdacsapatnak. – Sok sztori jut eszembe, de a legaranyosabb az volt, amikor az egyik srác családja edzésről edzésre gyarapodott a medence partján, egyre többen jöttek el. Kezdtem aggódni, és megkérdeztem: mi a baj, valamit rosszul csinálok? Semmi, válaszolták, de nem akarták elhinni, hogy az a gyerek, aki otthon a fürdőkádba is alig mártotta bele a lábát, nem akar kijönni a vízből.

Olvasóink írták

  • 1. jtozso 2012. március 29. 09:50
    „Saját sporthálóját szövögeti,soha semmit nem csinált semmit ingyen,csak ha haszna volt belőle,az úszóoktatást is a többi oktatóval együtt ingyen víz felületen végezte,természetesen ők pénzért,adómentesen.
    Az említett rendezvényeket meg nem ő szervezte,hanem azok az emberek akiknek a nevét megemlíti,mint segítőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős-sikerrel a négyben: a Népligetben is győzőtt az A-Híd Szeged Beton

A Vodafone férfi vízilabda negyeddöntő visszavágóján is gólzáporos győzelmet aratott az A-Híd Szeged Beton. Tovább olvasom