Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Talpai János: központi irányítás várható

Sorozatunkban aktualitásokkal – sikerekkel, kudarcokkal – foglalkozunk. A Csongrád megyei Labdarúgó-szövetség egykori első embere, Talpai János (képünkön) részt vett azon a megbeszélésen, amelyen az MLSZ elnökjelöltje, az ország egyik leggazdagabb embere, Csányi Sándor a megválasztása esetén bekövetkező módosításokról tájékoztatott.
- Az amatőröket képviselő hatvan küldött előtt vázolta elképzeléseit Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Pick Szeged Zrt. és a Sole-MiZo tulajdonosa, az MLSZ elnökjelöltje. Milyen nagyobb horderejű változás várható?
– Sok minden elhangzott, ezek közül talán az a legfontosabb, hogy megválasztása esetén Csányi úr megszüntetné a megyei labdarúgó-szövetségek önálló jogi személyiségét. Központi irányítást tervez, hivatalvezetőket nevezne ki a megyei szövetségek élére. Elmondta, politikai szándék és akarat is a labdarúgás felvirágoztatása mellé állt, ez pedig azt jelenti, hogy nem kevés pénz is áramlik futballunkba. Az első fillértől az utolsóig nyomon akarja követni a pénz útját, ezért a központi irányítás.

Talpai János. Fotó: DM/DV
Talpai János. Fotó: DM/DV

– Északi szomszédainknál, a vb-résztvevő Szlovákiában 600 ezer az igazolt labdarúgók száma, nálunk 120 ezer... Van arra elképzelés, miként lehetne a létszámot növelni?
– Az utánpótlás felkarolása az egyik sarkalatos pont. Ismét beindul a tehetségek kiválasztásához szükséges, és sajnos méltatlanul elfeledett Bozsik-program, amihez társul egy kormányrendelet is, amely a jövő tanévtől kötelezővé teszi az iskolákban a heti öt testnevelési órát. Csányi Sándor arról is beszélt, hogy a profik kivételével pénzbeli támogatottsággal is számolhatnak a csapatok. Ez abban nyilvánulna meg, hogy az eddigiekkel ellentétben nem az egyesületeknek kell majd a nevezési és a játékvezetői díjakat fizetni, a költségeket átvállalná az MLSZ. Ez hatalmas segítség és könnyebbség a csapatoknak! Arról nem beszélve, hogy a megyei hivatalokat is a szövetség fizetné, tartaná fenn. Azt gondolom, épp itt volt az ideje megreformálni a magyar labdarúgást.
– Amit elmondott, egyelőre feltételes módban kezelendő. Mikor lehet mindebből valóság?
– Június 14-én kerül sor az alapszabály-módosító közgyűlésre, július 4-én pedig az MLSZ-elnök-választásra. Nem tudom elképzelni, hogy a lemondott Kisteleki Istvánt ne Csányi Sándor kövesse.

Olvasóink írták

 • 3. ruslan 2010. május 25. 13:51
  „Számomra azért furcsa, h egy olyan ember aki 10 éven keresztül részese volt a focinak, mindennel egyetért ami teljen más, mint az eddigiek...
  A Bozsik program megszűnése ellen, és az utánpótlás mellett, miért nem akkor kardoskodott amikor pozícióban volt, amikor lehetőség lett volna rá?!
  Valami nem stimmel... :-(”
 • 2. ultra 2010. május 25. 09:42
  „Talpai eddig vörös volt, most mint a kameleon úgy változtat szint, és állna be a másik oldalba... VIGYÁZZON MINDENKI!”
 • 1. .suhym. 2010. május 25. 06:54
  „"..amely a jövő tanévtől kötelezővé teszi az iskolákban a heti öt testnevelési órát. "

  Úgy legyen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megye II: gólzápor a Kisstadionban

Az Arany Ászok labdarúgó megyei II. osztály hétvégi fordulójában az öt hazai győzelem és két… Tovább olvasom