Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Tízezres táborok a neten

A pólós Szivós Márton a honlapján mutatta meg először a vb-győzelem emlékére készített tetoválását, a Pick Szeged kézilabdacsapata pedig korábban a Facebookon jelentette be videoüzenetben Vladimir Vranjes leigazolását. Megnéztük, hogy a megyei csapatok és sportolók milyen formában vannak jelen az interneten.
Gombamód szaporodnak megyénkben a csapatok és a sportolók honlapjai, Facebook-oldalai. A teljesség igénye nélkül megvizsgáltuk, melyik klub és sportoló milyen formában van jelen az interneten.

Profi csapatok

Az élvonalbeli klubok többségének kiváló kommunikációs csatornái vannak. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál profi stáb foglalkozik a honlappal és a Facebook-oldallal, utóbbin több mint tízezren követik a híreket. A Pick a bosnyák Vladimir Vranjes leigazolását videoüzenetben jelentette be, rendszeresen találhatók az oldalon exkluzív interjúk. Hasonlóan működik az A-Híd Szeged vízilabdásainak, a Szegedi TE tekéseinek, a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdázóinak és az UTC futsalosainak Facebook-oldala is – ők szintén rendelkeznek honlappal, bár az UTC esetében a weboldalon nem saját anyagok, inkább más médiumokban megjelenő írások szerepelnek. A Szentesi VK honlapja szintén friss, ám a csapatról informáló rendszeresen szerkesztett oldalt nem találtunk a Facebookon.

Képernyőn. A Pick kézilabdacsapatának van a legnagyobb Facebook-tábora a megyei csapatok közül. Fotó: Frank Yvette
Képernyőn. A Pick kézilabdacsapatának van a legnagyobb Facebook-tábora a megyei csapatok közül.
Fotó: Frank Yvette

A Szeged 2011 futballcsapata újabban a honlapján jelenti be az új játékosokat, de az eddigi két bajnokiról csak jegyzőkönyvet találtunk. Érdekesség, hogy a csapatnak csak 296 lájkolója van a közösségi oldalon, míg a megyeegyes Makónak 723 – igaz, a makóiak már 2010-ben fenn voltak, amikor a szegedi klub még nem is létezett.

Szabics a csúcson

A sportolók esetében is megnéztük, mit mondanak a számok, ki mennyire népszerű a Facebookon. Náluk nem a személyes profilt, hanem a hivatalos rajongói oldalt vizsgáltuk.

Szabics Imre (labdarúgó): 10 627
Mikler Roland (kézilabda): 4959
Ilyés Ferenc (kézilabda): 4055
Vajda Attila (kajak-kenu): 3072
Szivós Márton (vízilabda): 2899
Zubai Szabolcs (kézilabda): 1082
Nagy Viktor (vízilabda): 775
Decker Ádám (vízilabda): 542
Csőke Balázs (triatlon): 521
Olasz Anna (úszás): 349

Amatőr együttesek

 Informatív lehet egy weboldal akkor is, ha amatőrök szerkesztik – „szerelemből", a csapat iránti rajongásból. Erre remek példa a már említett makói futballklub, vagy a Hódmezővásárhelyi LKC női kézilabdacsapata, amely a közösségi oldalon 1743 ismerőssel rendelkezik, a weboldalán pedig mindent meg lehet tudni a klubról. A megyeegyes futballcsapat, az FK 1899 Szeged oldala éppen a drukkereknek köszönhetően olyan, amilyen: minden meccsről tudósítás, képgaléria szerepel rajta. Érdekesség, hogy a megyei futballcsapatok szurkolói rendszeresen a Facebookon tájékozódnak, ezt bizonyítja, hogy a megyei futballal foglalkozó csongradfoci.hu honlapnak már 1283 követője van. Szintén soknak számít a Marosmenti Mocorgók 696 lájkja, míg az SZTE EHÖK SE 4298 ismerőssel rendelkezik.

Sportolók

A sportolók szintén szeretik ezt a tájékoztatási formát. A szegedi származású labdarúgó, Szabics Imre csaknem annyi rajongóval rendelkezik, mint a Pick, német nyelvű Facebook-oldalán rendszeresen szól követőihez. A kézilabdás Mikler Roland is büszke lehet csaknem ötezres táborára, míg Szivós Márton profi honlapjának híreit népszerűsíti a közösségi oldalon. A szivosmarton.hu-ról tudhattuk például meg, hogy a pólós tetoválást csináltatott a vb-győzelem emlékére. A triatlonos Csőke Balázsról a Facebook-oldalán lehet a leghamarabb tájékozódni, annyit utazik a világban, hogy máshogy alig lehet elérni. Olasz Anna is ezt a formát választotta, hogy tartsa a kapcsolatot rajongótáborával: két hete létrehozott profilján már 349-en követik a tehetség mindennapjait.

Élen a Pick

A megyei klubcsapatoknak egyre nagyobb tábora van a Facebook nevű közösségi portálon. Mivel az egyesületi honlapok látogatottságáról nincs pontos adatunk, az alábbi listában a hivatalos Facebook-oldalakon megtalálható rajongók (illetve a személyekre jellemző profil esetén ismerősök) számait soroltuk fel a teljesség igénye nélkül, a tegnap délelőtti adatok alapján.

Pick Szeged (kézilabda, férfi): 10 704 kedvelő
A-Híd Szeged VE (vízilabda, férfi): 2120 kedvelő
UTC Futsal Team (futsal, férfi): 1802 ismerős
Hódmezővásárhelyi LKC (kézilabda, női): 1743 ismerős
Naturtex-SZTE-Szedeák (kosárlabda, férfi): 842 kedvelő
Makó Futball Club (labdarúgás, férfi): 723 kedvelő
Marosmenti Mocorgók (atlétika): 696 ismerős
Tisza Volán Szegedi Vízmű SC (jégkorong, férfi): 520 kedvelő
FK 1899 Szeged (labdarúgás, férfi): 452 kedvelő
Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub (búvárúszás): 402 kedvelő
Szeged 2011-Grosics Akadémia (labdarúgás, férfi): 296 kedvelő
Szegedi Vízisport Egyesület (kajak-kenu): 265 kedvelő
Haász Szegedi Úszó Egylet (úszás): 243 kedvelő
Szentesi Kosárlabda Klub (kosárlabda, férfi): 225 kedvelő
Szegedi TE (teke, férfi): 223 kedvelő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nemzet versengett

Magyar–szerb utánpótlás asztalitenisz-versenyt rendezett az ATSK Szeged az Európai Unió által támogatott IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. Tovább olvasom