Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Tót Zsolt, a világjáró szegedi tekeedző

Mi lett vele? sorozatunkban a Szeol-Délép SE, a Szegedi Építők és a Szegedi ESK egykori sikertrénerével, az 54 éves Tót Zsolt mesteredzővel beszélgettünk.
Az egyik legsikeresebb magyar tekeedző Tót Zsolt, pedig annak idején semmi köze nem volt a sportághoz. Atletizált és kosárlabdázott, elmondása szerint amíg elkezdett volna behatóbban foglalkozni a sportággal, addig jószerével nem is látott tekebábut.

– Ennek ellenére elmondhatom, hogy sikeredző vált belőlem – mondta Tót Zsolt. – A kapcsolatom a tekesporttal 1981-ben kezdődött, amikor egy személyben lettem a Délép SC erőnléti edzője és technikai vezetője. Egy év múlva már erőnléti trénere lettem a brnói vébén szerepelt magyar válogatottnak. 1984-ben a Szeol-Délép SE női tekecsapat vezetőedzőjének neveztek ki. Amellett, hogy sorozatban hatszor nyertünk magyar bajnokságot – 1988-tól már Szegedi Építők néven szerepeltünk –, a BEK-bronz-, majd két ezüstérem után 1988-ban Európa legjobb csapata lettünk.

Tót Zsolt mesteredző. Fotó: DM/DV
Tót Zsolt mesteredző.
Fotó: DM/DV

1990-ig dolgozott Szegeden, majd három évig a Szank csapatának szakmai munkáját irányította: Ezt követően két évre visszatért a csongrádi megyeszékhelyre (ezúttal a Szegedi ESK női együttesével nyert világkupát), majd Németországba szerződött.

Vb-aranyérmesek

Tót Zsolt sikeres szegedi korszakában öt világbajnok tanítvánnyal dicsekedhetett: Kiss Erika (később Vecseri Erika), Lőrinczné Naschitz Katalin, Török Mariann, Vidács Györgyné Ábrahám Mária, Csonka Zsuzsanna. Külföldi pályafutása során pedig a következő vb-aranyérmeseknek volt az edzője: Stelian Boariu, Nicolae Lupu (mindkettő román), Cornelia Budy, Daniela Kicker, Mario Beraldo (mindhárom német).

– Nem mondhattam nemet a világhírű Bamberg invitálására – folytatta Tót. – A férfi és a női gárda is hozzám tartozott, és hogy nem volt rossz ez a párkapcsolat, azt többek között a három világkupa-győzelem is bizonyítja. A sportág történetében egyedülálló módon, 2000-ben a Victoria Bamberg női és férfi együttesével is elsők lettünk a bolzanói világkupán.

Tót Zsolt jelenleg állás nélküli edző, ötéves munkakapcsolata az olasz bajnok KK Neumarkt férfi csapatával 2010 februárjában ért véget.

– Harminc esztendő után furcsa volt, hogy nincs csapatom. Most már úgy ahogy megszoktam, de mert az életem a teke, és szeretek is edzősködni, nem lenne ellenemre a folytatás. Csakhogy soha életemben nem ajánlkoztam, most sem teszem, eddig mindig kerestek, hívtak. Addig is napi 1000 méter úszással és a Tápé színeiben a városi bajnokságon heti egy tekemeccsel tartom kondiban magam. Amúgy Olaszországgal nem szakítottam teljesen, évente legalább háromszor meglátogatom kint sportoló gyermekeimet: Enikő és Szabolcs is az olasz I. osztályban tekézik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrült meccset nyert az SZTE EHÖK

Finoman szólva is változatos meccset játszott az SZTE EHÖK NB II-es futsalcsapata, amely a… Tovább olvasom