Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Vőneki Antal, a tízszeres vasember

A szegedi Vőneki Antal nevével már találkozhattak azok, akik figyelmesen böngészik rovatunkat. A 49 éves sportember a triatlon speciális, hosszú távú változataiban ért el kiemelkedő sikereket. Már teljesítette a tízszeres távot is.
Érdekes karrier Vőneki Antalé. A 49 éves, borászatból két diplomát is szerzett szegedi polgár hat éve kezdett el intenzíven, versenyszerűen sportolni. Nem állíthatjuk, hogy elkapkodta... Először futott, majd 2003-ban „átnyergelt" a triatlonra, mely úszásból, kerékpározásból és futásból áll. És egyre hosszabb megmérettetéseken indult. Hogy miért?

– Azt vettem észre, hogy egyiken sem „pusztultam le", fáradtam el különösebben, ezért kerestem az újabb kihívásokat. Így kötöttem ki a decatriatlonnál, mely a hagyományos ironmantáv (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42,2 km futás) tízszerese. A decatriatlon annyit jelent, mintha Franciaország és Anglia között átúsznánk a La Manche-csatornát, utána Londontól Szegedig kerékpároznánk, majd közvetlenül a megérkezés után tíz maratont (10X42,195 km), 422 km-t futnánk. De a hosszú távra van ideje átállni a szervezetnek, és ha ügyesen, takarékosan gazdálkodunk az energiáinkkal, nagyon sokat kibírunk. Csak el kell hinni, hogy képesek vagyunk rá. De mindig figyelni kell arra, hogy a saját tempónkban menjünk, nem szabad másokkal versenyezni, sűrűn, hektikusan ritmust, sebességet váltani – ez a „halál" –, a legfontosabb az, hogy célba érjünk.

Erre ügyelt a franciaországi Vidauban városában is, ott rendezték a már említett tízszeres távú (38 km úszás, 1800 km kerékpározás, 422 km futás) triatlon-világbajnokságot. Nem voltak – nem is lehettek – sokan, összesen húszan vállalkoztak az emberfeletti teljesítményre. Vőneki Antal a 18. helyen végzett, az összideje 334 óra 52 perc 10 másodperc (23 óra 13 perc úszás, 177 óra 24 perc kerékpározás, 134 óra 15 perc 10 másodperc futás) volt. Még leírni is „borzasztó", nemhogy végigcsinálni.

Az első a francia Lucas Fabrice lett 202:40.29-es (11:32, 100:46, 90:22.29) időeredménnyel. De ezen a viadalon minden célba érkező győztesnek érezhette, vallhatta magát.
– A futást 700 méteres körpályán rendezték. Hogy unalmas-e? Nem! De ezen nem is ér rá gondolkozni az ember, és sokat segített a feleségem, Ildikó is, aki végig ott volt velem. A világbajnokság nagyjából két hétig tartott folyamatosan, nonstop, ami nem azt jelenti, hogy ebbe ne fért volna bele egy kis lazítás, olykor féltől három óráig terjedő alvás. De így sem számított üdülésnek...

Azokról se feledkezzünk meg, akik nélkül Vőneki nem érhette volna el sikereit: a szegedi önkormányzat, Herédi László, Magony Bence, Vőneki Zoltán, Begányi József, Domonkos András, Bihari Miklós, dr. Kocsis Beatrix és Bartos András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második negyed közepéig jól tartotta magát a Szeviép

Nem sikerült a bravúr, érvényesült a papírforma: magabiztos, fölényes győzelmet aratott az… Tovább olvasom