Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Csodapaloták a mogyoródi paddockban

A Hungaroringen, a kulisszák mögé lesve egy miniváros tárul elénk. A világ bármelyik szegletében állandó helyként üzemeltethető éttermek, kávézók várják a VIP vendégeket, pilótákat, csapattagokat és a sajtó képviselőit. A dolgozók a versenyhétvége alatt csak alig pihennek, napközben megállásuk sincs.
Azt már minden Forma–1-et kedvelő tudja, hogy a bokszutca mögött elterülő részen, az úgynevezett Paddockban csodákat láthat az oda belépő. A versenyhétvégére miniváros épül kamionokból, az utca egyik felén a csapatok technikai hátterét biztosító irodák, mini szerelőbázisok, mérnöki szobák kapnak helyet, míg a másik oldalon a cseppet sem visszafogott, de rendkívül praktikus luxus az úr.

Szakácsok, felszolgálók szorgoskodnak kora reggeltől késő estig, hogy a vendégek, újságírók és persze nem utolsósorban a csapattagok – köztük a pilóták is – a legjobb ellátásban részesüljenek. Így fordulhat elő, hogy a versenyhétvége valamelyik reggelén a McLaren hagyományos „full english breakfast" elfogyasztása közben a szomszédos asztalhoz lehuppanó Jenson Button reggelizési szokásaiba is betekintést kaphat az arra járó – a brit pilóta pénteken a japán fehérneműmodell kedvesével, Jessica Michibatával közösen egy könnyű salátával és müzlivel kezdte a napot.

Hungaroring, a paddock, ahova nem juthat be akárki. Fotó: Wéhli Márek (galéria)

Napközben szinte minden csapat éttermébe, kávézójába szabad a bejárás. Könnyű kis rágcsálnivalót, friss gyümölcsöt, kávét és legtöbbször hazánkban nem kapható alkoholos és alkoholmentes üdítőket korlátlan mennyiségben fogyaszthat a kedves vendég. Egy olyan hétvégén, mint az idei mogyoródi, szükség is van a hűsítőre: árnyékban 41 fok volt délben, többen arra panaszkodtak, hogy a nap olyan erős volt, hogy ruhán keresztül is lebarnultak. A hihetetlen mennyiségű ellátmányt jobbára a csapatok szponzorai hozzák, de a friss árut naponta, hajnalban, egy leadott megrendelés szerint szállítják a Hungaroringre.

Délben aztán megélénkül a Paddock, jöhet az ebéd. A pilóták és a csapattagok többnyire ilyenkor dolgoznak, így a közös étkezés most elmarad, ugyanakkor éhen nem maradnak. Vagy ők, vagy a felszolgálók viszik át a garázsba az ebédet, amelyet ott két beállítás elemzése között fogyasztanak el. Az ausztrál Mark Webber pénteken maga válogatta össze a déli harapnivalóját, amely friss zöldségből, natúr csirkemellből és egy kevés, távolról is étvágygerjesztő tésztából állt össze.

Persze a vendégeknek sokkal egyszerűbb a dolguk. A szabad szedéses rendszerben mindenki annyit eszik, amennyi belefér, sőt annyi helyen, amennyi az ebédidőbe belefér. Ebéd után elnézve néhány arcot, kijelenthető, hogy a szakácsok túl jól főznek, mivel az ételsor végigkóstolása után többen levegőért kapkodnak. A séfek többféle menüt állítanak össze, így a húsimádó, halkedvelő, vegetáriánus vagy éppen fogyókúrázó (itt ez lehetetlen) is kedvére válogathat.

Magyar Nagydíj - Vettel nyerte a második szabadedzést is. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Red Bullnál dolgozó magyar szakács, Köbli Lajos a hírek szerint minden étkezésbe megpróbál belecsempészni egy kis „magyaros" ízt – a hazai futamnál persze egy kicsit többet. Az ebédhez természetesen előkerülnek a sörök, borok. Kevés olyan szeglete van a világnak, ahonnan ne kerülne valamilyen nedű a hűtőbe. A személyzet pedig mosolyog, és meg sem áll a kezük. Jellemző, hogy a Red Bullnál dolgozó és a csapattal a világot járó öt magyar hölgy közül egyik sem nyilatkozhatott, a főnökük elegánsan, de határozottan kérte, hogy ne tartsuk fel a csinos lányokat, majd vasárnap este csinálhatunk velük interjút a csapat nyári szabadság előtti vacsoráján. Üres tányért, poharat, szemetet nem látni, ha végzett valaki az étkezéssel, rögtön eltűnik az asztalról. Azt meg természetesen mondani sem kell, hogy egy esetleges hatalmas helyhiány esetén akár a földön is elfogyasztható az ebéd. Kis túlzással az az érzése az odalátogatónak, hogy a padló vagy öntisztító, vagy a föld felé eső morzsa még nem ér talajt, amikor már eltakarítják. Délután aztán, hasonlóan a délelőtthöz, jöhet a kávé, majd hogy a személyzet ne unatkozzon, a munkájukkal végző vagy abban szünetet tartó csapattagok követeznek, csoportosan, egyenfelszerelésben és „tömegesen".

Hihetnénk, hogy este jön a pihenés, de nem így van. A másnapi előkészítés és a takarítás is az ő dolguk, így többnyire már sötétedés előtt hagyják el a Hungaroringet, ahová másnap a kelő nappal érkeznek, hogy kezdődjön elölről minden, csakúgy, mint pénteken.

Szombaton 14 órakor az időmérőt, vasárnap 14 órakor pedig a futamot rendezik a XXVIII. Magyar Nagydíjon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 FC Kaiserslautern-FC Ingolstadt 04, német másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzés

Mondjuk ki szépen, mert isteni: erszter efcé kajzerszlautern, efcé ingolstatt null fir, ők játszanak… Tovább olvasom