Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Sabine Kehm megerősítette: elkezdték felébreszteni Schumachert!

A világbajnok menedzsere és családja megerősítette az eddigi találgatásokat, az orvosok megkezdték felébreszteni Schumachert a mesterséges kómából.
Michael Schumacher menedzsere csütörtökön megerősítette a LíEquipe francia sportlap szerdai hírét, mely szerint a "fokozatos ébresztés" állapotába helyezték a december 29-i síbalesete óta mesterséges kómában fekvő, hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyzőt.

Sabine Kehm közölte, egy rövid ideje csökkentik az altató mennyiségét, hogy felébresszék a pilótát, ez a folyamat azonban "nagyon sokáig" tarthat.
"Az érintettek úgy egyeztettek, hogy ezt az információt a család védelmére csak akkor tesszük közzé, ha a folyamat állandósult. Köztes eredményekről továbbra sem adunk tájékoztatást" - jelentette ki a menedzser.

A LíÉquipe egy napja arról írt, hogy Schumacher "pozitívan reagált" az ébresztés folyamatára, amelyet a hét elején kezdtek meg. A grenoble-i egyetemi kórház idegsebészeti osztályának orvosai állítólag "eléggé stabilnak ítélték meg az elmúlt napokban az állapotát ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni az ébresztési folyamatot".

Jean-Luc Truelle professzor, a Párizshoz közeli surenes-i kórház idegsebészeti osztályának korábbi vezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a beteg ilyenkor kinyitja a szemét, a legfontosabb kommunikációs képessége helyreáll, amit olyan egyszerű utasítások végrehajtatásával ellenőriznek, mint például "csukd be a szemed", "nyisd ki a szád", "szorítsd meg a kezem". A LíÉquipe szerint Schumachernél helyreállt ez a képesség.
A lap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a következő két hónap "zavaros időszak" lesz a volt pilóta számára, amelyet letargikus állapotban fog tölteni. A professzor szerint a teljes felépülés akár évekig is eltarthat egy ilyen súlyos fejsérülés után.

Schumacher a franciaországi Méribelben történt síbalesetében szenvedett súlyos fejsérüléseket, azóta a grenoble-i kórházban ápolják. Állapotáról keveset tudni, hivatalos információkkal csak menedzsmentje, illetve a kezelőorvosok szolgálhatnak. A baleset után Schumacher állapota életveszélyes volt, kétszer operálták meg, a második beavatkozás során vérömlenyt távolítottak el az agyából. Állapota az utolsó, január 17-i hivatalos tájékoztatás szerint stabil.

Korábban

A volt Forma-1-es pilótát az orvosok decemberi síbalesete óta mélyaltatásban tartják, és azóta is találgatások folytak pontos állapotáról. A francia Le Journal vasárnap számolt be arról, hogy kórházi körökből úgy értesült, múlt héten megkezdték a pilóta fokozatos felébresztését.

Szerda reggel aztán a L’Equipe is hasonló híreket közölt: „Michael Schumacher ezen a héten pozitívan reagált a mesterséges kómából való felébresztés folyamatára. Még ha óvatosnak is kell lenni, ez kétségkívül a legjobb hír egy hónap után a grenoble-i kórház idegsebészeti osztályáról" – idézte a francia lapot a Telesport, kiemelve, hogy a műveletet az az Emmanuele Gay irányítja, akit korábban a grenoble-i kórház sajtótájékoztatóján is hallhattunk nyilatkozni.

Az orvosok, a család vagy Sabine Kehm, Schumacher menedzsere sem kommentálta a híreket, így hivatalos megerősítés még nincs Schumacher állapotának javulásáról.

A francia lap megkérdezett egy idegsebészt is, aki elmonta, a mesterséges kómából való felébresztés maximális határideje 4 hét, utána már kockázatot jelent az ébresztés. Hozzátették, Schumacher gyógyszeradagját az elmúlt napokban folyamatosan csökkentették, és bizonyos kommunikációs készségek működésével reagált az orvosoknak olyan egyszerű utasításokra, mint a "csukd be a szemed" vagy "nyisd ki a szád" - idézte a hvg a lapot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Colorado Avalanche-Minnesota Wild, NHL-mérkőzés

Elvileg nincsenek egy súlycsoportban. De a Wild most elég nagyot megy. Tovább olvasom