Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Több ezren búcsúztatták Ocskay Gábort

Olyan sokan érkeztek a nevére keresztelt jégcsarnokba, hogy az ott felállított ravatalhoz nem is jutott oda mindenki. Több százan virágaikat a búcsúbeszédek után a jégre dobták be.
Több ezren vettek búcsút ifjabb Ocskay Gábortól Székesfehérváron szerdán délután. Olyan sokan érkeztek a nevére keresztelt jégcsarnokba, hogy az ott felállított ravatalhoz nem is jutott oda mindenki. A beszédek előtt megnyitották az ajtókat és felengedték a lelátókra az embereket. Több százan virágaikat a búcsúbeszédek után a jégre dobták be. A legendás játékost a Béla úti temetőben, a fehérvári önkormányzat által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

Ötéves korától volt otthona a jégcsarnok - mondta Horog László újságíró a jégcsarnok bejárata fölé helyezett tábla leleplezésekor. A leplet a város polgármestere, a sportoló édesapja és barátnője engedte le. "Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok"- áll a táblán, mellette egyik oldalon a sportoló képe, másikon a város címere áll.

Hosszú sor kígyózott két és fél órán át a bejárat előtt. Arra vártak az emberek, hogy a család után elhelyezhessék virágaikat a felravatalozott koporsó előtt. A kezdőkörben állt a ravatal, mellette az utánpótlás játékosai álltak díszsorfalat. A búcsúbeszédek előtt kinyitották az ajtókat, és mindenkit felengedtek a lelátókra. A csarnok zsúfolásig megtelt. Ekkor a csapattársak váltották fel az ifiket a koporsó mellett.

Elsőként Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere búcsúzott. Megemlékezett arról, hogy a jégcsarnokban vette át Ocskay Gábor a kilencedik bajnoki kitüntetését. Halálával nemcsak Székesfehérvárt, hanem Magyarországot is pótolhatatlan veszteség érte. A város mindent megtesz azért, hogy emléke fennmaradjon - mondta Warvasovszky Tihamér.

Fotó: fmh.hu
Fotó: fmh.hu

Ezután Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke méltatta a sportolót.

Egyénisége példát mutat az egész sportágnak - mondta. A ravatalnál Török László újságíró, a család barátja búcsúzott még, majd Spányi Antal megyéspüspök kért áldást.

A legendás játékost a Béla úti temetőben, Székesfehérvár önkormányzata, az Alba Volán Sportklub és az Alba Volán Zrt. saját halottjaként, az önkormányzat által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

Az Alba Volán SC az Alba Volán 19 nevet vette fel, mivel ifjabb Ocskay Gábor a 19-es mezt viselte. A jégcsarnok bejáratánál ősszel állítják fel a róla mintázott szobrot. A bejáratnál külön urnát helyeztek el, hogy a gyászolók hozzájárulhassanak a szobor költségéhez.

Március 25-re virradó éjjel, életének 34. évében hunyt el ifjabb Ocskay Gábor. Halálát heveny szívelégtelenség okozta. 2004-ben szívizom-betegséget diagnosztizáltak nála, akkor pályafutása is veszélybe került, de folytatta a játékot. Folyamatosan ellenőrizték, legutóbb januárban volt kontrollon, és mindent rendben találtak nála.

Ocskay 1975-ben született. 1983-tól volt az Alba Volán SC játékosa, más egyesület mezét soha nem öltötte magára. 1992-ben a junior Eb volt az első világversenye, ahol rögtön gólkirály lett. 18 éves korában már a C csoportos felnőtt vb-n szereplő válogatott tagja volt, azóta egyetlen világbajnokságot sem hagyott ki. A válogatottban összesen 187 alkalommal szerepelt. Sikerlistáján gólkirályi címek, a bajnokság legjobb támadója díjak, és a legértékesebb játékosi címek szerepelnek. A csatár március 21-én kilencedik alkalommal lett magyar bajnok az Alba Volánnal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar szponzor kerülhet a Forma-1-be

Hamarosan magyar szponzora lehet a Forma-1-es Williams- vagy az idei első nagydíjon kettős győzelmet… Tovább olvasom