Szabad Ötletek

2009.05.01. 19:47

Droggal a drog ellen

„Csinálj időrendi leírást a személyek neveiről, akikkel szexuális kapcsolatod volt, és hogy mit csináltatok! Írd le hozzávetőlegesen hány alkalommal folytattál bármilyen tevékenységet és jegyezz fel bármilyen perverziót, amelybe bocsátkoztál! Légy annyira részletes, amennyire csak tudsz!″

Az idézet nem az Egészséges erotika című filmből való, hanem a Szcientológia Egyház egyik űrlapjáról, amelyet a jelentkezők töltenek ki.

A szektát L. Ron Hubbard sci-fi regényíró, a szcientológusok szerint filozófus alapította 1954-ben, mely nagyobb népszerűségre a hetvenes évektől kezdett szert tenni. Bár „szépíróként" ma már kevésbé tartják számon, akkoriban ebből a tevékenységből mégis fedezni tudta „filozófiai kutatásait″, melyet többek között a „dianetikával″ foglalkozó műveiben jelentetett meg. Feltehetően „vizsgálódásai″ közben érte a felismerés: „Szavanként egy pennyért írni nevetséges. Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását.″

Élete során többször is kapcsolatba került a pszicho-tudományokkal: tizenkét évesen megismerkedett a freudi pszichoanalízissel, később depressziója, hosszú alkoholizmusa, drogproblémái és gyógykezelése révén pedig több pszichiáterrel is. (Innentől folyamatos harc dúl a szcientológusok és a pszichiáterek között.) Családja elfordult tőle és nem maradt más neki csak az általa kitalált világ, no meg annak fanatikus követői.

A vallás iránt érdeklődőt először az életvezetési tanácsadásszerű, egyéni problémamegoldásra fókuszáló interjúsorozat vezeti be. A kapott intelmek dodonaiak és a józanész szabályai szerint íródtak: légy megfontolt, emberséges, körültekintő. Ezt a szcientológia vállalatirányítási platformra is átültette, s megszületett a WISE-hálózat, ami a szcientológusok közreműködésével működő vállalatokat hivatott összefogni. De ne szaladjunk ennyire előre.

A szcientológusok szerint hitük/tudásuk kb. ötvenezer éves és praxisukat követve szellemi lényekként megdicsőülve élvezhetjük a tudományos boldogságot. Akárcsak a tudományos szocializmus esetében, itt is történelmi szükségszerűségről van szó, hiszen a természettudományok mögött a humaniórák elmaradtak a fejlődésben, ezért köhécsel recsegve-ropogva az egész nyomorult világtársadalom. Erre kínálnak megoldást.

Elsőre szembeötlik, hogy a szervezet az általuk felvetett kérdésekre tudományos köntösben igyekszik válaszolni - ezt egy vallástól sem várnánk el. Akkor ők miért teszik?

Nézzük például a dianetikát, amely Hubbard szerint „az emberi elme működésének tudománya″. Az emberit, az elmét, a működést és a tudományt kivéve minden rendben van; ezt mondhatja akárki, mondjuk a guberálásra is. De vajon módszeresen végzi-e ezt a tevékenységet? Elkülönül-e a hétköznapi megismeréstől? Cáfolható-e? Illeszkedik-e a tudományos ismeret- és intézményrendszerbe? Elfogadja-e a tudósközösség (legalább egy része)? Válaszunk mindegyikre az, hogy nem.

Maga a szerző még elérhetetlenebb kritériumokat emel: „az elme tudományának″ meg kell mondania, hogy (1) mi a gondolkodás célja, (2) mi az elmebaj és a társadalmi zavar oka. (3) Érvényes magyarázatot kell adnia az elme alaptermészetére és működésére. (4) Technikákat kell kidolgoznia az okok megszüntetésére, (5) megelőzésére. Minderre az a válaszunk, hogy erre sem a dianetika, sem a szcientológia, sem valamely valódi tudomány nem képes önmagában.

A tudományoskodás másik kedvelt módja a képzettársítás erejére alapoz. Maga Hubbard dolgozta ki az úgynevezett Oxfordi képességvizsgálati tesztet, amely nevével a híres egyetemet idézi, bár semmi köze hozzá. Kétszáz kérdése állítólag az ember tíz legfontosabb személyiségjegyét méri, hogy miért pont ennyi az annyi, arról nem szól a fáma. A kérdőív érvényességéről és megbízhatóságáról, kiértékeléséről semmit sem tudunk - éppenséggel ez sem a tudományosság irányába mutat. Még el sem kezdtük, de már nevünket, lakcímünket, telefonszámunkat és életkorunkat kérik. Belenézve konstatáljuk, a teszt ostoba kérdéseire nem lehet teljesen egyértelműen válaszolni, ugyanis a lehetőségek nem merítik ki a szóba jöhető feleleteket. Minden esetben ezek közül választhatunk: igen, talán, nem. Próbálja ki, tud-e rájuk felelni! „Úgy érzi, könnyű pártatlannak lenni?″ „Egy váratlan esemény hatására megrándulnak-e az izmai?″ „Képes-e hat hónapon keresztül magabiztosan tervezni és dolgozni egy rendezvény lebonyolításán?″ „Nyíltan és őszintén csodálja a szépet másokban?″ Nem kicsit hibás kérdésfeltevés: „Kettő vagy kevesebb gyermeket szeretne a családjában, noha egészsége és jövedelme többet is megengedne?″

Mielőtt az egész tesztet beemelnénk ide, tegyük hozzá, hogy a kérdéseken egy betűt sem lehet változtatni, mivel Hubbard készítette - nomen est omen. A szavait nektárként szürcsölő hívek szerint teljesen mindegy, hogy valaki a kaliforniai Monterey-ben vagy az új-zélandi Wellingtonban él, a kitöltéssel „a legpontosabb választ kapja jelenlegi állapotáról.″ Mivel nem vagyunk „clearek″, biztosan találnak gyenge pontokat és megkínálnak némi „tanfolyammal″.

A szcientológia az embert eredendően jónak tartja, amelyet a társadalom ront el azzal, hogy nem hagyja kibontakozni a szellemet (ha Rousseau élne, pereskedhetne a jogdíj miatt). Ezen „elméleti képzéssel″ és egy gyónáshoz hasonló eljárással, az auditálással lehet változtatni. Világos, hogy mindkettő nagyon sok pénzbe kerül, ám a hívektől megszerzett információk visszaélésekre is alkalmasak. Komoly pszichikai nyomást fejthetnek ki általuk, de ezt azzal is el tudják érni, hogy az egyre több pénzt és időt áldozó szcientológust elszigetelik a nem hívő környezettől. Elhitetik vele, hogy jó úton halad, s - néhány tanfolyammal és kezeléssel később - megérdemli a jutalmat, a „tiszta szellemi állapotot″, mert már nagyon mélyen benne jár. Éppen ezért nem szabad hagynia, hogy ártó szándékkal letérítsék erről az útról, „a tudás útjáról.″ Ha csak nem csalódik az illető a tanításban - például, mert nem kapja meg a pénzéért azt a képességet (mondjuk IQ-növekedést vagy a testen kívüli érzékelést), amivel kecsegtették -, nem sok esély van rá, hogy időben észrevegye a behálózást. Nagyon erős pszichológiai faktorok működnek annak érdekében, hogy a csoportgondolkodás és a fanatikus hit körbefonja az újonc szcientológust, aki a kábítószerfüggőhöz hasonlóan keresi a régi tagok elismerését, amelyet újabb áldozatok beszervezésével, továbbá különböző tanfolyamok és eljárások elvégzésével lehet kivívni. Esetükben mindenképp érvényes Marx állítása: „a vallás a nép ópiuma.″

A szcientológia szervezetét is úgy alakították ki, hogy ezt szolgálja: szigorú hierarchia, pontos feladat-meghatározás, divíziók, merev és bürokratikus továbblépés, etikai tisztek, „üzleti titkok″ stb. - mindez cseppet sem emlékeztet egyházi szerveződésre.

A szektával leggyakrabban nem a vallási oldalról kerülhetünk kapcsolatba, hanem fedőszervezeteken keresztül, például az oktatásban (LITE Nyelviskola, Alkalmazott Oktatástan, Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért, avagy ABLE Magyarország). Vagy az üzleti szféra révén (WISE, azaz a szcientológusok nemzetközi gazdasági szervezete, Sciennet). Esetleg vitaminokkal tömnek töménytelen mennyiségben (lásd Lenkei-féle betiltott pirulák). Ott vannak a drogprevenció és rehabilitáció területén (Drogmentes Maraton, Mondj Nemet a Drogokra, Narconon, Criminon). A környezetvédelemben (Magyarországi Föld Egyesület). A kulturális ismeretterjesztésben (Értelem Alapítvány, Művészet az Életért Alapítvány). Iskolákban és óvodákban (Pillantó Kutya Alapítványi Óvoda, Út a Boldogsághoz Alapítvány, Tudomány-Kaptár Alapítvány). Végül az igazi terep: a pszichiátria-ellenes hangulatkeltés (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, azaz CCHR). A felsorolás természetesen nem kimerítő.

Gyerekek, aggódó szülők, drogosok, börtönviseltek, pszichiátriai betegek - mindannyian a szcientológusok és a hozzájuk kötődő szervezetek célkeresztjében. Érdemes végiggondolni, hogy a Szcientológia Egyház többek között miért a mentális zavarban szenvedőket igyekszik megnyerni magának. Gyógyszereiket drognak titulálják (melyet lehet ilyen céllal szedni, de ennyi erővel gyilkos fegyverré válhat Hubbard vaskos könyve is, ha azzal valakit jól fejbe vágnak), ráadásul olyan emberekről van szó, akik általában könnyebben rávehetők az orvosi kezelés visszautasítására. Az interneten számos ilyen esetről olvashatunk, és sajnos gyakran öngyilkossággal vagy gyilkossággal, illetve nehezen tisztázható halálokkal összefüggésben.

Az információ korában egyre több kihívás éri a mindennapi adatkezelési gyakorlatot. Különösen igaz ez azokra a szenzitív adatokra, amelyet a szcientológusok és a hozzájuk köthető szervezetek megszereznek klienseiktől. „Adj meg annyi adatot, amennyit csak tudsz. Légy pontos és részletes, a válaszaidban add meg az emberek teljes nevét″ - szól az instrukció. Azt már csak mi gondoljuk hozzá: „ha ki akarsz lépni, tessék - mindent tudunk rólad.″

Hubbard többször is arra buzdította híveit, hogy a pereket elrettentésre, zaklatásra használják fel, ezzel elvéve a kritikusok kedvét a támadásoktól, akiket elnyomóknak neveznek. Hitehagyott szcientológusok elmondása alapján az ilyen emberrel bármi megtehető. Kedvelt módszer a szerzői jog megsértése miatt indított peres eljárás, de ennél kevésbé kifinomult, akciófilmeket idéző technikáktól sem riadnak vissza.

Hazánkban a szekta egyházként van bejegyezve, így különféle támogatásokra jogosult, melyeket állítólag nem vesznek igénybe. Szeretik azonban elfelejteni, hogy az adófizetők egy százalékos felajánlása, az áfa- és jó néhány adókedvezmény mind az államon keresztül jut el hozzájuk úgy, hogy az állam lemond ezekről a javukra - kvázi tőle kapják. A Népszabadság szerint 2006-ban a Szcientológia Egyház az adófelajánlásokból majdnem 18 és fél millió forintot zsebelt be (azt nem tudjuk, hogy ebben van-e állami kiegészítés). A téma bonyolultságára való tekintettel itt csak utalhatunk arra, hogy a szcientológiához kötődő civil szervezetek és vállalkozások anyagilag is összefonódnak, amit mindkét oldalról hevesen tagadnak.

A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a szcientológia nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Más európai országokban még tovább mentek: Görögországban betiltották, Németországban nem tartják nyilván egyházként, hanem üzleti vállalkozásnak minősül, Franciaországban pedig külön kormánybiztos felügyeli tevékenységüket.

Történetüket végig kísérik a személyes adatokkal való visszaélés, a hűtlen kezelés, a csalás mozzanatai. Sokan hallottak a mai napig üldözött Fishman-vallomásról, amelyet az ELTE honlapjáról - a Magyar Szcientológia Egyház követelésére és fenyegetéseire - eltávolítottak. Fishman egy magas szintről kiugrott amerikai szcientológus volt, akit sikkasztás miatt tartóztattak le: arra hivatkozott, hogy egyházi sugalmazásra emelt el pénzt. Az 1993-ban keletkezett dokumentum feltárta a thetánok és Xenu, Hubbard alkotta világát, továbbá Fishman beszámol arról, hogy kiforgatták vagyonából, tízezer dolláros hitel terheli a számláját, jelenleg házi őrizetben van postai úton elkövetett csalás vádjával és az egyház vezetőitől azt az utasítást kapta, hogy ölje meg pszichológusát, majd végezzen magával is.

A botrányok ellenére továbbra is bővül a szcientológia: számos vállalatvezető jár tréningekre, tanfolyamokra, kap karácsonyra könyveket (nem kisstílű támogatásért cserébe). Ami önmagában nem lenne baj, de szcientológusok célja, hogy 2020-ig létrehozzák a „clear-Magyarországot″, majd ennél továbbmenve az egész bolygót bűvkörükbe vonják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!