Szeged és környéke

2009.09.18. 22:33

Küzdenek a sofőrök a menetrenddel

Közel egy hónapja, hogy a tömegközlekedési nagyprojekt építési munkái miatt lezárások, forgalomelterelések akadályozzák a közlekedést Szegeden. Az elterelt buszok „csak" 5-10 perces késést szednek össze, a dugóba kerülők viszont akár 20-at is – tapasztaltuk tegnap reggel.

Tombácz Róbert

Az elterelt útvonalon közlekedő legforgalmasabb járatok menetidejét teszteltem, amikor tegnap reggel fel akartam szállni a Lugas utcából 7.25-kor induló 90-esre a Csillag téren. De hol a megálló? – adódott az első akadály, ugyanis a buszöböl építése miatt a „hivatalosat" lezárták. Egy tapasztalt környékbelitől megtudtam: áthelyezték a trolimegállóba.

Nem késtem le, ugyanis a végállomástól a megállóig 1 helyett 3 perc alatt tette meg az utat – a Petőfitelep felől álló kocsisor miatt. A cél a Rókusi körút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésének átépítése miatt létrehozott új megálló, a Rókusi pályaudvar volt. Ide a módosított menetrend szerint 7.37-re kellett volna begördülnünk. De 7.37-kor még csak az Agyagos utcánál, a Makkosházi körút elején jártunk – azaz már ekkor 7 perces késésben voltunk.

A busz minden lámpánál pirosat kapott, a Vértónál a teherautók percekig nem engedték be a sorba, a Tesco előtt kialakuló dugó miatt pedig csak araszoltunk. A buszon szódolgozatra készülő lányokat mindez nem zavarta: amíg beértek a Rókus II-be, biztosan jó pár szót memorizálhattak.

Lacikám, sose idegeskedjél! - nyugtatta egyik buszsofőr a másikat a szegedi forgalmi dugóban. Fotó: Miskolczi Róbert

"Lacikám, sose idegeskedjél!" - nyugtatta egyik buszsofőr a másikat a szegedi forgalmi dugóban. Fotó: Miskolczi Róbert
A Rókusi pályaudvarra végül 14 perc késéssel, 7.51-re értünk oda. Még szerencse, hogy csak a csatlakozó 83-ast késtem le, és nem vonathoz siettem. A következő 83-as – hivatalosan – 7.59-re lett volna ott, de meglepetés ért: 7.54-kor felbukkant egy 83A-s, ami szintén elmegy a nagyállomásig. Később a módosított menetrendből megtudtam, ez a járat csak 5 percet késett Makkosháztól a Rókusi pályaudvarig. Ez a busz a Mars tér előtt ragadt a dugóba, ahol percekig álltunk. – Lacikám, sose idegeskedjél! – hallatszott a CB-rádión az egyik sofőr hangja. Hogy a miénket próbálta-e nyugtatni kollégája, nem tudni, de innen már könnyebb utunk volt: legközelebb csak a Dugonics téren dugultunk be. 8.14-re – a hivatalosnál 9 perccel később – értünk a nagyállomásra.

Innen már nem volt gond: az 1-es villamospótló pontban 8.17-kor indult a nagyállomásról, és tartotta a menetidőt. Igaz, az Aradi vértanúk terén egy néni még futott a busz után – majd káromkodott, mikor a sofőr becsukta előtte az ajtót –, de ez nem tartott fel bennünket. Hiába, tartani kell a menetidőt. A Centrumhoz is menetrend szerint, 8.27-re értünk oda. Más kérdés, hogy a módosított menetrend szerint 8.07-re kellett volna teljesítenem ezt a „városnéző" útvonalat. Ha megvárom a Rókusi állomáson a 83-ast – utólag úgy számoltam –, 20 helyett 40 percet kések.

Eltévedt megállók

Mindhárom tesztelt járaton működött az utastájékoztató. A 90-esen minden megálló – az ideiglenesek is – helyes sorrendben és névvel szerepelt, mindenki tudta, éppen hol jár a busz. A 83A-son viszont SZVSE-pályának titulálták a Pulz utcai ideiglenes megállót, az 1V-n pedig Bokor utcának a másutt Bécsi körútnak nevezett buszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!