Szeged és környéke

2011.09.18. 15:23

Nemzeti Vágta: ötödik lett a Homokhátság lova - galériával

Szeged - 72 település lova közül az 5. helyen végzett a homokháti Auenwüste a Nemzeti Vágta tegnap esti fináléjában Budapesten. Nyergében Szendrei-Balogh Ágnessel magabiztosan nyerte az elő- és középfutamot, ám a fináléban beragadt a startnál.

Delmagyar.hu

Politikusok, hírességek is tiszteletüket tették a Nemzeti Vágta hétvégi fővárosi nagydöntőjében a Hősök terén. Láttuk többek között Kaszás Gézát, Keresztes Ildikót és Rékasi Károlyt, aki kiosztott néhány gyors autogramot, és fotózkodott is rajongóival. [namelink name="Gémesi György"] gödöllői polgármester egyik kollégájával cserélt tapasztalatot a VIP-teraszon, ahol a polgármestereket látták vendégül a szervezők. A településvezetőket [namelink name="Kovács Lázár"] sztárszakács személyesen szolgálta ki. Mi mégsem elsősorban rájuk, hanem a nap igazi hőseire, a lovakra és lovasaikra voltunk kíváncsiak.

Nemzeti Vágta 2011 - a döntő képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

VIP-fröccs és székelykáposzta

A pálya mögött felállított VIP-faluban [namelink name="Fekete László"] beszélgetett Pataky Attilával, aki néhány fotó kedvéért a Fogatvágtán győztes Keresztes Ildikót emelte a magasba. Népes társasággal üldögélt [namelink name="Hajas László"] mesterfodrász és [namelink name="Andy Vajna"] filmproducer is. [namelink name="Mága Zoltán"] kisfiával érkezett. – Régen versenyszerűen űztem a fogathajtást, szép sikereket is elértem. De a kezeim miatt ma már nem mernék indulni egy versenyen, nagyon kell rájuk vigyáznom – mondta lapunknak a világhírű hegedűművész. Találkoztunk [namelink name="Czene Attila"] sportért felelős államtitkárral is. A szegedi születésű egykori úszó olimpikon teendői miatt nem tudta megvárni a döntőt, de távolról szorított a Homokháti kistérség lovának. Megkóstoltuk Kovács Lázár székelykáposztáját: a szakács kora délutánra 800 adagot porciózott ki belőle. [namelink name="Horváth Charlie"] ezúttal nem jeges dupla whiskyt, hanem rozéfröccsöt kortyolgatott.

Csongrád megyét a tegnap délelőtti középfutamban két ló képviselte: a tavalyi bronzérmes Bordányé és a Homokháti kistérségé. Szeged lova, Kormányos a szombati előfutamban esett ki. A helyszínen szurkolt [namelink name="Tanács Gábor"], Bordány vezetője és [namelink name="Csányi László"] mórahalmi alpolgármester. – A tegnapi futamgyőzelmek után ma újra belesúgtuk a lovak fülébe: nyerniük kell – mondta az alpolgármester. Először a tavalyi finálé bronzérmesének, a Bordány színeiben induló Katyusának szorítottunk, de történt egy kis malőr: bár Virág András zsoké remekül hajrázott, egy lóorrhosszal Malőr, a Bajai kistérség lova nyert.

– Korábban kellett volna elkezdeni a hajrát – summázta Tanács Gábor. Az ürömre az örömöt Auenwüste szolgáltatta: a Homokháti kistérség pacija Szendrei-Balogh Ágnessel a nyergében megnyerte középfutamát, és bejutott a legjobb öt ló közé. Csányi Lászlóval együtt aggódtunk a felvezetőkör alatt, amikor Auenwüste idegességében majd levetette hátáról zsokéját. Ágnes szerencsére tartotta magát és a kirobbanó formában versenyző lovat: akárcsak a bordányi elővágtán, külső íven előzte meg az utolsó körben Karád lovasát. Ágnest sok ismerőse biztatta a helyszínen: boldogan integetve és megkönnyebbülve fogadta a hangos ovációt. A középfutam lovasai közül a törékeny szőke lányt tapsolta meg leghangosabban a közönség. Az esti döntőig számos színes program szórakoztatta a vendégeket: kishuszárok és fogatok vágtája, jótékonysági sztárfutam követte egymást, de volt kozák lovasbemutató és kocsitoló verseny is. – Most már a döntőt is megnyerjük! – jelentette ki magabiztosan Csányi László. A 6 órakor kezdődő döntőn minden szem a pályára szegeződött: több ezren követték végig a helyszínen, ahogy a fináléban végül a Bajai kistérség lova diadalmaskodott. Auenwüste beragadt a rajtnál, a 3 kör kevés volt ahhoz, hogy feljebb kapaszkodjon –  72 döntőbe jutott ló közül végül az 5. lett.


Korábban írtuk:

Nemzeti Vágta 2011. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A tavalyi finálé bronzérmese, Katyusa ezúttal csak második lett középfutamában, így nem sikerült a legjobbak közé jutnia.

A Homokhátsági színekben induló ló ellenfele a fináléban Bükkösd, a Bajai kistérség, Siófok és Almáskeresztúr lovai lesznek.

Nemzeti Vágta 2011. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A végső győztes jutalma 10 millió forint.

Az RTL-klub élőben tudósít a döntőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!