2013.10.28. 21:08
Zsombói rétes sült a Gerbeaud-ban
Szeged - A fővárosi Gerbeaud cukrászait tanította réteskészítésre nemrégiben két zsombói asszony. Az ország egyik legpatinásabb cukrászdájából ugyan kidobná a sütőt a 75 éves Marika, az ebben nem tökéletesre sült 300 szelet rétes mégis fél óra alatt elfogyott.
A zsombói rétes híre immár a fővárosba is eljutott. A mórahalmi és újszentiváni rétesfesztiválokon is többszörösen nyertes csapatot, Király Mihálynét és lányát, Gyuris Jánosnét nemrégiben az ország egyik leghíresebb cukrászdájába, a Gerbeaud-ba hívták – sütni. A két Marika mestercukrászok figyelő tekintete mellett készített több mint 300 szelet rétest egy konferencia vendégeinek. Lényegében ők tanították a szakembereket a hagyományos, asztalon nyújtott, húzott rétes készítésére.
– Egész nap videóztak, fotóztak. Mellénk állítottak egy fiatalembert, őt be is fogtuk a munkába, hadd tanuljon – mesélte a fiatalabbik Marika, aki 75 éves édesanyjától tanulta a sikerreceptet, az idős asszony pedig egykori szomszédjától. – Nem célunk, hogy megőrizzük a titkát, szívesen megtanítunk bárkit, hogyan kell olyan leveles tésztát készíteni, amit a szél is szét tud fújni – mondta [namelink name="Gyuris Jánosné"]. – A receptet mindenkinek leírjuk, aki kéri, de igazából ezt meg kell mutatni, csak úgy lehet megtanulni.
A két zsombói asszony azt mondja, szép hely a Gerbeaud. Az idősebb Marika azonban kicsit elégedetlen volt.
– Drágaságom, ha nekem ilyen sütőm lenne otthon, már régen kidobtam volna – fordult az egyik ott dolgozóhoz, amikor nem úgy sült a rétesük, ahogy szerette volna. Neki a saját gázsütője az igazi.
Az öt kiló rétes azonban még úgy is elfogyott mindössze fél óra alatt, hogy nem sült kellően levelesre. A két asszony már meg is kapta az újabb meghívást a patinás fővárosi cukrászdába: márciusban ismét ott sütik majd híres rétesüket.