Szeged és környéke

2013.12.22. 19:47

Internethez nem kell rámpa

Szeged - Ideiglenes helyre, az Oroszlán utcába költözött a megváltozott munkaképességűek munkaközvetítő irodája Szegeden. 5 meredek lépcső vezet föl a helyiségbe.

Horváth Attila

– Néhány hónappal ezelőtt a munkaügyi központban járt súlyosan fogyatékos ismerősöm, hogy állást találjon. Átküldték az Oroszlán utcába. Azt mondták, ott van az új munkaközvetítő iroda, amelyik velük foglalkozik – mesélte lapunknak egy neve elhallgatását kérő nő. Ismerőse középkorú asszony, bal lábára alig tud ráállni, bal kezét egyáltalán nem tudja használni, mert agyvérzése volt. Amikor megérkezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének Oroszlán utcai irodája elé, döbbenten látta, hogy nincs akadálymentes bejárat.

A biztonsági őr segített az asszonynak felmászni a rámpa nélküli, 5 fokos lépcsőn.

Korlátozott lehetőségek a megváltozott munkaképességűeknek. Lépcsőzetes probléma. Fotó: Karnok Csaba

Korlátozott lehetőségek a megváltozott munkaképességűeknek. Lépcsőzetes probléma. Fotó: Karnok Csaba
– Az Oroszlán utcába csak ideiglenesen költözött az az ügyfélszolgálat, amely a munkaközvetítést is végzi, mert hamarosan megoldódik a végleges elhelyezése. A kormányhivatal Sólyom utca 2. szám alatti épületét a jövő évben ez Európai Unió támogatásával 312 millió forintból alakítják át, és teszik minden fogyatékkal élő számára teljesen akadálymentessé, ez nyár végére várható. Addig is többféle módon lehet elérni a foglalkoztatási rehabilitációval foglalkozó szakértőket – közölte kérdésünkre [namelink name="Varga Márta"], a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószóvivője.

Hozzátette: a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve a megváltozott munkaképesség megállapításától a juttatások folyósításán át a munkaközvetítésig minden faladatot ellát. Hivatalos ügyfélszolgálati helye a Deák Ferenc utcában található, ahol minden rehabilitációs témakörben teljes körű szolgáltatással várja ügyfeleit. Az épület akadálymentesített.

– Több helyen fogadják a megváltozott képességű munkakeresőket. Minden péntek délelőtt az ÉBÁI Vasas Szent Péter utca 9. szám alatti épületében, amely akadálymentes. A mentorok személyesen is felkeresik azokat, akik kérik. Ezenkívül a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv kétoldalú megállapodást kötött a SZITI Kulturális és Mentálhigiénés Egyesülettel, amely munkaerő-piaci szolgáltató irodát működtet a megváltozott munkaképességűeknek Szegeden, a Dózsa utcában. Az ügyfelek körében népszerű az elektronikus ügyintézés, ezen keresztül is le lehet adni munkavállalási és munkaerő igényt. Varga Márta úgy tudja, azok az ügyfelek, akik mozgásukban akadályozottak, leginkább ezt az ügyintézési formát használják. Többségük otthon, számítógép előtt ülve tartja a kapcsolatot a világgal.

– Fontos, hogy a rehabilitációs hivatalunkban megjelenő ügyfelek jellemzően rehabilitációs ellátásban részesülnek, és mozgásukban nem súlyosan korlátozottak. Nagyon ritka az a mozgásában ténylegesen és súlyosan korlátozott ügyfél, aki munkavállalás miatt keresi fel a hivatalt – írta levelében Varga Márta, aki hozzátette, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv a beköltözés előtt megvizsgálta az Oroszlán utcai épületet az akadálymentesítés fontossága miatt. Tekintettel arra, hogy az épület műemléki védelem alatt áll, csak olyan építészeti megoldásokkal lehetne az akadálymentesítést megoldani, amely fizikailag és az anyagi erőforrások tekintetében is kivitelezhetetlen. Szerinte ez eddig nem jelentett akadályt az érdemi munka elvégzésében.

Arról, hogy miért olyan épületbe költözött az iroda, amit nem lehet akadálymenyessé tenni, nem kaptunk felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!