Szeged és környéke

2014.05.23. 22:16

Savanyú tej és a többiek

Szeged - Sok lejárt szavatosságú élelmiszert találtak tavaly a boltok polcain a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei. A fogyaszthatóság napjának utolsó másodpercéig kint lehet az áru az üzletben, de ezután már szigorúan büntetnek még akkor is, ha a termék nem válik azonnal fogyaszthatatlanná.

Munkatársunktól

Egyre több a lejárt élelmiszer a boltokban – írta a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatására hivatkozva a Napi Gazdaság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavalyi ellenőrzései alapján a leggyakoribb jogsértés a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idővel való forgalmazás, de sok a probléma az élelmiszerek nyomon követhetőségével is, azaz nem tüntetik fel magyarul a termékkel kapcsolatos legfontosabb információkat.

a ráütött dátum napján éjfélig is kint lehet az üzletek polcain

A ráütött dátum napján éjfélig is kint lehet az üzletek polcain a termék. Illusztráció.

Tárolási próba

[namelink name="Csanádi József"], az SZTE Mérnöki Karának docense többek között tejipari technológiát oktat a diákoknak. – Akik nagyüzemben gyártanak tejterméket, azoknak rendelet írja elő az úgynevezett tárolási próbát: beteszik a hűtőbe, és időnként megnézik a minőségét. Itt derül ki, hogy az mit bír ki, és ennek alapján kerül rá a lejárati idő. Kisüzemi gyártásnál már problémásabb a helyzet, itt a szokásjog alapján kerül a lejárati idő a csomagolásra: például egy három hónapig érlelt sajt utána még 50-60 napig marad szavatos. Ebből is látszik, hogy a lejárat napján és picivel utána még a tejtermékek sem lesznek egyből fogyaszthatatlanok – mondta a docens.

A NÉBIH-nél megtudtuk: a gyártó határozza meg, hogy egy termék meddig jó, a ráütött dátum napján éjfélig is kint lehet az üzletek polcain. Ekkor még lehetőség van akciózására is, ám a szavatossági idő másnapján már kedvezménnyel sem szabad árusítani a lejárt termékeket.

Aki ezt megteszi, büntetésre számíthat, ennek nagysága függ a lejárt szavatosságú termék mennyiségétől, a forgalmazó árbevételétől, valamint hogy követett-e már el korábban is hasonló jogsértést. A büntetés 15 ezer forinttól több 100 millió forintig is terjedhet. A NÉBIH ellenőrei tavaly 68 ezer 783 esetben ellenőriztek takarmány- és élelmiszer-előállítókat, illetve -kereskedőket – 902,6 millió forint bírságot szabtak ki.

Több szegedi nagy élelmiszerüzletben kerestünk lejárt termékeket, habár a NÉBIH tájékoztatása szerint Csongrád megyében a folyamatos ellenőrzések tapasztalatai szerint nem találtak kiugróan magas számban szavatossági időn túli terméket. Többtucatnyi gyorsan romló és tartós élelmiszert néztünk át, amelyek között a leghamarabb lejárók aznapiak voltak. A Sparban például külön helye van a hamarosan lejáró hűtendő árunak, 25–50 százalékkal kínálják olcsóbban.

– Mindig megnézem a lejárati időt, különösen azoknál a termékeknél, amelyeket nem használok fel azonnal. Nem emlékszem, hol, de futottam már bele lejárt élelmiszerbe, ám ez nem jellemző. Az aznapi lejáratú akciós árukat a tej kivételével bátran vásárolom, eddig egyik sem volt ehetetlen vagy rossz kinézetű. A tejet is csak azért hanyagolom, mert ha véletlenül mégis savanyú lenne, sok veszne kárba. De egy joghurtban vagy salátában nincs nagy kockázat – mondta [namelink name="Csorba Anita"], aki három aznap lejáró szavatosságú akciós banános túró rudit tett a kosarába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!