Szeged és környéke

2014.10.13. 20:27

Szeged baloldali sziget

Szeged - A szocialista Ménesi Imre aratta vasárnap a legnagyobb különbségű győzelmet Szegeden az önkormányzati választáson. Botka László az új szabályok értelmében már nem lehet egy személyben polgármester és országgyűlési képviselő. Hosszú évek után búcsúzik a szegedi közgyűléstől Pocsai Blanka, Gyimesi László és Bohács Zsolt fideszes politikus.

Munkatársunktól

 Herczeg újraszámolást kér

Algyőn rendkívüli izgalmakat hozott a polgármester-választás. Herczeg Józsefnek két kihívója volt, végül a független Molnár Áron 9 szavazattal előzte meg Herczeg Józsefet. Molnár 668, Herczeg 659, a fideszes Pongrácz Tamás pedig 610 voksot kapott. Herczeg József lapunk érdeklődésére elmondta, kérni fogja, hogy számolják meg újra a szavazatokat. A törvény szerint a választástól számított három nap a jogorvoslati határidő. Herczegnek szerdáig kell benyújtania a fellebbezését.

Botka Lászlót vasárnap negyedszer választották meg Szeged polgármesterének. A szocialista politikus 13 ezer 577 szavazattal verte meg első számú kihívóját, a fideszes Kothencz Jánost. Az MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért képviselőjelöltjei is fölényesen győztek Szegeden, összesen 7 ezer 821 szavazattal kaptak többet, mint a Fidesz–KDNP–L.É.T. képviselőjelöltjei. Ez is azt mutatja, hogy Botka – a korábbi választásokhoz hasonlóan – a baloldali szavazóknál jóval nagyobb kör szimpátiáját, támogatását is megszerezte.

A baloldali pártok többséget szereztek vasárnap a 28 fős szegedi városi közgyűlésben, amelyben az elmúlt négy évben a fideszesek a jobbikos képviselővel voltak többségben. [namelink name="Botka László"] 2019-ig kényelmes többséggel a háta mögött irányíthatja a várost. A 20 szegedi egyéni választókerületből 17-ben győzött a baloldal jelöltje. A képviselő-választás legizgalmasabb párharca Alsóvároson zajlott a 6-os választókerületben, ahol [namelink name="Sebestyén József"] (MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért) mindössze 10 szavazattal előzte meg Hüvös Lászlót (Fidesz–KDNP–L.É.T.).

Fotó: DM

Fotó: DM
Hétfőn kerestük Hüvöst, hogy megtudjuk, kéri-e a szavazatok újraszámolását, de nem értük el. Az ismeretlenségből feltűnt [namelink name="Kardos Irén"] (MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért) 110 vokssal verte meg a Fidesz helyi elnökét, Gyimesi Lászlót az 5-ös körzetben, Móravároson. Ezzel Gyimesi nyolc év után kiesett a szegedi közgyűlésből. [namelink name="Pocsai Blanka"] (Fidesz–KDNP–L.É.T.) 1994 óta dolgozott a közgyűlés oktatási bizottságának tagjaként, 1997-ben egy lemondás következtében lett önkormányzati képviselő, s dolgozott utána négy cikluson át a testületben. Most ő is távozik: Joób Márton (MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért) megelőzte 261 szavazattal.

 Már nem lehet polgármester és parlamenti képviselő is

Október 12-én léptek hatályba az önkormányzati képviselők és polgármesterek összeférhetetlenségére vonatkozó új szabályok. A jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyben országgyűlési képviselők is. Kövér László házelnök tegnap a parlament plenáris ülésén arról tájékoztatott, hogy Botka László hétfőn bejelentette, a törvény szerint összeférhetetlenség áll fenn vele szemben. Ennek megszüntetéséig nem gyakorolhatják jogaikat, díjazásban nem részesülhetnek. Botkának 30 napja van az összeférhetetlenségi ok megszüntetésére. Ennyi ideje van, hogy lemondjon az országgyűlési képviselői mandátumáról.

A legnagyobb különbségű győzelmet [namelink name="Ménesi Imre"] aratta. A szocialista képviselő 868 szavazattal verte meg Újrókuson a fideszes Szőke Barnabásnét. De más kerületekben is jócskán felülmúlta a baloldali jelölt a fideszest, így Tarjánban [namelink name="Mészáros Tamás"] 862 szavazattal előzte meg Páger Bélánét, [namelink name="Nagy Sándor"] pedig 817 vokssal verte meg Bohács Zsoltot, az elmúlt ciklus Fidesz–KDNP frakcióvezetőjét. Ezzel Bohács is kiesett a közgyűlésből. 9 olyan körzet van, ahol a baloldali jelölt 500–900 szavazattal kapott többet, mint a fideszes. A legkevesebb, 8 szavazatot [namelink name="Németh Ákos"] (Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesület) kapta.

Az új szegedi városatyák: [namelink name="Sebestyén József"], [namelink name="Kardos Irén"], [namelink name="Binszki József"], [namelink name="Szécsényi Ferencné"], [namelink name="Szénási Róbert"], [namelink name="Mészáros Tamás"], [namelink name="Joób Márton"] és [namelink name="Berkesi Ottó"] (mind MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért), [namelink name="Kothencz János"] és [namelink name="Bródi János"] (Fidesz–KDNP–L.É.T.), valamint [namelink name="Tóth Péter"] (Jobbik).

Baloldalon akár két frakció is alakulhat, hiszen a Demokratikus Koalíció mindhárom jelöltje bejutott a közgyűlésbe. Három képviselő kell egy frakcióhoz. A szocialista képviselőcsoportot vélhetően [namelink name="Kozma József"], a DK-t [namelink name="Binszki József"] vezetheti majd. Kothencz egy interjúban elmondta, még nem tudja, ki vezeti majd a Fidesz–KDNP-frakciót. Megjegyezte, „a poszt nem feltétlenül kötődik párttagsághoz". Kothencz János sem a Fidesznek, sem a KDNP-nek nem tagja.

Kattintson a nagyobb képért!

Kattintson a nagyobb képért!
A választási eredmények szerdán emelkedhetnek jogerőre, ha senki sem nyújt be fellebbezést, akár már a héten megtarthatják Szegeden az alakuló ülést, amelyen megállapítják a tiszteletdíjakat, döntenek az alpolgármesterek személyéről és a bizottsági összetételről. A törvény szerint a választástól számított 15 napon belül meg kell alakulnia az új közgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!