Szeged és környéke

2014.12.19. 20:31

Élelmiszeradó: együtt nyel termelő, áruház és vevő

Szeged - Már látszik, hogy a multikra kivetett, 2015-től drasztikusan megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, az ˝élelmiszeradót˝ nem csak az áruházak fizetik majd meg jövőre. A sarc a beszállítókkal együtt a fogyasztókat sújtja.

Fekete Klára

– Nagy valószínűséggel 3 szereplő nyeli majd le az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat: a termelők, a vevők, és maga az áruházlánc – nyilatkozta [namelink name="Ledó Ferenc"], a szentesi, szinte valamennyi áruházláncnak szállító DélkerTész elnöke.

Szentesi paprika az egyik hipermarketben. Drágulhat a hazai az élelmiszeradó miatt. Fotó: Karnok Csaba

Szentesi paprika az egyik hipermarketben. Drágulhat a hazai az élelmiszeradó miatt. Fotó: Karnok Csaba

 Akik jól járnak: Coop, CBA, Reál

A törvény alapján a Coopot, a CBA-t és a Reált nem sújtja a díjemelés, a legtöbb boltjuk még mentesül is a díjfizetés alól, ugyanis éves árbevételük nem éri el az 500 millió forintos határt. Azét, mert franchise-rendszerben működnek, azaz sok kisebb vállalkozásra tagolódnak. A Spar és az Auchan már jelezte, hasonló rendszerben működne, mint a CBA.

– Ezért bennünket is súlyosan érint majd, a termékeinkért ugyanis kevesebbet kapunk. Megtehetik, mivel a friss zöldségből, gyümölcsből mindig túlkínálat van. Hogy milyen arányban osztoznak a költségeken a felek, azt a mi szövetkezetünk majd jövőre, húsvét után veszi észre: akkor jön a csúcs, ami egészen októberig eltart.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) múlt heti közleményében azt írta: az ágazat szereplői attól tartanak, a köznyelvben élelmiszeradónak nevezett díj emelése a beszállítókat is érintheti. A hazai áru helyett az olcsóbb importot teszik majd az áruházi polcra, és nyomás alá helyezik a beszállítókat, hogy áraikat csökkentsék. Ezt a kisebbek azért tűrik el, hogy a polcokon tarthassák a termékeiket. A NAK szerint az intézkedés veszélyeztetheti a zöldség-gyümölcs ágazat jövedelemtermelő képességét. Kérik, a kormány akadályozza meg azt, hogy a láncok megpróbálják áthárítani a terheket másokra.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése a fogyasztókat is sújthatja jövőre. Fotó: Karnok Csaba

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése a fogyasztókat is sújthatja jövőre. Fotó: Karnok Csaba
Milyen díjról van szó? A kereskedelmi láncok az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek, a Nébihnek „adóznak" azért, hogy a hatóság el tudja látni a felügyeleti tevékenységével összefüggő feladatait. Az éves díj mértéke eddig az előző évi nettó árbevétel 0,1 százaléka volt, mindenki egységesen utalt. Jövőre azonban sávos lesz a díj – ezt az adótörvényekkel együtt szavazta meg a parlament nemrégiben. 500 millió forintig nem kell fizetni, 300 milliárd felett viszont 6 százalék a sarc. A Tesco és a Spar több mint hússzorosát fizetheti a jelenleginek.

Helyi beszállítók

A Tesco honlapján azt olvastuk, hogy 1300 magyar vállalkozással állnak kapcsolatban, saját márkás termékei között 140 magyar termék található. Lapunkban rendszeresen megírjuk: beszállítói fórumokat rendeznek. A Tesco 2009 őszén indította el regionális beszállítói fórum programját azért, hogy megismerjen olyan helyi cégeket, amelyek korábban méretük miatt nem válhattak partnerükké. Arra a kérdésre, hány Csongrád megyei beszállítójuk van jelenleg, lapzártáig nem válaszoltak. Ugyanezt megkérdeztük a Csongrád megyei agrárgazdasági kamarától, de tőlük se jött válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!