Szeged és környéke

2015.01.23. 21:02

Elkülönítik az őstermelőket

Szeged - A jövőben nem árusíthat egymás mellett a kolbászos és a zöldség-gyümölcsös őstermelő a szegedi Mars téri piacon. A Nébih szerint ennek már eddig is így kellett volna lennie.

Fekete Klára

 Miért nem mindegy?

Megírtuk: a belváros felé „lejt" a Mars téri piac nagycsarnoka, míg a városhoz közelebb eső részen nagy a tumultus, a Csillag börtön oldalán üresen állnak az asztalok. Emiatt sikerült az építkezés megkezdése előtt magasabb áron eladni az asztalok bérleti jogát a még csak a tervezőasztalon létező nagycsarnok frekventáltabb részein.

– Itt kell hagynunk azt az asztalt, amelyre 2009-ben liciten alkudoztunk. Mivel jó helyet szerettünk volna, áldoztunk érte, most azonban el kell költöznünk – panaszolta az egyik Mars téri árus, aki többek között kolbászt is kínál vevőinek. – Közegészségügyi előírások miatt nem árusíthatunk egymás mellett azokkal az őstermelőkkel, akik zöldséget és gyümölcsöt pakolnak ki az asztalaikra.

Nem újonnan megjelent rendeletekről van szó, hanem egy 2004-es, az élelmiszer-higiéniáról szóló és egy 2010-es, a kistermelői termékek forgalmazásáról szóló jogszabály tartalmazza azt, hogy a kistermelői termékek árusítása során az élelmiszereket el kell különíteni egymástól.

– Az előző évekhez hasonlóan 2014-ben is rendszeresen végeztünk ellenőrzéseket a Szegedi Vásár és Piac Kft. által üzemeltetett Mars téri piacon. Ekkor derültek ki a hiányosságok, amelyeket legutoljára 2014 őszén jeleztünk a piac üzemeltetőjének – nyilatkozta dr. Tihanyi Zala járási főállatorvos.

Kistermelői húskészítményeket ezentúl csak a csarnok Cserzy Mihály utca felőli traktusában árulhatnak a Mars téri őstermelők. Fotó: Karnok Csaba

Kistermelői húskészítményeket ezentúl csak a csarnok Cserzy Mihály utca felőli traktusában árulhatnak a Mars téri őstermelők. Fotó: Karnok Csaba
– Sorozatban kaptuk a közérdekű lakossági bejelentéseket is. Azt kifogásolták, miért lehet a kistermelői húskészítményeket úgy forgalmazni, hogy azokat a közvetlenül mellettük lévő zöldség-gyümölcs termékek szennyezhetik, miért nincsenek a kistermelői húskészítményt forgalmazók elkülönítve, mint a tejesek. Egyes kistermelőknél súlyos hiányosságokat is felderítettünk – tette hozzá a főállatorvos.

Mivel az értékesítés feltételeit a területet üzemeltető piacnak kell biztosítania, ezért idén január 14-én újabb megbeszélést hívtak össze, amelyen az érintett kistermelők, valamint a piac képviselője és a Nébih is jelen volt. A cél az volt, hogy kompromisszumra jussanak.

– A rendelet előírásainak megfelelő helyet a hatóság képviselőivel egyeztetve a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli traktusában jelöltük ki az érintett 7-8 őstermelő számára – mondta [namelink name="Németh István"], a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!