Szeged és környéke

2015.11.25. 20:54

Szegedi cég is érintett a nagy kecskeméti bundaügyben

Egy szegedi önkormányzati képviselő családtagja is érintett a KSE-ügyként elhíresült nagy kecskeméti bundaügyben, amelyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség.

Szabó C. Szilárd

Az egyik szegedi önkormányzati képviselő erkölcsi mércéjét emlegette a pénteki városi közgyűlésen a jobbikos Tóth Péter, amikor azt mondta, hogy a politikus családtagja 425 millió forintos sikkasztási ügybe keveredett Kecskeméten. (2015. november 20.: Megválasztották a cégvezetőket)

A kecskeméti média már évek óta figyelemmel kíséri a KSE-ügyet. Rajnai Attila, az ország egyik legjobb oknyomozó újságírója a Kecskemét Leaks nevű blogján 2012 januárjában Kecskeméti bundaügyek címmel hosszú írást közöl. Ebben egyebek mellett azt írja, hogy Zombor Gábor, Kecskemét fideszes polgármestere 2009 júniusában egyedülálló modellként mutatta azt az önkormányzati tulajdonú céget, a Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft.-t, amit a helyi teremlabda – kosár-, kézi- és röplabda – sportegyesületek fenntartására alapított a város. A sportcég felügyelőbizottságának egyik tagja már 2011 elején szabálytalanságokat talált a KSE Kft.-nél, amit a könyvvizsgáló is megerősített. A közgyűlés vizsgálóbizottságot állított fel a KSE-ügyben.

Rajnai azt írta, hogy a KSE Kft. a Pest megyei Kocséron bejegyzett vállalkozáson kívül egy göröcsönyi (Baranya megye) és egy szegedi székhelyű vállalkozással kötött reklám-marketing tevékenységről szóló szerződést. Rajnai cikke szerint a KSE Kft. 2009. augusztus és 2010. december között 170 millió forintot fizetett ki reklámszolgáltatásként szegedi cégnek.

2011 végén Zombor Gábor, az MSZP és egy kecskeméti magánszemély feljelentést tett KSE-ügyben, amit egyesítettek, és mivel a vám és pénzügyőrség regionális nyomozócsoportjának felügyeletét ellátó Bács-
Kiskun Megyei Főügyészség elfogultságot nyújtott be, az ügyet Szegedre helyezték.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője október végén arról tájékoztatott, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség hat emberrel szemben a KSE-ügyben. (Vádat emelt az ügyészség a KSE-ügyben, 2015. október 29.)

Az ügyészség tájékoztatása szerint három vállalkozás 2009 és 2011 között fiktív számlákat állított ki marketing- és reklámtevékenységről a KSE Kft.-nek. A számlák átutalt ellenértékét a cégvezetők készpénzben felvették, majd visszajuttatták a KSE Kft. ügyvezetőjének, aki azután a sportolók járandóságát a munkaszerződésben járó juttatásokon felül – az adók kikerülésével – készpénzben kifizette. A teljesítés nélkül kifizetett számlák összértéke 425 millió forint volt.

A vádirat szerint a KSE Kft. ügyvezetője a bűncselekményt az alakuláskori marketingigazgató felbujtására és közreműködésével követte el, a sportcég könyvelője tudtával, aki közreműködött a valótlan tartalmú könyvelés elkészítésében. Az ügyészség tájékoztatása szerint a három beszámlázó cég ügyvezetője bűnsegédként járult hozzá a hűtlen kezelés elkövetéséhez. 

Szerettünk volna tegnap beszélni a szegedi cég ügyvezetőjével, de nem értük el telefonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!