Szeged és környéke

2015.12.17. 20:27

Megkóstoltuk a karácsonyi vásárok italait: Krampampuli és társai

Az idei karácsonyi vásárok legnépszerűbb itala a krampampuli, amit a legendák szerint bányászok vagy egyetemisták találtak ki, hogy minél olcsóbban berúgjanak. Vannak, akik a forralt borba vesznek egy kis töményet. A vöröshöz ágyas cigánymeggyet, a fehérhez fahéjas-mandulás almapálinkát kérnek.

Arany T. János

Jótékony italok

A Délmagyarország–Rotary adventen a Klauzál téren is kapható forralt bor és forró tea. Az italokért mindenki annyi pénzt ad, amennyit akar. A bevételt a Dr. Waltner Károly Otthonnak ajánlották fel.
– Forró és nem forralt bor a miénk, ami hét ízben kapható. Ha forralják, kiforr az alkohol belőle – mondta a szegedi Széchenyi téren lévő Szent Pétör Serpenyője egyik dolgozója, amikor az italokról kérdeztük. Az adventi vásárok gasztronómiai kínálatát (Csodás bárány és elvetemült kacsa, 2015. december 5.) és a kürtőskalácsokat (A faszénen sült erdélyi nyert, 2015. december 15.) már teszteltük, most az italkínálatot térképeztük fel.

 A Szent Pétör Serpenyőjénél a fogarasi meggyet, a szabolcsi fahéjas almást és a legnépszerűbb italt, a naranccsal, gyömbérrel ízesített forró fehérbort decinként 280 forintért adják. 

Évát ebédidőben kaptuk el az egyik lepényes előtt. – Az étel szenzációs. Most teát iszom mellé. Munkaidőben vagyok, ezért a forralt bor még várat magára – mondta.

A villányi Gál Pince forralt borának decije 200 forint, ami mellé gyümölcs és puszedli jár. A különlegességek kedvelőinek a diós, ürmös, mézes-almás és mandulás borokat javasoljuk. Ezek kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos forralt borok.

A boros cég szomszédságában a Gyulai Pálinka faházában almaléből és almapálinkából készített forró italt kínálnak. Ebből 490 forint két deci. Szabó Fruzsina eladó elmondta, vannak, akik a forralt borba vesznek egy kis töményet. – A vöröshöz ágyas cigánymeggyet, a fehérhez fahéjas-mandulás almapálinkát kérnek. Ez nekem is újdonság – mondta.
 

Az oroszlányi vállalkozás tüzes chilis és aszalt szilvás forralt vörösborát sokan keresik. Ezekből két deci 400 forintba kerül. Fotó: Kuklis István

Az oroszlányi vállalkozás tüzes chilis és aszalt szilvás forralt vörösborát sokan keresik. Ezekből két deci 400 forintba kerül. Fotó: Kuklis István


Az Aranyhal étteremnél Olajkár József Zoltántól megtudtuk, a legjobban a krampampuli fogy. Ez egy kevés töménnyel és fűszerekkel megbolondított forralt bor. – Tavaly az angol puncs volt a menő. Minden évnek megvan a sajátossága. A második legnépszerűbb italunk a mandulás forralt bor – árulta el. Mindkét ital decijét 290 forintért mérik. Velük szemben egy oroszlányi vállalkozás tüzes chilis és aszalt szilvás forralt bort kínál. Ezekből két deci 400 forint.

 A Dóm téren Katlan Tóninál (ez a vállalkozás, nem a vállalkozó neve) italok széles tárháza kapható. A klasszikus kávé, forró csoki, forralt bor mellett itt is van krampampuli (320 forint/deci) és málnapálinkás puncs. Ebből két deci 650 forint. Itt azt is megtudtuk, a krampampulit a legendák szerint bányászok vagy egyetemisták találták fel, hogy minél olcsóbban berúgjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!