Szeged és környéke

2016.01.19. 11:50

Idén nem adják fél áron az alkoholt a vendéglők

Csongrád megye - Ebben az évben február 11-ére esik a torkos csütörtök, amikor mindenki fél pénzért lakhat jól a vendéglőkben. A Magyar Turizmus Zrt. tizenegyedik gasztronómiai rendezvényére már regisztrálhattak az éttermek, a vendégek pedig mától nézegethetik a folyamatosan bővülő listát.

Fekete Klára

Néphagyomány

A húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú farsangi időszak népszokásai közé tartozik a „farsang farkát", azaz a végét jelentő 3 nap: a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. A torkos csütörtök lényege, hogy a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon az emberek bőségesen fogyasztottak zsíros és a farsangi időszakhoz kötődő ételeket. A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban elevenítette fel először a hagyományt.
– Kétnapos, csütörtöki és pénteki svédasztalos torkos napokat, zenés esteket tervezünk a Sziki Vigadóban – mondta [namelink name="Szabó László"] tulajdonos. – A vendéglő amúgy csak hétvégeken tart nyitva, de ezzel a rendezvénysorozattal a törzsvendégeinknek szeretnénk kedvezni. Aki asztalt foglal, nem kell átadnia a helyét a következő „turnusnak", egész estére az övé.

Február 11-én lesz idén a torkos csütörtök: az éttermek regisztrációja már elkezdődött, a jelentkezéseket a nagy esemény előtt két nappal, február 9-én zárják. Megnéztük a torkoscsutortok.itthon.hu honlapon, hol tart a helyi lista, de kiderült, a vendégek csak mától léphetnek be a rendszerbe. Vagyis egyelőre nem lettünk okosabbak.

Érdeklődtünk több étteremben is, hogy csatlakoznak-e az akcióhoz, de a legtöbben azt válaszolták, hogy még nem tudják. Azokat kerestük elsősorban, amelyek már tartottak torkos csütörtököt: a szegedi Mojót, Potykát, Port Royalt, a zsombói Jóbarátot, a vásárhelyi Olivát, a szentesi Galériát, a makói Gloriust, a csongrádi Kertvendéglőt. Több helyen a téli átalakítás, festés esik egybe idén a torkos csütörtökkel, ezért 2016-ra nem vállalják be.
 

  A legifjabbak is szívesen torkoskodnak az éttermi finomságokból. Archív fotó: Kuklis István

A legifjabbak is szívesen torkoskodnak az éttermi finomságokból. Archív fotó: Kuklis István

Egy évvel ezelőtt mindössze 16 Csongrád megyei étterem neve szerepelt a torkos csütörtökhöz csatlakozó éttermek listáján, 11 volt közülük szegedi. 2014-ben még 21 vendéglő vett részt az országos féláras gasztronómiai akcióban, Szegedről 12, a megye többi településéről 9. Évről évre csökken a regisztrálók száma: 2012-ben például 28 helyen lehetett torkoskodni.

A napokban változtattak a torkos csütörtök gasztronómiai akció szabályain is, az éttermeknek nem kell 50 százalékos kedvezményt adniuk az alkoholos italokra, csak az üdítőkre, ásványvízre. A szervezők azt remélik, ha a vendéglátóhelyek nem buknak a whisky, pálinka árán, bevállalják az akciós rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!